• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Oruç en sağlıklı hangi besinlerle açılabilir?

Oruç en sağlıklı hangi besinlerle açılabilir?
Orucu açmaya neyle başlamalı; bir bardak su mu içmeli, zeytin yemek en doğru seçim mi? Hurma yalnızca bir gelenek mi, yoksa iftarda elimiz ilk ona mı gitmeli? Ünlü diyetisyenler merak edilen soruları ...

TAYLAN KÜMELİ
ODA ISISINDA ILIK SU İÇİLMELİ
İftarda, boş mideye birden yüklenilmemeli. Oruç, oda sıcaklığında su içilerek açılırsa daha sağlıklı olur. İftariyelik olarak nitelendirilen hurma, peynir, zeytin veya pastırmadan tadımlık yenilmesi daha uygundur. Yemeğe bir kase çorba ile başlanmalı. Biraz ara verdikten sonra, özellikle Ramazan'ın ilk haftası zeytinyağlı bir sebze yemeği ve salata ile iftar tamamlanabilir.

BOL BOL SIVI TÜKETİN
Sahur ve iftarda sıvı alımı çok önemlidir; iftardan sahura kadar azar azar fakat sık sık su tüketmeli, mideyi dinlendiren, hazmı kolaylaştıran ıhlamur, nane, rezene, papatya gibi bitki çayları, taze sıkılmış meyve ve sebze suları, komposto gibi içecekler içmelidir. Yine sahurda ayran ve kefir tüketmek de hem doyurucu, hem de sıvı alımına yardımcı olduğu için doğru bir seçimdir.

ENDER SARAÇ
İFTARIN HURMAYLA AÇILMASI İYİDİR
Orucunuzu açtıktan sonra, boş olan sindirim sistemini rahatlatmak için ballı su için. Bu sayede vücut sıvı ihtiyacını karşılar. Uzun süre aç kalan bir fizyoloji için hurma çok iyi ve sağlıklı bir başlangıçtır. Hurmanın içeriğindeki yüksek potasyum, Ramazan'daki kas yorgunluklarına karşı birebirdir. Hurmanın içinde kemikler için yararlı kalsiyum vardır. Ayrıca hurmada ödem, şişkinlik ve sinir sistemi için gerekli magnezyum ve fosfor da bol miktarda bulunur. Ancak yoğun şeker içerdiği için fazla kilosu olanlar, günde 5-6 taneden fazla hurma tüketmemelidir.

BANU KAZANÇ
PEYNİR-EKMEK VE ÇAYLA ORUÇ AÇILIR
Oruç en iyi su ile açılır. Mide asit salgısını engellememesi açısından 15.5 saat açlığın üzerine içeceğiniz su iyi gelir. Midenin yumuşatılması ve açlıktan sonra asit salgısını engellemek için iftarda yoğurtlu yayla çorbası, şehriye çorbası, domates çorbası veya mercimek çorbası içilmelidir.

BAL MİDEYİ KORUR
Peynir, ekmekle beraber bir tatlı kaşığı bal yenilebilir. Bal, mideyi koruyucu özelliğe sahiptir ve mide ağrısını ortadan kaldırır. Peynir- ekmekle ve çayla da oruç açılabilir. Bir-iki tane hurma yenilebilir ancak çok fazla yenmesini tavsiye etmem.

GÜLŞAH ESENSOY
ÇORBA MİDEYİ ANA YEMEĞE HAZIRLAR
Oruç mümkünse su ile açılmalıdır. Sadece yemeğin başında değil, yemek sırasında da su içmek gerekir. Su, midede doygunluk hissi yaratır ve birdenbire midenin yemekle doldurulmasını engeller. Su ile oruç açıldıktan sonra arkasından mutlaka sıvı bir besin olan çorbayla devam edilmelidir. Çorba, doygunluk hissi yaratır ve mideyi ana yemeğe hazırlar. Bunun yanı sıra bir adet hurma veya zeytin ile oruç açmanın da bir sakıncası yoktur. Kola gibi asitli içeceklerle ve katkı maddeli limonatayla oruç açılmamalıdır.

SEVİL NAS CAN
BALLI LİMONLU ILIK SU İÇMEK İYİ GELİR!
İftar öncelikle bir bardak ılık su ile açılmalı. Yanında ise bir adet hurma yenmeli. Şeker hastalığı bulunmayan kişiler, değişen yemek düzeni ve uzun süre yemek yememekten kaynaklanan bağırsak hareketlerinin yavaşlamasını engellemek ve şeker dengesini sağlamak için bir bardak sıcak suyun içine bir tatlı kaşığı bal ve bir tatlı kaşığı limon suyunu karıştırıp içebilirler. Sıvı yağ ile yapılmış bir kase sebze veya mercimek çorbası içmek yararlıdır. Yemekler ağır ağır, uzun uzun çiğnendikten sonra yenmelidir. Reflü durumunda da yatmadan son iki saat önce hiçbir şey yenmemelidir.

GİZEM KESERVURAN
ZEYTİNİN TUZSUZ OLANINI TÜKETİN
Sıcak Ramazan günlerinde sindirim sistemini aktif tutmak ve mineral dengesini sağlayabilmek için besin değeri yüksek seçimler yapmalıyız. Tercihinizi aşağıdakilerden birinden yana kullanabilirsiniz:
2-3 adet kuru hurma+1-2 bardak su.
3-4 adet tuzsuz zeytin+ 1-2 bardak su (tuz, susama hissini artırdığı için tuzsuz zeytin tercih edilmeli).
Kara kayısı kurusu (özellikle sindirim sistemi şikayeti olanlar için birebirdir).
Kara erik kurusu yine sindirimi düzenler, lif-posa açısından oldukça zengindir. Bu yiyecekleri, iki bardak suyla tüketin.

Esra Tüzün

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2977 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim