• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Ombudsmandan 'çalışanın yol parasını öde' kararı

Ombudsmandan 'çalışanın yol parasını öde' kararı
İzmir’de iki işçinin şikayetini inceleyen Kamu Denetçiliği Kurumu, işverenin servis imkanı sunması gerektiğini belirtti. Aksi halde yol masraflarının ödenmesi yönünde karar aldı.

Elektrik Üretim A.Ş. Genel Müdürlüğü İzmir Aliağa tesislerinde çalışan Muharrem Demir- yol ile Cem Akay adlı iki işçi: ombudsmanlık olarak bilinen Kamu Denetçiliği Kurumu'na yol ücreti başvurusunda bulundu.

İşçiler, işyerlerinde uygulanan toplu iş sözleşmesinden kaynaklı yol ücretinin ödenmediğini belirtti. İzmir Çiğli ve Bornova ilçelerinde oturan işçiler, işyeri tarafından sağlanan servis hiz-metinin kaldırıldığını ve işyerine kendi imkanlarıyla gidip gelmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

İKİ YILLIK ÜCRET ÖDENMİŞTİ

İşçiler, 2008 ile 2012 yılları arasındaki yol ücretlerini ilk etapta işyerinden talep etti. Talepleri işveren tarafından reddedilen iki işçi Kamu Denetçiliği Kurumu'na başvurdu.

Kurum tarafından yapılan incelemede işçilerin 2006 ile 2008 yılları arasındaki yol ücretlerinin Karşıyaka 3. İş Mahkemesi ve Yargıtay 9. Hukuk Dairesi temyiz incelemesi sonucu haklı bulunduğu ve bu döneme ait yol ücretinin ödendiği belirlendi.

VASITA TESİS ETMEK ZORUNDA

Yapılan 3 toplu sözleşmede de toplu taşıma başlığı ile yer alan düzenlemeye göre vardiyalı çalışan personelin, işverenin vasıtaları ile işe getirilip götürüleceğinin hüküm altına alındığı tespit edildi.

Aliağa ilçesi ve civarında lojman ile belli semtlerde oturan işçilerin ailelerine okula gidip gelmek, sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için işverenin vasıta tesis etmesi gerektiği veya bazı işçilere yol parası ödemesi gerektiği belirtildi.

Kamu Den edeme Kurumu ayrıca işçilerin yol ücretlerini ödememede işverenin gerekçelerinden olan işçilerin uzakta oturuyor olmalarının hakkaniyete uygun olmadığına hükmetti.

İşçilerin yol ücretlerinin ödenmesine ilişkin tavsiye kararında bulundu. İşverene 30 gün süre tanındı. İşveren bu süre içerisinde herhangi bir işlem yapmaz ve işçilerin haklarını ödemez ise işçiler tarafından daha önce açılan dava kaldığı yerden devam edecek.

Memura servis yardımı


2001 krizinden soma kaldırılan memura servis yardımı kısmen geri geldi. 2014-2015 yıllarını kapsayan toplu sözleşme görüşmelerinde alınan karara göre bakanlıklar ve bağlı kurumların merkez teşkilatlarında çalışan memurlar işe geliş gidişlerinde servisten ücretsiz yararlanacak.

Önümüzdeki dönemde yapılacak toplu sözleşmelere de bununla ilgili maddeler konularak taşra teşkilatlarında çalışan işçi, memurun servis veya yol ücretinden yararlanması bekleniyor.

ÇETİN ÇİFTÇİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1502 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim