• BIST 9452.22
  • Altın 2497.561
  • Dolar 32.5988
  • Euro 34.7905
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Organ bağışı için ilk bilgilendirme toplantısı yapıldı

Organ bağışı için ilk bilgilendirme toplantısı yapıldı
Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, organ bağışı konusunda kamuoyu bilincinin artırılması amacıyla Bakanlığımız ve Avrupa Birliği tarafından birincisi düzenlenen “Organ Bağışında Uyum İçin Teknik ...

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, organ bağışı konusunda kamuoyu bilincinin artırılması amacıyla Bakanlığımız ve Avrupa Birliği tarafından birincisi düzenlenen “Organ Bağışında Uyum İçin Teknik Yardım Projesi” bilgilendirme toplantısına katıldı. Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanvekili Bela Szombatı ve Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük’ün de hazır bulunduğu programa, mahalle muhtarları, din görevlileri ve organ nakli yapılan vatandaşlar katıldı. 

Amaç kamuoyu oluşturmak

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, organ bağışı konusunda Türkiye genelinde ciddi bir kamuoyu oluşturmak için yoğun bir çaba sarf ettiklerini vurguladı. Organ nakli konusunda önümüzdeki günlerde, sivil toplum örgütleri başta olmak üzere bütün kurum ve kuruluşlarla birlikte çalışmalar yapacaklarını anlatan Bakanımız Dr. Müezzinoğlu, bu kapsamda özellikle halkla sürekli iç içe olan din görevlileri ile muhtarlarla ortak çalışmalar yapacaklarını söyledi. Halka yetkin ve etkili ağızlardan organ bağışı konusunda bilgilendirmeler yapılacağını belirten Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu, şunları kaydetti: “Bu anlamda özellikle muhtarlarımız gibi her köye ve her mahalleye ulaşabilen daha iyi, daha güzel işler yapma derdi olanlarla toplumsal duyarlılığı arttırabilmeyi istiyoruz. Aynı şekilde her mahalle ve köydeki imamlarımızın bu anlamdaki duyarlılığa öncülük etmelerini bekliyoruz. Beyin ölümü gerçekleştikten sonra ‘bütün organlarımı veya ne gerekiyorsa o organı bağışlıyorum’ diyebilme anlayışını toplumun bütün kesimlerine ulaştırmalıyız.” 
24 bin hasta organ bekliyor

Organ bağışı ihtiyacının toplumun bütün kesimlerince bilinmesine rağmen yeteri kadar bağışçı sayısına ulaşılamadığını kaydeden Bakanımız Dr. Müezzinoğlu, bu önemli sağlık sorunu konusunda farkındalık düzeyinin yüksek ancak duyarlılığın düşük olduğunu söyledi. Bugün itibariyle organ nakli bekleyen yaklaşık 24 bin hastanın bulunduğunun bilgisini veren Dr. Müezzinoğlu, “Bu insanlar, organ buldukları takdirde hayatlarını kaldıkları yerden sürdürebilecekler, bulamadıklarında ise maalesef daha zor bir yaşam onları bekliyor olacak” dedi. Ülke genelinde Sağlık Bakanlığımızca ruhsatlandırılan tam donanımlı 111 nakil merkezi ile yeterli ve deneyimli nakil ekiplerinin bulunduğunu hatırlatan Bakanı Dr. Müezzinoğlu, “Nakil sayısı bakımından Avrupa’da üst sıralarda yer alan ülkemizde, organ nakillerinin büyük çoğunluğu canlıdan yapılmaktadır. Organ nakli olmuş hastalarda başarı ve sağ kalım oranı Avrupa’da yüzde 85-96 olup, bu oran ülkemizde de Avrupa ile eşdeğer durumdadır” ifadelerini kullandı.

Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu daha sonra kornea nakli olan hastalarla kısa süre sohbet etti. Bu arada, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu ile Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’in organ bağışının önemini konu alan bir mektubu, katılımcılara dağıtıldı. Söz konusu mektup, Türkiye genelinde 1 milyon kişiye ulaştırılacak.

Bu haber toplam 2160 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim