• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

OMÜ Tıp Fakültesinde yapılan ilk karaciğer nakli başarıyla sonuçlandı

OMÜ Tıp Fakültesinde yapılan ilk karaciğer nakli başarıyla sonuçlandı
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde gerçekleştirilen yüz nakli operasyonları Türk hekimlerinin başarısını ortaya koyarken, sevindirici bir gelişme de Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi’nden geldi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde gerçekleştirilen ilk karaciğer naklinin başarıyla sonuçlanmasının ardından, OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığında basın toplantısı düzenlendi.

Geçtiğimiz günlerde kronik Hepatit C ve Siroz hastasının karaciğerindeki 2 tümörü Türkiye’de az sayıda yapılabilen laparoskopi (kapalı yöntem) ile almayı başaran OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri, ilk karaciğer naklini de gerçekleştirdiler. 55 yaşındaki Cafer Dündar’a karaciğer nakleden Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. İlhan Karabıçak ve Yrd. Doç. Dr. Kağan Karbulut, karaciğer nakli bekleyen hastalara umut olacaklarını söylediler.

Cafer Dündar ailesiyle birilikte, ameliyatını gerçekleştiren Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi, ayrıca Karaciğer Nakli Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. İlhan Karabıçak ve Yrd. Doç. Dr. Kağan Karbulut ile toplantıda yeniden bir araya geldi. OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk’un da bulunduğu toplantıda Dündar, eski sağlığına yeniden kavuştuğunu belirtti. OMÜ Karaciğer Nakil Merkezi’ne müracat etmesinden 5 ay sonra nakle çağırıldığını söyleyen Cafer Dündar, hastane yönetimine ve hekimlere teşekkür etti.

Ameliyatla ilgili bilgi veren Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlhan Karabıçak, Orta ve Batı Karadeniz Bölgesi’nin ilk karaciğer naklini başarıyla gerçekleştirdiklerini belirtti. Hastanın, hepatit C’ye bağlı karaciğer sirozu ve kanserinde tek tedavi şansının karaciğer nakli olduğunu söyleyen Doç. Dr. İlhan Karabıçak, ’’Ordu’da beyin kanaması nedeniyle beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın karaciğerini, hastamıza naklettik. Hastamız hem sirozdan hem de kanserden kurtuldu. Genel durumu iyi ve nakledilen karaciğer hastaya uyum sağlamış durumda. Hastamız sorunsuz bir şekilde taburcu olarak yaşamını devam ettirmektedir. Yeni kurulan karaciğer nakli merkezimiz hastalarımız için çok büyük bir şanstır. Bölgemizde yapılan ilk karaciğer naklinin başarılı olması tüm üniversitemizi sevindirmiştir.’’ dedi.

OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Şahinoğlu, Türkiye’de 3 binden fazla karaciğer hastasının nakil beklediğine dikkat çekerek, böbrek ve kemik iliği nakillerinin ardından karaciğer nakline de başlamalarının büyük bir başarı olduğunu vurguladı. OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk ise tedavide cerrahi müdahalede tek eksiklikleri olan karaciğer naklini de başardıklarını vurguladı.

Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, organ bağışı konusunda toplumu duyarlı olmaya davet etti.

Kaynak: www.omu.edu.tr

Bu haber toplam 2576 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim