• BIST 9530.47
  • Altın 2483.342
  • Dolar 32.5306
  • Euro 34.8665
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Okula giden çocuklar nasıl beslenmeli?

Diyet Köşesi

Beslenme, çocuklarda büyüme ve gelişmenin yanında okul başarısında da büyük rol oynar. Yapılan araştırmalarca kanıtlanmıştır ki sağlıklı beslenen ve özellikle kahvaltı yapan çocukların okul başarı oranları daha yüksektir.

Çocukların beslenmesini şekillendiren en büyük faktör ailedir. Çocuk küçük yaşlardan itibaren ailesinde ne görürse gözlemler ve aynısını yapmaya çalışır. Bu nedenle evde beslenme düzenli olmalıdır. Aile bireylerinin bir araya toplandığı sofralara çocuklarda oturtulmalıdır.

Günün başlangıcı olmazsa olmaz dediğimiz kahvaltı okula giden çocuklara mutlaka yaptırılmalıdır. Tüm gece aç kalan vücudun ihtiyaçları karşılanmalıdır. Mümkünse sabah tüm aile toplanarak kahvaltıya oturulmalı, 3-4 zeytin, 1 dilim peynir, 1 adet yumurta, salatalık, domates, 1-2 dilim tahıllı ekmek, çay tercihe göre ıhlamur gibi besin çeşitliliği sağlanmış bir kahvaltı yaptırılmalıdır. Sürekli aynı şeyi yemek istemeyen çocuklar için yumurtalı sandviç, evde taze meyve eklenmiş kahvaltılık gevrekler de haftanın günlerine bölüştürülerek tercih edilebilir. Hafta sonları evde çocuklarınız ile beraber mutfakta eğlenceli tabaklar hazırlayabilirsiniz.

Okuldaki yemek listesi aile tarafından mutlaka kontrol edilmelidir. Listenin diyetisyen tarafından hazırlanmış olması gerekir. Protein, karbonhidrat, sebze açısından dengesiz, sağlıksız bir liste olduğunu düşünürseniz okul mutfağı yetkilisi veya çocuğunuzun öğretmeni ile durumu konuşabilirsiniz.

Çocukların günde 3 ana 3 ara öğün tüketmesini isteriz. Kahvaltıdan sonra okula giden çocuk öğle yemeğine kadar aç kalmamalı, okul kantinindeki sağlıksız seçenekler yerine 1 porsiyon meyve, 1 avuç fındık-badem-ceviz gibi bir ara öğün seçeneği çantasına koyulmalıdır.

Okul çocukları “içeceğini de kantinden alırsın” şeklinde yönlendirilmemelidir. Okul kantinlerinde bulunan çok çeşit ve arkadaş ortamı ile çocuklar sağlıksız tercihler yapabilir. Bu nedenle asitli içecekler, şekerli meyve suları yerine evde sıkılmış taze meyve suyu kapaklı şişeye doldurularak, kutu süt, kutu ayran gibi kapalı içecekler çocuğun çantasına koyulmalıdır.

Öğleden sonra eve aç gelen çocuklara sağlıklı alternatifler hazırlanmalıdır. Örneğin, ton balıklı veya peynirli sandviç, 2-3 adet ev kurabiyesi + 1 bardak süt, 1 meyve + 1 kase yoğurt ile hazırlanmış meyveli yoğurt, sebzeli krep + kefir, simit + ayran gibi çocukların severek yiyebileceği öğünler hazırlanmalıdır.

Akşam yemekleri ise okuldaki liste ile dengelenerek yapılmalıdır. Örneğin öğle yemeği et ağırlıklı ise akşam yemeği sebze olarak hazırlanabilir, yanına yoğurt ve tahıllı ekmek eklenebilir. Okulda tatlı yemiş ise kilo kontrolü sağlamak açısından evde meyve tercih edilebilir.

Tüm bunların yanında okula giden çocukların günde 1,5 litre su içmesine özen gösterilmelidir.

Diyetisyen Fazile Yılmaz

Bu yazı toplam 9163 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Yazarın Diğer Yazıları
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim