• BIST 8996.35
  • Altın 2281.403
  • Dolar 32.3252
  • Euro 35.0374
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Obezlere neşterle 1 yılda 70 kilo

Obezlere neşterle 1 yılda 70 kilo
Tüp mide ve mide bypass'ı ameliyatları konusunda bilimsel çalışmalarıyla tanınan Prof. Dr. Mehmet Ali Yerdel, bu konuda okurların merak ettikleri soruları yanıtladı:

Tüp mide ve mide by-pass'ı ameliyatlarından sonra ne kadar zaman içinde kilo veriliyor?
Aşırı şişman hastalarımız; tüp mide veya mide by-pass'ı ameliyatlarından sonra, hemen kilo vermeye başlıyorlar. İlk yıl içinde 30-40 kilo, hatta 60-70 kilo verenler bile var. En önemli şey ise; bu hastaların yeniden morbid obez olacak düzeyde kilo alabilmelerinin neredeyse imkansız olması. Ameliyattan beş yıl sonra bile, fazla kilolarının yüzde 60'ından kurtulmuş durumda yaşamlarını sürdürüyorlar. Bahsettiğimiz yöntemlerin en çarpıcı özelliği; iştahın tam anlamı ile ortadan kalkması ve kilo kaybının devam etmesi. Diyet, egzersiz ya da kelepçe yönteminde ise ne yazık ki yeniden kilo alınıyor. Bu ameliyatlardan sonra hastanın tekrar kilo alması ancak bir istisna.

EGZERSİZ YARARLIDIR
Bu ameliyatın ardından kilo verenlerin vücutlarındaki sarkmalar için estetik operasyon yaptırmaları da gerekiyor mu?
Bu soruların yanıtı; hastaların yaşına, estetik kaygı düzeyine ve ne kadar kilo verdiğine göre değişiyor. Hastalar genç oldukları, çok aşırı kilolu olmadıkları ve ameliyat sonrasında düzenli egzersiz de yaptıkları takdirde hiçbir ek estetik girişime gerek kalmıyor. Ancak aşırı kilo kaybına bağlı olarak haddinden fazla cilt sarkması olan hastalarımız, kendileri arzu ettikleri takdirde bu fazla ve sarkmış cilt görüntüsünden kurtulmak için estetik ameliyat olabiliyor. Bunlar morbid obezite ameliyatı gibi ömrü uzatan girişimler değil ve tamamen estetik amaçlı ameliyatlardır.
Operasyon sonrası egzersiz gerekiyor mu?
Şart değil ancak her sağlıklı insanın yapması gereken egzersizler, ameliyat sonrasında çok yararlı oluyor. Hafif egzersiz programları; vücudun kas kitlesinin azalmaması, cilt sarkmalarının ve gevşemelerinin en aza indirgenmesi için çok faydalı oluyor. Ameliyattan önce otururken, kalkarken ya da iki adım atarken bile zorlanan hastalarımız, 50-60 kilo verdiklerinde adeta birer sporcu kesiliyorlar.

AĞRI OLMAZ!
Ameliyat sonrasında bazı yasaklar var mı ?
İlk birkaç ay uyulması gereken sıvı diyeti dışında hiçbir özel yasak yok! Tam tersine hastalar önceki hallerine göre çok daha sağlıklı oldukları için önceden yapamadıkları bir sürü sosyal faaliyeti de yapabiliyorlar. Ayrıca hipertansiyon ve şeker hastalığı düzeldiğinden, birçok ek ilaçtan da kurtuluyorlar.
Operasyon sonrasında mide ağrısı yaşanıyor mu?
Hayır, kesinlikle böyle bir şey yok! Yaptığımız bu ameliyatlar normal bir insanın midesinde oluşabilecek problemlerin dışında, hastaya ek bir yük getirmiyor. Çok nadir olarak reflü sıkıntısı yaşayanlar olabiliyor ama bu sorun ilaçlarla tamamen kontrol altına alınabiliyor.

14-15 YAŞINDAN SONRA
Sözünü ettiğimiz bu ameliyatlar çocuklara da yapılabiliyor mu?
Genel kural 'adolesan' çağının tamamlanmış olması. Yani bu ameliyatların 14-15 yaşından sonra yapılması gerekiyor.
Kalp hastaları ameliyat olabiliyor mu ?
Bu ameliyatları ciddi kalp ya da akciğer hastalığı olanlara teklif bile edemiyoruz. Zaten hastaları ameliyat öncesinde ciddi bir kalp-akciğer taramasından geçiriyoruz.

DİYABETİ OLAN MORBİD OBEZLER EN İYİ ADAYLAR
Tüp mide ve mide by-pass'ından sonra şişmanlığa bağlı diyabet de düzeliyor mu?
Evet, nedenini bilmiyoruz ama ameliyatlar, şeker hastalığını kısa sürede düzeltiyor. İşin ilginç yanı; bunun direkt bir etki olması yani kilolar kaybedildikten sonra şeker düzelmiyor, hastalık ameliyattan sonra hemen kayboluyor. Diyabeti olan obezler en ideal ameliyat adayları; hem obeziteden, hem de şekerden kurtuluyorlar.

AMELİYAT BEDELİNİ DEVLET ÖDEYECEK!
Sağlık Bakanlığı, obezite konusunda somut adımlar atmaya hazırlanıyor. Bakanlığın üçte biri obez olan Türk halkının zayıflayabilmesi için hazırladığı çalışmanın bazı maddeleri ise şöyle:
Obezite tedavisindeki cerrahi müdahalelerin (mide balonu, kelepçesi vs.) uygulama şartları ve bu yöntemlerin bedelinin ödenmesine yönelik resmi düzenlemeler yapılacak.
Sağlık kuruluşlarında bu hastalara yönelik 'obezite üniteleri' kurulacak.
Çocuklara yönelik gıda reklamları denetimden geçirilecek.
Şişmanlık konusu vaaz ve hutbelerde de işlenecek.

ESRA TÜZÜN
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6095 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim