• BIST 9676.05
  • Altın 2502.409
  • Dolar 32.5883
  • Euro 34.8536
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

Okula yeni başlayan çocuğunuza aşı yaptırın

Okula yeni başlayan çocuğunuza aşı yaptırın
Uzmanlar hastalım sayısının azalmasında aşının etkili olduğunu açıkladı.

Uzmanlar, okula yeni başlayan çocukların hastalıklardan korunması için grip aşısı olmaları gerektiğini söyledi.

Kansızlık ders notlarını düşürüyor

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Cemil Tüzüner, okula yeni başlayan çocukların ailelerine uyarılarda bulundu.

Tüzüner, okula başlayan çocuklarda bulaşıcı hastalıklar konusunda artış gözlendiğini belirterek, "Gribal enfeksiyonlar, kalabalık, havalandırmanın az olduğu, hijyenik şartların olmadığı okullarımızda meydana geliyor. Ekim ve nisan ayı arasında büyük artışlar göstermektedir.

Gribal enfeksiyonlara yol açan nedenleri ortadan kaldırmak gerekmektedir. Okullardaki sınıfların öğrenci sayısını arttırmamakta fayda var. Zaten okullar bu hususlara dikkat ediyor. Sınıf havalandırmalarının çok iyi olması gerekiyor. Hasta olan öğrencilerin sağlam arkadaşlarının yanında eğitim görmemesi lazım. Öğretimlerine ara vermelerinde fayda var.

Öğrencilerin el temizliğine dikkat etmeleri gerekir. Gribal enfeksiyonlar sadece solunum ve hava yoluyla değil, elle de bulaşabilir. Bu yüzden el temizliğine dikkat etmek lazım. Ellerimiz bol sabunlu suyla sık sık yıkamamız gerekmektedir” dedi.

“ARAŞTIRMACILARA GÖRE AŞI GRİP SIKLIĞINI YÜZDE 60 İLE 80 ARASINDA AZALTIYOR”
Hastalık sayısının azalmasında aşıların etkili olduğunu söyleyen, “Elimizde olmayan nedenlerden dolayı virüslerle karşılaşıyorsak hasta olmaktan başka seçeneğimiz kalmamıştır. Her yıl o senenin en çok hastalık yapma virüslerine hazırlanmış grip aşıları piyasaya sürülüyor. Araştırmacılara göre aşılar grip sıklığını yüzde 60 ile 80 arasında azaltıyor. 1 yıl önce yapılan grip aşısının 1 yıl sonrasına etkisi yoktur. Grip aşısının çocuklarda istisnai dışında sakıncası yoktur” ifadelerini kullandı.

“AŞI VURULDUKTAN SONRA BİRKAÇ GÜN KIRIKLIK OLABİLİR”
Grip aşısı 1 ay arayla iki doz yapıldığını ifade eden Tüzüner, “Bir önceki yıl grip aşısı yapılan çocuklara tek doz yeterli oluyor. 3 yaşının altındaki çocuklara yarım doz uygulanıyor. 3 yaş üzerindeki çocuklara ise tam doz uyguluyoruz. Aşıdan sonra birkaç gün kırıklık olabilir. Önemli bir yan etki ile karşılaşmıyoruz. Grip aşılarının içerisinde hastalık yapan virüsler bulunmamaktadır. Virüslerin bir takım antijenik parçacıkları aşının içine katılmaktadır. Bunlar hastalık oluşturamamaktadır. O yüzden grip aşısından sonra oluşan hafif ateş aşı reaksiyonuna bağlanabilir. Yada aşıdan önce bulaşmış virüs şeklinde olabilir. Aşı vurulduktan sonra grip aşısı hastalık yapmaz” diye konuştu.

“GRİP İLKBAHAR VE KIŞ AYLARINDA ÇOK SIK GÖRÜLÜYOR”
Aşı her yıl farklı formlarda ortaya çıktığını söyleyen Tüzüner, “Bu formların piyasaya eylül ayında çıkıyor. En erken eylül başı ve ortası gibi yapılabilir. Grip ilkbahar ve kış aylarında çok sık görülüyor. Eylül ayından başlayıp mart, nisan ayına kadar uygulanabilir” şeklinde konuştu.

Ebola virüsü hortladı!

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3366 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim