• BIST 9079.97
  • Altın 2308.181
  • Dolar 32.3232
  • Euro 35.0459
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

"Organ bekleyenlerin yüzde 87’si organ bağışlamayı düşünmemiş"

"Organ bekleyenlerin yüzde 87’si organ bağışlamayı düşünmemiş"
Araştırmalara göre, organ bekleyen hastaların yüzde 87’si hastalık başına gelmeden önce organ bağışlamayı düşünmemiş.

Organ ve Doku Nakli Samsun BKM Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, 01 Temmuz 2014 tarihi itibariyle Türkiye’de toplam 28 bin 272 insanın organ ve doku nakli beklediğini belirterek, yapılan araştırmalara göre, organ bekleyen hastaların yüzde 87’sinin hastalık başına gelmeden önce organ bağışlamayı düşünmediğini belirttiğini söyledi.

Samsun sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Samsun Bölge Koordinasyon Merkezi (BKM) tarafından İlkadım Belediyesi çalışanlarına organ naklinin önemi anlatılarak eğitim verildi.

İlkadım Belediyesi Gazi Çalışma Ofisi Meclis Salonu’nda düzenlenen eğitime İlkadım Belediye Başkan Yardımcısı Musa Yüksel, daire müdürleri ve personeller katıldı.

Eğitimde Organ ve Doku Nakli Samsun BKM Sorumlusu Dr. Mehmet Kazak, katılımcılara organ bağışıyla ilgili çeşitli bilgiler verdi. Kazak, 01 Temmuz 2014 tarihi itibariyle Türkiye’de toplam 28 bin 272 insanın organ ve doku nakli beklediğini ve bu sayıya her gün giderek arttığını söyledi.

Türkiye’de en çok böbrek nakline ihtiyacın olduğunu ifade eden Dr. Kazak, “Organlar 21 bin 572 kişi böbrek, 3 bin 762 kişi kornea, 2 bin 128 kişi karaciğer, 517 kişi kalp, 243 kişi pankreas, 45 kişi akciğer, 4 kişi kalp kapağı ve 1 kişi de ince barsak beklemektedir. Böbrek hastaları diyalizden yaşam desteği alabilirken, akciğer, kalp ve karaciğer hastalarının tek şansı organ naklidir” dedi.

ORGAN NAKLİ KİMLERDEN YAPILIR

Organ naklinin yaşayan ve ölü insanlardan nakil yapılacağını belirten Kazak, “Nakil bekleyen hastanın 4. derece dahil kan ve kayın hısımları yani doku, kan grubu gibi uyum mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir. Canlıdan nakil yapılan organlar ise böbrek ve karaciğerdir. Trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması gibi nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken beyin ölümü denilen geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar ölü insandan nakil olarak tanımlanmaktadır. Organ naklinde cinsiyet, ırk, yaş, din ve dil ayrımı yoktur.

Organ bekleme süreleri ise kalp 4 - 6 saat, karaciğer 8 - 12 saat, böbrek 24 saat, akciğer 4 - 6 saat, pankreas 8 saat ve incebağırsak ise 7 - 8 saattir. Evde, yolda,Hastaneye giderken ambulansta ya da hastane acil servisinde vefat edenlerin organları tıbben kullanıma müsait değildir. Sadece yoğun bakımda ölümü gerçekleşen kişilerden ailesi izin vermesi halinde organ alınabilir. Çıkan organlar zengin, fakir, din, dil, ırk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin, öncelikli doku ve kan grubu uyumuna göre, tıbbi aciliyet göz önünde bulundurularak, Ulusal Koordinasyon Sistemi tarafından bekleme listelerindeki acil vakalar taranır ve en uygun alıcı belirlenerek nakil gerçekleştirilir” diye konuştu.

Türkiye’deki organ nakli yetersizliğinin en önemli nedeninin organ bağışının azlığı olduğunu kaydeden Dr. Kazak, Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 06.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile ‘organ naklinin maddi ve manevi menfaat karşılığında olmamak kaydı ile caiz olduğunu’ bildirmiştir. Aynı kurul ‘organ bağışını insanın insana yapabileceği en büyük yardım’ olarak tanımlamıştır. Türkiye’deki organ nakli yetersizliğinin en önemli nedeni organ bağışı azlığıdır. Organ bağışları aile arasındaki anlaşmazlıklar, donör görünüşünün ve vücut bütünlüğünün bozulacağı endişesi, dini, kültürel ve sosyal nedenler, ölümü kabullenmeme ve beyin ölümünü anlamama nedenlerinden dolayı reddediliyor. Organ bağışı, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra başka hastaların tedavisi için organlarının kullanılmasına izin vermesidir. 2238 sayılı Yasa’ya göre, 18 yaşını doldurmuş ve akıl sağlığı yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir. Organ bağışı yapıldıktan sonra sadece bir yoğun bakım ünitesinde ve beyin ölümü kararı alınması halinde organlar kullanılabilmektedir. Diğer ölüm hallerinde organlar kullanılamaz. Yapılan araştırmalara göre, organ bekleyen hastaların yüzde 87’si hastalık başına gelmeden önce organ bağışlamayı düşünmediğini belirtmiştir" şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 2907 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim