• BIST 9697.93
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 25 °C

Organlarının ters olduğunu 50 yıl sonra öğrendi!

Organlarının ters olduğunu 50 yıl sonra öğrendi!
Göksun ilçesinde yaşayan bir kadın, böbrek rahatsızlığı için gittiği hastanede iç organlarının ters yönde olduğunu öğrendi.

Göksun ilçesinde yaşayan bir kadın, böbrek rahatsızlığı için gittiği hastanede iç organlarının ters yönde olduğunu öğrendi.

Sürekli yaşadığı böbrek rahatsızlığı ve yüzündeki şişme nedeniyle Göksun Devlet Hastanesine başvuran 53 yaşındaki Fadime Karaca, muayene ve çekilen röntgen sonrası sürprizle karşılaştı.

Başhekim ve genel cerrahi uzmanı Ahmet Önder, muayene ettiği Karaca'dan tomografi çektirmesini istedi. Radyoloji uzmanıyla tomografi sonucunu inceleyen Önder, Karaca'ya tüm iç organlarının ters yerlerde olduğunu bildirdi. Durumun şaşkınlığını yaşayan Karaca, muayenesinin ardından hastaneden ayrıldı. Önder, Karaca'nın ender rastlanan ve iç organların ters yerde olma anlamına gelen “situs inversus totalis” hastası olduğunu söyledi.

Bu hastalıkta, organ veya organ sistemlerinin normal lokalizasyonları yerine ayna görüntüsünde olduğu gibi vücudun karşı tarafında yer alması durumu olduğunu ifade eden Önder, “Dünyada 100 binde bir görülen bu hastalarda, göğüs kafesi içindeki organlardan kalp ve dalak sağ tarafta, karaciğer ve safra kesesi sol tarafta yer alıyor. Ayrıca karın boşluğu içinde yer alan mide ve dalak sağ tarafta apandis ise sol tarafta bulunuyor" dedi.

Bu durumun embriyonun gelişimi sırasında birtakım rotasyon problemlerinden kaynaklandığının bilindiğini vurgulayan Önder, şöyle devam etti: “Bu durum genellikle yapılan radyolojik uygulamalar sırasında tesadüfen ortaya çıkar. Genelde ciddi sağlık problemlerine neden olmamakla birlikte bazı problemlerin bu anomali ile daha sıklıkla görüldüğü kaydedilmiştir."

Ender görülen ve iç organları değişik yerde olan kişilerin üzerinde kan grubunu belirten kartların taşınması gerektiğini dile getiren Önder, acil durumlarda sağlık personelinin daha bilinçli müdahale etmesini olanak sağlayacağını kaydetti. Önder, bu tür hastaların diğer bireyler gibi normal bir hayat sürdüklerini sözlerine ekledi.

"HALA ŞOKTAYIM"

Hastaneye böbrek rahatsızlığı için giden ancak tüm organlarının ters yerde olduğunu öğrenince de şok olduğunu belirten Karaca da şuana kadar herhangi bir olumsuzluk yaşamadığını söyledi.

Organların ters yerde olmasından dolayı acil müdahale gerektiren durumlarda sorun yaşanmasından korktuğun ifade eden Karaca, "Ellerimde ve yüzümde şişme oluyordu. Ailemizde çok sayıda böbrek rahatsızlığı yaşayan bulunduğundan muayene olmak için hastaneye gittim. Yapılan muayenede ise iç organlarımın ters yerde bulunduğunu öğrendim" dedi.

Hala olayın şokunu yaşadığını vurgulayan Karaca, doktorun yaşamının aynı şekilde süreceğini söylemesinin kendisini rahatlattığını kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2737 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim