• BIST 9524.59
  • Altın 2496.239
  • Dolar 32.596
  • Euro 34.7285
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Okullarda diyetisyen planlama yapacak

Okullarda diyetisyen planlama yapacak
Milli Eğitim Bakanlığı’nca (MEB) hazırlanan ‘’Okul Kantinleri Raporu’’nda diyetisyenlerce belirli periyotlarda okullarda yeterli ve dengeli beslenme yönünde planlama ve izleme yapılmasının sağlanması istendi.

Millî Eğitim Bakanlığı’nca okul kantinlerinin mevcut yapısının incelenerek, işleyişine ilişkin eksiklik ve sıkıntıların tesbiti için iç denetim yoluyla ‘’Okul Kantinleri Raporu’’ hazırlandı. Yapılan denetimle, ‘’Nitelikleri değişime uğrayan okul kantinlerinin taşıması gereken standart ve ilkelerinin incelenmesi, okul kantinciliğinin, eğitim ortamlarına ve eğitim kurumlarına olan etkilerinin değerlendirilmesi, okul çağlarına göre beslenme alışkanlıklarının değerlendirilmesi, dengeli beslenme ve okulda beslenme eğitimine yönelik çalışmaların incelenmesi, okul kantinlerinde satılması tavsiye edilen ve satılması uygun olmayan gıda maddelerinin değerlendirilmesi, hizmet kalitesine olumlu katkısı olacağı düşünülen iyileştirme önerilerinin belirlenmesi’’ amaçlandı. Raporda, çocukların okulda verimli olabilmeleri için iyi sağlık şartları içinde olmalarının gerekli olduğu vurgulanarak, çocuğun okul hayatına başlaması ile birlikte çocuklarda gıda seçiminde ailenin etkisinin azaldığı, çevrenin etkisinin önem kazanmaya başladığına dikkat çekildi.

Okul kantinlerinde öğrenciler yiyecek olarak en çok tost-simit, çikolata, cips; içecek olarak ise su, ayran ve kola tüketildiği belirtilen raporda okullarda diyetisyenlerin görevlendirilmesi, kantinlerde çalıştırılacak kişilerin işe başlamadan GBT durumlarının bilinmesi öneriliyor. Kantinlerdeki temel sorunlar arasında, gıdaların açıkta olması, öğrenci sağlığına uygun olmayan ve kalitesi düşük gıdaların satılması ve okullarda kantin denetimlerinin titizlikle yapılmayışı geliyor. Raporda, diyetisyenlerce valilikler tarafından yapılacak program dahilinde, belirli periyotlarda okullarda yeterli ve dengeli beslenme yönünde planlama ve izleme yapılmasının sağlanması gerektiği ifade edildi. Askerî ve polis kantinlerinde mevcut olan malî istisnaların okul kantinlerinde de sunulması yönünde çalışma yapılması gerektiği belirtilerek, özellik ‘’KDV muafiyetinin’’ büyük önem arz ettiği kaydedildi.

Raporda Türkiye’deki okul kantini sayılarına da yer verildi. Buna göre, Türkiye genelinde 32 bin 749 okulun 11 bin 546’sında (yüzde 35.26’sında) kantin işletmesi bulunuyor. En çok kantin İstanbul, İzmir ve Ankara’da iken, kantin sayısı az olan iller arasında ise Ardahan, Bayburt, Kırşehir yer alıyor.

Yeni Asır

Bu haber toplam 2548 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim