• BIST 9117.42
  • Altın 2324.394
  • Dolar 32.3814
  • Euro 35.0286
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Orucu meyve suyuyla açın, sahurda süt için!

Orucu meyve suyuyla açın, sahurda süt için!
Ramazan ayının yaz dönemine gelmesi, oruç tutan kişilerin, sıcağın da etkisiyle kan şekerinin düşmesine neden olacak. Uzmanlar ramazan ayında,

Ramazan ayının yaz dönemine gelmesi, oruç tutan kişilerin, sıcağın da etkisiyle kan şekerinin düşmesine neden olacak. Uzmanlar ramazan ayında, doğru beslenmenin önemine dikkat çekiyor. Uzun süre açlığa, bir de aşırı sıcaklar eklenince oruç tutan kişilerin kan şekerinin düşeceğine dikkat çeken diyetisyenler, orucun meyve suyuyla açılması, sahurda da süt içilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, Ramazan ayında doğru beslenme konusunun çok daha fazla ön plana çıktığına dikkat çekti. Bu dönemde beslenme konusunda yapılan yanlışlara dikkat çeken Prof. Dr. İnanç, "İftarda metabolizmanın ana isteği ilk enerji kaynağına en kısa yoldan ulaşabilmektir. Özellikle beyin ve sinir hücreleri glikoz formunda enerji ihtiyacı duymaktadırlar. İftarda 12-14 saatlik bir açlıktan sonra düşen kan şekerinin en kısa zamanda yükselmesine bir bardak yüzde 100 meyve suyu yardımcı olur. Ayrıca, bir gün içerisinde alınması gereken 5 porsiyon meyve ihtiyacının da yaklaşık 2-3 porsiyonunun karşılamasına destek olur. Bu sene Ağustos ayında başlayan ramazan ayı hem uzun süre aç kalınan, hem de sıcakların yoğun olduğu bir döneme denk geliyor. Bu nedenle yeterli ve dengeli sıvı alımı daha da önemli hale gelecek. Ağustos ayında tutulacak oruç döneminde vücudun sıvı dengesinin biraz daha önem kazanması nedeniyle her yaş grubunun sıvı tüketimi konusunda dikkatli olması gerekiyor. Kaybedilen sıvı günlük tüketilen su, besinler ve süt, ayran, çay, meyve suyu gibi diğer içeceklerle yerine konmalıdır." dedi.

İftarda meyve suyu tüketiminin oruç tutanlar için dengeli beslenmenin ana anahtarlarından birisi olabileceğine dikkat çeken İnanç, meyve suyunun potasyum sodyumla birlikte vücut hücrelerinin sıvı ve elektrolit dengesini sağlayan bir mineral olduğunu açıkladı.

Meyve sularının sıvı dengesini sağlanmasının yanı sıra içerdikleri potasyum ile de Ağustos sıcağında terle kaybedilen potasyum gereksiniminin bir kısmının karşılanmasına destek sağladığını aktaran İnanç, "İftarı açarken içilen bir bardak yüzde 100 meyve suyu enerji ve sıvı kaynağı olarak tokluk verebilecek ve uzun süreli açlıktan sonra aniden aşırı besin tüketilmesine de engel olabilir. İftarda orucun meyve suyu ile açılmasının bir başka yararı da ramazanda sıklıkla karşılaşılan sindirim problemlerinin hafiflemesine yardımcı olmasıdır. Meyvelerde bulunan malik, sitrik ve oksalik asit gibi meyve asitleri sindirimi kolaylaştırır. Bu nedenle meyve suları özellikle iftarda orucu açarken bilerek içilmesi gereken sağlık içecekleri olarak ramazanda da yeterli ve dengeli beslenmenin bir parçası olmalıdır." diye konuştu.

SAHURDA SÜT TÜKETİN

Ramazanda yeterli ve dengeli beslenebilmek için sahur ve iftar dahil 1-2 ara öğünle öğün sayısının dörde çıkarılması gerektiğini aktaran İnanç, sahurun sağlıklı bir oruç için kalkılması gereken öğün olmakla birlikte, açlık süresini mümkün olduğunca kısa tutabilmek için de önemli olduğunu vurguladı. Bu nedenle sahurda besin seçiminde bilinçli davranılması gerektiğinin altını çizen İnanç, genellikle sahurun kahvaltı şeklinde tüketilmesi tavsiyesinde bulundu. Sahurda mideyi daha geç terk eden, kan şekerini çok hızlı değiştirmeyecek besinlerin tercih edilmesini öneren İnanç, "Protein içeriği yüksek olan besinler midenin boşalma süresini uzatarak acıkmayı geciktirir. Süt hem protein içeriği yüksek olan bir besin olması nedeniyle tokluk hissedilmesine yardımcı olur, hem de sıvı ihtiyacının karşılanmasına destek sağlar. ABD'li bilim adamları, insan bünyesinin açlığa olan ihtiyacını azaltan besinler arasında ilk sırada sütü gösteriyor. 1 bardak sütün mide boşluğunu hissettirmeden insanı 5 saat boyunca tok tuttuğu belirtiliyor. Sütte bulunan şeker laktozdur. Laktoz açlıkta kullanılan glikojen depolarına destek olarak vücudun enerji ihtiyacının karşılanmasına da yardımcı olur. Sütün bileşimindeki yağ da mideden uzun sürede uzaklaşması nedeniyle tokluk duygusunun uzun sürmesinde etkili olur, kalsiyum başta olmak üzere ramazanda da mineral ve vitamin gereksinimini karşılar." dedi.
 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 3924 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim