• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Onlar beyin felçli çocukların umudu

Onlar beyin felçli çocukların umudu
Amaçları hastalara hayat vermek, yaşama bağlılıklarını sağlamak... Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi, beyin felçli çocuk hastalara umut oldu.

Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bölümü kapsamımda eski hastane binasında bu hastalar için Pediatrik Rehabilitasyon Ünitesi açıldı.

ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, AA muhabirine ADÜ'nün her geçen gün büyüdüğünü ve kendisini geliştirdiğini belirterek, açılan bölümün tüm Ege Bölgesi'ne de hizmet verebileceğini dile getirdi.

Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yasemin Turan da yaptığı açıklamada, beyin felcinin gelişmekte olan beyin dokusunda zedelenme sonucu oluşan duruş ve hareket bozukluğu olduğunu belirtti. Türkiye'de bu hastalığın binde 4,4 oranında görüldüğünü ifade eden Turan, genellikle tanının bebeklik ve çocukluk döneminde konulduğunu bildirdi.

-FAZLA AĞLAMA GÖZLERDE ŞAŞILIK BELİRTİSİ-
Turan, erken dönemlerde bu hastalarda emme bozukluğu, çok uyuma ya da uyku bozukluğu, fazla ağlama, fazla hareket ya da hareketsizlik görülürken, daha ileri dönemlerde başını tutamama, yürüme ve hareket güçlüğü, kaslarda aşırı gerginlik ve kasılma, konuşma güçlüğü, görme bozukluğu, havale, gözlerde şaşılık gibi bulgularında görülebildiğini belirtti.

Fizik tedavi uygulamalarının, germe-güçlendirme egzersizleri, bazı özel yöntemler, botilinum toksin (vücuttaki sinir-kas bileşkesini etkiyerek kasların kasılma gücünü azaltan toksin) uygulamaları ve uygun cihazlar, yürümeye yardımcı cihazlar kullanımını içerdiğini ifade eden Turan, ''Germe egzersizleri, eklemlerdeki kısıtlılık gelişimini engelleyerek, eklemlerdeki şekil bozukluğunun oluşmasını önlemeyi amaçlar. Germe-güçlendirme egzersizleri ne kadar düzgün yapılırsa yapılsın gece atellemeleri gerekebilir'' dedi.

-DOKTOR KONTROLÜ ŞART-
Bazı kaslardaki kas spazmına bağlı yürüme bozukluğu olan hastanın yürüme kalitesini düzeltmek için doktor kontrolünde tedavi uyguladıklarını anlatan Turan, şöyle konuştu:

''Uyluk iç yanındaki kasların aşırı kasılmasına bağlı, tuvaletini rahat yapamayan çocuklarda da bu kaslara botilinum toksin enjeksiyonu yapılarak oldukça önemli fonksiyon kısıtlılığının önüne geçilmektedir. Uygulama genellikle ön kol, üst kol, bacak ve uyluk kaslarına yapılmaktadır. İlacın etkisi uygulamanın 3. günü başlamaktadır ve yaklaşık bir hafta sonra etkinliği en üst düzeye çıkmaktadır. Yaklaşık olarak 3-6 ayda bir bu uygulamayı tekrarlamak gerekmektedir. Bu enjeksiyonlar sayesinde hastalar daha iyi yürüyebilmekte, fonksiyonel kısıtlılıkları azalmakta ve günlük yaşam aktivitelerine daha iyi uyum sağlayabilmektedirler.''

-''75 HASTAYI GÜNLÜK YAŞAMA KAZANDIRDIK''-
Doç. Dr. Turan, hastanede beyin felçli çocuklara fizik tedavi uygulamaları, sıcak - soğuk tedaviler, ağrı kesici etkili elektrik akımları, kas güçlendirici etkili elektrik akımları, kol, ön kol, baldır ve uyluk kaslarına botilinum toksin enjeksiyonları, germe, güçlendirme egzersizleri, hastanın yürümesine, kol ve elini kullanmasına yardımcı uygun cihazların belirlenmesi gibi tedavi edici yöntemleri uyguladıklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Kliniğimizde tedavi görmek için kayıtlı 810 hastamız bulunmaktadır. Bu hastaların ancak 200'ü fizik tedavi rehabilitasyon programına alınabilmiştir. Yaklaşık 75 hastada botilinum toksin uygulaması yapılmış olup, hastalarda günlük yaşam aktivitelerinde ve yürümede olumlu sonuçlar elde edilmiştir. Yeni ünitemizin açılmasıyla tüm hastalara tedavi hizmeti verebilecek olmanın mutluluğu içindeyiz. Amacımız bu hastalara hayat vermek, yaşama bağlılıklarını sağlamaktır.''

Prof. Dr. Ömer Faruk Şendur da tedaviye aldıkları hastaların yüzde 85'ini serebral palsili çocuklar oluşturduğunu kaydetti.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3146 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim