• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 27 °C

OECD ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Türkiye’nin karşılaştırmalı sağlık istatistikleri

OECD ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Türkiye’nin karşılaştırmalı sağlık istatistikleri
Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu tarafından OECD, Avrupa Birliği Sağlık İstatistikleri ve Türkiye Hastanelerde Beşeri ve Fiziki Kaynakların İncelenmesi raporu yayımlandı.

Bu çalışmada OECD ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Türkiye’nin karşılaştırmalı sağlık istatistikleri incelenmiştir. Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT) tarafından yayınlanan “Health in the European Union – Facts And Figures” ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından yayınlanan “Health at a Glance, 2015” raporu bu çalışmanın temelini oluşturmaktadır.

Ülkeler arasında her ne kadar sosyo-ekonomik ve kültürel farklılıklar olsa da Avrupa Birliği ve OECD ülkeleri arasında yapılan sağlık istatistikleri karşılaştırmalarının Türkiye’nin mevcut durumunu ortaya koyması açısından önemli olduğu düşünülmektedir.

Avrupa Birliği ve OECD üyesi ülkelerin sahip olduğu göstergeler sağlık standartlarını oluşturmaktadır. Bu raporda, ülkemizin yıllar içerisindeki bu standartlara ulaşması için kat ettiği gelişimi göstermek amaçlanmıştır.

Avrupa’da Sağlık İstatistikleri ana başlığı altındaki “Sağlıkta İnsan Kaynakları, Altyapı ve Tıbbi Cihaz Durumu, Hastane Yatakları ve Yatak Kullanım İstatistikleri, Hastalıkların Önlemesi ve Sağlığın Korunması” başlıkları altında AB ve OECD sağlık istatistikleri ile Türkiye’nin karşılaştırması yapılmıştır.

Tablo ve grafiklerde kullanılan Avrupa Birliği Ortalamaları, ülkelerin ilgili sağlık istatistiklerinin nüfuslarına göre ağırlıklı ortalamalar kullanılarak hesaplanmıştır. Avrupa İstatistik Ofisi (EUROSTAT)’nden alınan ülkelerin ilgili tarihlerdeki nüfusları kullanılmıştır. Güncel Türkiye verileri ise Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan “Sağlık İstatistikleri Yıllığı 2014” ve Türkiye Kamu Hastaneler Kurumu tarafından yayınlanan “Kamu Hastaneleri İstatistik Yıllığı 2014” kitapçıklarından elde edilmiştir. 2014 yılı kişi başına düşen ilgili istatistikler hesaplanırken Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayınlanan 2014 Aralık ayı “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi” sonuçlarından yararlanılmıştır.

Ülkeler arası karşılaştırma yapılırken tanım ve kapsam farklılıklarından kaynaklanan zorluklar sebebiyle bazı göstergelerde uyuşmazlıklar tespit edilmiştir. Avrupa İstatistik Ofisi tarafından yayınlanan raporda kullanılan istatistiklerin kapsam ve tanımlarına http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Category:Health_glossary adresinden, Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Sağlık İstatistikleri Yıllığına ait kapsam ve tanımlar için ise http://www.saglikistatistikleri.gov.tr/metaveri/ bağlantısından yararlanılabilir. Ayrıca; ülkeler arasındaki kültürel, sosyoekonomik ve demografik yapılardaki farklılıklar da bu çalışmadaki bazı göstergelere etki etmektedir. Bu farklılıkların göz önünde bulundurularak değerlendirmelerin yapılması daha tutarlı politikaların üretilmesine olanak sağlayacaktır.

OECD ve Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Türkiye’nin karşılaştırmalı sağlık istatistikleri için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 9551 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim