• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Okul öncesi check-up önerisi

Okul öncesi check-up önerisi
Birçok hastalığın erken teşhisi açısından önemli olduğu belirtildi.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Arabacı, okul öncesi yapılacak pediatrik muayenenin çok sayıda hastalığın erken tanısı için önemli olduğunu söyledi.

İşitme, görme azlığı gibi çeşitli sağlık sorunlarının, çocuğun okuldaki başarısını olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Arabacı, Okul öncesi yaptıracağınız check up, çocuğunuzun okul başarısı önünde engel oluşturabilecek sağlık sorunlarının çözümü için bir fırsat olacaktır. Ayrıca çocukluk çağında yavaş yavaş başlayan pek çok erişkin hastalığının önlenmesi, bu dönemde yapılan taramalar ile mümkün olabilmektedir.

Hipertansiyon, obezite, kalp - damar hastalıklari ve diyabet, uygun beslenme ve spor yapma alışkanlığının kazandırılması ile azaltılabilmekte veya önlenebilmektedir." dedi.

Çocukluk çağının sağlık açısından daha önemli olduğunu vurgulayan Arabacı, ileride ortaya çıkabilecek bazı hastalıkların, uygun taramalarla bu çağda önlenebilmesinin mümkün olduğunu kaydetti.

Arabacı, "Hipertansiyon, obezite, kalp ve damar hastalıkları , diyabet, uygun beslenme ve spor yapma alışkanlığının kazandırılması ile önlenebilmekte veya azaltılabilmektedir. Bunun için de büyümenin çok yakından izlenmesi, belirli aralıklarla standart büyüme eğrilerin değerlendirilmesi ve normalden sapmaların erken teşhis edilip, çocukta kalıcı etkiler yapmadan önlenmesi gerekmektedir.

Tüm yaş gruplarında olduğu gibi; henüz belirti vermeyen bir sağlık sorununun olup olmadığının belirlenmesi için yeni doğan döneminden itibaren belirli aralıklarla yapılan sağlam çocuk muayeneleri, bazı tarama testleri çocuk sağlığı ve toplum sağlığı açısından oldukça önem taşımaktadır.

Örneğin: doğum sonrası mutlaka yapılması gereken yeni doğan tarama testleri ve TSH analizi ile sinsi seyredip zeka geriliği başta olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olan doğumsal metabolik hastalıklar saptanarak tedaviye kısa sürede başlanılabilir.Yine doğum sonrası yapılan işitme testi ile duyma kusurları saptanabilir, kalça ultrasonu ile kalça çıkıkları erken tespit edilebilir, göz muayenelerinde ise göz dibindeki sorunlar saptanabilir." diye konuştu.

Okula başlayan çocukların sosyalleşme ile birlikte daha sık hastalandıklarına dikkat çeken Arabacı, ebeveynlere ilk tavsiyelerinin, çocuklarına aşı yaptırmak olduğunu söyledi. Arabacı aşının çocuklarda bağışıklık sistemini kuvvetlendireceğini ifade eden Arabacı, "Bu nedenle çocukların mutlaka güne dengeli bir kahvaltı ile başlamaları gerekir.

Çocukların bol sebze, meyve, balık, süt ve C vitamini alması, fast food gıdalardan uzak durmaları önerilmektedir. Çinkonun bağışıklık sistemi üzerindeki olumlu etkisi nedeniyle, çinko içeren gıdaların tüketilmesi veya doktora danışılarak çinko takviyesi alınması tavsiye edilmektedir. Okul döneminde de çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığı için uyku düzenine ve düzenli bir hayatının olmasına dikkat etmek gerekir.

Çocuğun bazı hastalıklardan korunmasını sağlamak için, mutlaka tuvalet hijyenini ve doğru el yıkama alışkanlığını kazanması gerekmektedir." diyerek sözlerine son verdi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2864 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim