• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Öksürüğe dikkat

Öksürüğe dikkat
Tekden Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı, Uzman Dr. Hacer Özkan, öksürüğün şekillerini ve anlamlarını anlattı. Özkan, `Bazı hastalıkların habercisi olarak da karşımıza çıkabilen öksürük, uzaması durumunda kişinin performansını düşürür. Ani oluşan öksürü

Tekden Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı, Uzman Dr. Hacer Özkan, öksürüğün şekillerini ve anlamlarını anlattı. Özkan, `Bazı hastalıkların habercisi olarak da karşımıza çıkabilen öksürük, uzaması durumunda kişinin performansını düşürür. Ani oluşan öksürükler ise astım krizinin gelişini ifade edebilir.


Öksürüğün anlamı, Yabancı uyaranlara karşı vücudun geliştirdiği savunma mekanizması olarak değerlendirmek mümkündür. Öksürük vücudun savunma mekanizmasıdır. Solunum yollarındaki salgılama veya yabancı cismin refleks yolu ile atılması nedeni ile oluşur. Normal bir reflekstir. Ancak bazen normal olmayan refleks olarak ta karşımıza çıkabilir.


Öksürüğün tipleri vardır. Kronik ve akut öksürük olmak üzere sınıflandırılabilir. Akut öksürük özellikle çocuklarda solunum yolu enfeksiyonları, yabancı cisim, sıvı veya katı bir maddenin emilmemesi akla gelir. Kronik öksürük ise 3 haftadan uzun süren öksürük olarak tariflenir. Kronik öksürüklerde astım, kronik bronşit, tüberküloz, sinüzit, reflü, verem ve akciğer kanseri gibi birçok hastalık düşünülmelidir. Bununla birlikte öksürüğü yaş ve kuru olarak sınıflandırabiliriz. Kuru öksürük beraberinde balgam çıkarılmayan olarak tariflenir.


Yaş öksürük ise birlikte balgam çıkarılan olarak tariflenir. Akut öksürüğün sık nedenleri arasında üs solunum yolu enfeksiyonları ve soğuk algınlığı gelmektedir. 3 haftadan fazla öksürük şikâyeti olan hastaların mutlaka hekime başvurmaları gerekmektedir. Öksürükle beraber kan tükürmede varsa hastalarda, Tüberküloz, bronşit ve akciğer kanseri belirtileri olabileceğinden mutlaka hekime başvurulmalıdır` dedi.


Tekden Hastanesi göğüs hastalıkları uzmanı Uzman Dr. Hacer Özkan, `Unutulmamalıdır ki öksürük bir hastalık değil bir belirtidir. Öksürükten çok öksürüğe neden olan hastalığı tespit edip bunu tedavi etmek gerekir. Öksürüğü kendiniz tedavi etmeye kalkarsanız, eğer altta yatan farklı bir hastalık var ise biz bunun tanısını geciktirmiş oluruz. Dolayısıyla tedavide de gecikmeye yol açmış oluruz. Akciğer kanseri, kronik bronşit ve astım gibi hastalıklarda da gecikmeden meydana gelmektedir` diyerek sözlerine son verdi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3451 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim