• BIST 9076.69
  • Altın 2324.954
  • Dolar 32.3593
  • Euro 34.9453
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

"Otopark ücretini faiziyle geri alın"

"Otopark ücretini faiziyle geri alın"
Sağlık Bakanlığı'nın 25 marttaki genelgesiyle tüm hastanelerde "ücretsiz" verilmesi gereken otopark hizmetinden hâlâ para alınmaya devam ediyor.

Hasta yakınlarını uyaran Hasta Hakları Derneği Başkanı Orhan Demir, "Hastane otoparkına para ödemeyin, paranızı faiziyle geri alın" dedi.

Sağlık Bakanlığı, özel, kamu ve üniversite hastanelerine otopark bulundurma zorunluluğu getirdi. Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan genelge, il sağlık müdürlükleri aracılığıyla 25.03.2013 tarihinde bütün hastanelere gönderildi.

GİRİŞ ÇIKIŞLARDA ÜCRET

Buna göre bütün hastanelere çalışan ve hasta yakınları için ücretsiz otopark hizmeti verme zorunluluğu getirildi. Bu uygulamaya özel, kamu ve üniversite hastanelerinin tümü dahil edildi. Hiçbir hastane yönetiminin hastane çalışanından ve hasta yakınından otopark ücreti alamayacağı öngörüldü. Buna rağmen İstanbul'da birçok hastanenin otopark hizmetini ücretli vermeye devam ettiği anlaşıldı. Üstelik bazı hastanelerin bununla yetinmeyip giriş çıkışlarda dahi ücret aldığı ortaya çıktı. Hal böyle olunca hastayı hastaneye bırakmak bile paralı hale geldi.

1 SAATİ 5 LİRA

Türkiye'nin en büyük hastanelerinden İstanbul Üniversitesi'ne bağlı İstanbul Tıp ve Cerrahpaşa Tıp Fakülteleri de otopark ücreti almaya devam eden hastaneler arasında. İ.Ü. Tıp Fakültesi ve Cerrahpaşa'da saatlik otopark ücretinin yanı sıra giriş çıkışlarda da ücret alındığını doğrulayan İ.Ü. Sosyal Tesisler Yönetim Kurulu Başkanı ve Rektör yardımcısı Prof. Dr. Şafak Sahir Karamehmetoğlu, "İlk 30 dakika için 3, 1 saat için 5, 2 saat için 6 lira alıyoruz" dedi.

ACİL TRAFİĞİ SAVUNMASI

Karamehmetoğlu, "Otopark ücreti almamızın sebebi gerek Çapa'da gerekse Cerrahpaşa kampüsleri içinde trafiğin çok yoğun olması. Yani hastane içinde acile ulaşana kadar bile sorun yaşanıyor. Dolayısıyla, biz hastanenin içinin bir yol olarak kullanılmasını engellemek için böyle bir uygulama yaptık. Hastaneyi bir transit geçiş olarak kullanarak istismar eden vatandaşlar bizi bu uygulamaya itti" ifadelerini kullandı. Ticari taksilerin istisna olarak kabul edildiğini belirten Karamehmetoğlu, "Taksilerin giriş çıkışlarında ilk 15 dakika ücretsiz" diye konuştu.

HAKSIZ KAZANÇ SAĞLANIYOR

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Genel Başkanı Orhan Demir'e göre İstanbul'daki birçok hastane hastadan otopark ücreti alıyor. "Zorunlu bir unsurun sonucunda hastalardan ücret alınamaz" diyen Demir, hastanenin otopark bulundurma zorunluluğu olduğunu aktardı. Demir, şöyle devam etti: "Bugün birçok sağlık kuruluşu yönetmeliğe aykırı hareket ederek haksız ve hukuksuz kazanç elde ediyor. Hastane bahçesinin otopark gibi kullanıldığını düşünürsek belli bir ücret alınmasına hak verebiliriz. Ama en azından ilk yarım saatin ücretsiz olması gerekir ki hastalar hastaneye bırakılabilsin."

FİŞ ALIP HAKEM HEYETİNE GİDİN

Vatandaşlara uyarıda bulunan Orhan Demir, "Hastaneye gittiklerinde ücret ödemesin. Ödemesi halinde de ödeme fişi ve yayınlanan genelgeyle birlikte Tüketici Sorunları Hakem Heyeti'ne başvurabilir. Böylece ödedikleri ücreti faiziyle geri alabilir" diye konuştu.

Kaynak: NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4111 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim