• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Ölümlerin yüzde 40'ına "dolaşım sistemi hastalıkları" neden oluyor

Ölümlerin yüzde 40'ına "dolaşım sistemi hastalıkları" neden oluyor
Kalp-damar hastalıkları ve kanser başta olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklara yol açan faktörler, tütün kullanımı, fiziksel aktivite eksikliği, aşırı alkol tüketimi ve düzensiz beslenme olarak belirlendi.

YEŞİM SERT KARAASLAN - Türkiye'de geçen yıl gerçekleşen ölümlerin yüzde 39,8'i dolaşım sistemi hastalıklarından, yüzde 21,3'ü iyi ve kötü huylu tümörlerden, yüzde 8,8'i solunum yolu hastalıklarından kaynaklandı.

Hükümetin 2015 yılı programında yer alan bilgiye göre, Sağlıkta Dönüşüm çerçevesinde yapılan uygulamalar hakkında bilgi verildi.

Programda yer alan bilgilere göre, geçen yıl gerçekleşen ölümlerin yüzde 39,8'i dolaşım sistemi hastalıklarından (damar sertliği, kalp hastalıkları, kalp romatizması, kalp yetmezliği, atardamar (aort) ile ilgili problemler), yüzde 21,3'ü iyi ve kötü huylu tümörlerden, yüzde 8,8'i solunum yolu hastalıklarından, yüzde 7,2'si ise beslenme, endokrin ve metabolizmayla ilgili hastalıklardan kaynaklandı.

Söz konusu oranlara göre, Türkiye'de ölümlerin önemli bir kısmına, bulaşıcı olmayan hastalıklar neden oldu.

-Tütün kullanımı, hastalıklara yol açan etmenler arasında

Kalp-damar hastalıkları ve kanser başta olmak üzere bulaşıcı olmayan hastalıklara yol açan faktörler, tütün kullanımı, fiziksel aktivite eksikliği, aşırı alkol tüketimi ve düzensiz beslenme olarak belirlendi.

Türkiye'de yaşlı nüfus oranının giderek artacağına da dikkat çekilen programa göre, bulaşıcı olmayan hastalıklara yönelik koruyucu sağlık hizmetleri de güçlendirilecek.

-Hastalıklara ilişkin toplumsal farkındalık artırılacak

Öte yandan yeni programa göre, sağlıklı hayat tarzı teşvik edilecek ve daha erişilebilir, uygun, etkili ve etkin bir sağlık hizmeti sunulacak.

Bu kapsamda, bulaşıcı olmayan hastalıklar konusunda toplumsal farkındalık artırılacak. Bunun için Sağlık Bakanlığı, tüm kamu kurum ve kuruluşlar, üniversiteler ile çalışılacak. Toplumsal farkındalığı artırmak için kampanyalar yapılacak.

Astım, KOAH, kalp ve damar hastalıkları ve böbrek hastalıkları ile ilgili halka ve sağlık personeline yönelik bilgilendirme materyali hazırlanarak dağıtılacak. Bu hastalıklara yönelik standart tanı ve tedavi protokollerini hayata geçirmek için çekirdek eğitim müfredat programı hazırlanacak.

-KKKA hastalığı için saha araştırması yapılacak

Hastalıklar konusunda sağlık okuryazarlığı düzeyinin artırılması için Sağlık Bakanlığı ile üniversiteler işbirliği yapacak.

Başta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı ve kuduz olmak üzere ​zoonotik hastalıklarla ilgili halkın bilgi, tutumu ve farkındalık düzeyini ölçmeye yönelik saha araştırmaları yapılacak.

Söz konusu hastalıklarla ilgili mevcut durum analizi raporu oluşturulacak.  

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3600 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim