• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Ölümlerin yüzde 80'ni diyabetten!

Ölümlerin yüzde 80'ni diyabetten!
Basketbolculardan sağlıklı yaşam önerileri geldi... Türk Milli Basketbol Takımı oyuncuları Ömer Onan ve Oğuz Savaş,..

Türk Milli Basketbol Takımı oyuncuları Ömer Onan ve Oğuz Savaş, ''Dünya Diyabet Günü'' kapsamında Türkiye Diyabet Vakfı'nın düzenlediği etkinliklere destek verdi.

The Marmara Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, diyabetin, her yıl AIDS'ten daha fazla ölüme neden olduğunu belirterek, diyabetin kalp damar hastalıklarının bir numaralı sebebi olduğunu kaydetti.

Yılmaz, insan ölümlerinin yüzde 80'inin diyabetten kaynaklandığını ifade ederek, diyabeti ''bütün hastalıkların bir numaralı etkeni'' olarak tanımladı.

''Diyabete, bilgisayar ve televizyon karşısında geçirilen uzun saatler ile hızlı yenen yiyeceklerin neden olduğunu söyleyen Yılmaz, diyabetin hızlı gelişmesinin yeni hayat modelinden kaynaklandığına işaret etti.

Yılmaz, Türkiye'de diyabetin son 10 yılda yüzde 100 artış gösterdiğini anlatarak, sokaktaki her 4 kişiden birinin diyabetli olduğuna dikkati çekti.

Diyabetin belirli bir dönem gizli devam ettiğini ifade eden Prof. Dr. Yılmaz, ''Gizli diyabetin anlaşılması için tokluk kan şekerinin ölçtürülmesi gerekir. Günde yarım saatlik bir yürüyüş, diyabetli olma riskinin yüzde 58 azaltıyor'' dedi.

Yılmaz, Tip 1 diyabetin çocuklarda da görüldüğünü anlatarak, günde 4-5 kere insülin olduklarını ve insülinsiz bir hayatın en fazla 3 hafta süreceğini kaydetti.

Temel Yılmaz, Türkiye'deki 14 milyon obezitenin yüzde 70'inin ev hanımı olduğuna da dikkat çekti.

-ŞAHİN: ''SPORA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN BURADAYIZ''-
2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ikinci olan Türk Milli Basketbol Takımı oyuncularından Oğuz Savaş, etkinlikte yer almaktan mutlu olduklarını, gerekli tanının doğru ve zamanında olmasının önemli olduğunu, kendilerinin ise spora dikkat çekmek için etkinlikte bulunduklarını vurguladı.

Prof. Dr. Yılmaz'ın yarım saatlik yürüyüş önerisini hatırlatan Şahin, yarım saatin, uzun bir zaman dilimi olmadığını, mahalledeki parklarda bile egzersiz aletlerinin bulunduğunu ve insanları spora teşvik etmenin önemli olduğunu ifade etti.

Ömer Onan da beslenme ve sporun önemli olduğunu belirterek, Türk halkının spor konusunda genelde tembellik ettiğini kaydetti.

Onan, bir saatlik yürüyüşün, vücudun zinde olmasında önemli olduğuna işaret ederek, ''Avrupalılar kendilerine vakit ayırıyorlar. Bizim de kendimize vakit ayırmamız lazım'' diye konuştu.

Sporu yaygınlaştırmanın önemine dikkati çeken Onan, büyük şehirlerde insanların imkanları bulunduğunu, ayrıca Türkiye'deki spor algısının 5'i geçmediğini, 3 tarafı denizlerle çevrili Türkiye'den dünya birincisi bir yüzücü çıkmadığını kaydetti.

Karşıyaka Basketbol Takımı oyuncusu ve diyabetli Alper Saruhan da diyetle spor hayatına devam ettiğini belirterek, diyabetin spor yaparak yenildiğini anlattı.

Saruhan, diyet yaparken bazı şeylerden vazgeçmenin başta sıkıntı yarattığını, ancak bu duruma alıştığını ve şu an takım arkadaşlarının da sağlıklı beslenmek için kendi menüsünden yediğini belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1940 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim