• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 25 °C

'Ortak sağlık ve güvenlik birimleri kurulsun'

'Ortak sağlık ve güvenlik birimleri kurulsun'
İş Sağlığı ve Güvenliği konusundaki eksikliklere dikkat çekmek amacıyla bir konferans düzenleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, amaçlarını gerekli duyarlılığı oluşturmak olarak tanımladı.

İş Sağlığı ve Güvenliği konusundaki eksikliklere dikkat çekmek amacıyla bir konferans düzenleyen TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, amaçlarını gerekli duyarlılığı oluşturmak olarak tanımladı.

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) üyelerini iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilgilendirmek amacıyla 17-18 Nisan 2009 tarihlerinde Antalya'da bir konferans düzenlendi. Konferansa TESK'e bağlı birlik ve federasyon başkanlarının yanı sıra, Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Milli Eğitim,'Sanayi ve Ticaret, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Tarım ve Köy işleri ve Sağlık Bakanlıkları ile AB Genel Sekreterliği, Sosyal Güvenlik Kurumu, TOBB, TİSK, TÜRK-İŞ, Türk Tabipler Birliği, Fişek Enstitüsü Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden yetkililer katıldı. Konferansa, Almanya'dan proje ortakları Wiesbaden, Koblenz ve Dusseldorf Zanaatkarlar Odalarının İş Sağlığı ve Güvenliği merkezlerinin yönetici ve uzmanları da katılarak kendi bünyelerindeki çalışmaları ve uygulamaları anlattılar.

Konferansta konuşan TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken esnaf ve sanatkarların çalışma hayatında karşı karşıya kaldıkları zorluklara değinerek, "Projenin amacı, esnaf ve sanatkarlar ile ilgili kurum ve kuruluşlarda iş sağlığı ve güvenliği konusunda duyarlılık oluşturmak ve bilgilendirici faaliyetler gerçekleştirmektir" dedi.
Resmi verilere göre, Esnaf ve Sanatkar Sicili'ne kayıtlı 1 milyon 900 bini aşkın esnaf ve sanatkar bulunuyor. Bu kişilerin çalıştırdıkları elamanlar da hesaba katıldığında bu kesimin Türkiye işgücünün üçte birinin oluşturduğu tahmin ediliyor.
Türkiye'de iş kazalarının yaklaşık yüzde 40'ı 1-3 kişinin çalıştığı işletmelerde, yüzde 70'i ise 50'den az kişinin çalıştığı KOBİ'lerde meydana geliyor. Dünya genelinde de benzer bir tablo söz konusu. Konferansta bu nedenle, küçük işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalarda öncelikli grup olarak ele alınması gerektiği vurgulandı. İş kazalarının küçük ölçekli işletmelerde meydana gelmesinin temel nedenleri arasında KOBİ'lerin iş sağlığı ve güvenliği konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması, bu işletmelerin zayıf mali yapıları nedeniyle iş sağlığı ve güvenliği önlemlerine kaynak ayırmamaları, işyerlerinin fiziki şartlanndaki yetersizlikler ile nitelikli işgücü eksikliği gösterildi.
İş sağlığı ve güvenliği alanında karşılaşılan sorunların çözümü için İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı'nda yeni bir yaklaşım gerektiği vurgulanan konferansta, şu tedbirler üzerinde duruldu: "İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili olarak işveren ve çalışanların bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi, bu kavramının çalışma hayatında bir ihtiyaç olarak benimsenmesi, işyerlerinde risk değerlendirme yaklaşımı ile potansiyel tehlikelerin önceden belirlenmesi ve tedbir alınarak önleme yoluna gidilmesi. Konferansta soruna çözüm getirmesi amacıyla işletmelerin yararlanacağı Ortak Sağlık ve Güvenlik Birimleri kurulması Önerildi."

Yeni Nesil

Bu haber toplam 1636 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim