• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

"Ölüm Kayıt Bildirim Sistemi" vatandaşın ilgisini çekmedi

"Ölüm Kayıt Bildirim Sistemi" vatandaşın ilgisini çekmedi
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu tarafından hizmete sokulan ve Türkiye’de ölüm olayı gerçekleşen kişilere ait bilgilerin elektronik ortama aktarılmasını sağlayacak Ölüm Kayıt Bildirim Sistemi (ÖBS) yeterince kullanılmıyor.

Sistemin, ölüm istatistiklerinin hızlı, eksiksiz bir şekilde düzenlenmesi için, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye İstatistik Kurumu işbirliğinde hayata geçirildiğini belirten Halk Sağlığı Samsun İl Müdürü Uzm. Dr. Ertan Uzun, hizmetin vatandaş tarafından yeterince bilinmediğini söyledi. Sistemin www. obs.gov.tr adresinde Ocak ayı itibariyle hizmete başladığını hatırlatan Uzun, Türkiye'de artık tüm ölüm belgeleri (defin ruhsatı) işlemlerinin Web tabanlı olarak düzenlendiğini belirtti. Avrupa standartlarında bir hizmet sunmaya başladıklarını kaydeden Uzm. Dr. Uzun, "Bu sistemle birlikte ölüm istatistiklerinin doğru ve zamanında saptanması, ölüm nedenlerinin araştırılarak önlenebilecek olanlara yönelik etkin programların planlanması ve ölüm verileri sistematiğinin Dünya Sağlık Örgütü ile uyumlaştırılması amaçlanmaktadır. Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak hizmetin yürürlüğe girdiği tarihinden itibaren ilimizde 7 gün 24 saat web tabanlı ölüm belgesi verilmeye başlanmıştır. Sistemin kullanılmaya başladığı 6 aylık süre zarfında sadece Samsun'da siteyi kullananların sayısı 2 bin civarında. Bu sayıların artması için gerekli duyru çalışmalarına başladık." diye konuştu.

Ölümlerin kamu veya özel bir hastanede gerçekleşmesi durumunda ölüm belgesinin hastanede ilgili hekim tarafından düzenlendiğini sözlerine ekleyen Ertan Uzun, "Ölüm hastane dışında gerçekleşmiş ise adli vakalar dışında ilimizin tamamında hafta içinde mesai saatlerinde İlçe Toplum Sağlığı Merkezine gitmek veya aranması yeterli, ölüm belgesi Toplum Sağlığı Merkezi Hekimi tarafından veya Toplum Sağlığı Merkezinde hekim yoksa Toplum Sağlığı Merkezi'nin yönlendirmesi ile kişinin belgesi Aile Hekimi tarafından düzenlemektedir. Hafta içinde mesai saatleri dışında ve tatil günlerinde Samsun Merkez ilçelerde (Atakum, Canik, İlkadım ve Tekkeköy) Samsun Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün 0362 239 00 40 numaralı telefonu aranmalıdır. İcap nöbeti tutan bir hekim bildirilen adrese müdürlüğün aracı ile giderek defin ruhsatı düzenlemektedir." şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2461 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim