• BIST 8718.11
  • Altın 2243.646
  • Dolar 32.3307
  • Euro 35.1486
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Otururken fıtık olmayın!

Otururken fıtık olmayın!
Vücudun yükünü taşıyan sadece omurganın olmadığını ifade eden uzmanlar, omurga boyunca uzanan boyun, sırt, bel ve karın kaslarının çok önemli olduğunu söyledi.

Son dönemde insanların daha az hareket etmeleri, zamanlarının çoğunu bilgisayar veya televizyon karşısında geçirmeleri sebebiyle omurgayı destekleyen kaslarda kuvvet ve esneklik kayıpları geliştiği ifade edildi. Devamlı oturan kişilerin anatomik yapısının bozularak kaslarının zayıfladığı ve kasların bir süre sonra eklemleri destekleyici fonksiyonlarını kaybettiği belirtildi.

Hareketsiz yaşamanın kasları zayıflatarak fıtığa sebebiyet verdiği belirtildi.

Fizik Tedavi ve Manipülasyon Uzmanı Dr. Ali Şahabettinoğlu, "Bu durum bel ve boyundaki omurlara ilave yük bindiriyor ve omurlar arasındaki diskleri aşındırarak bel ve boyun fıtıklarının oluşumunu kolaylaştırıyor. İster uzun süre oturmak, ister ayakta durmak, ister uzun süre yürümek olsun beli uzun süre aynı pozisyonda tutmanın bel için zararlıdır. Uzun süre oturmayı gerektiren işlerde çalışanların her yarım saatte bir kalkıp bir-iki dakika bile olsa dolaşmaları, uzun yol şoförlerinin ya da yolcularının ise 1,5 saatte bir mola verip biraz yürümeleri, ayrıca oturma sırasında da kalçanın dizlerden aşağıda kalmamasına, alçak tabure ve koltuklarda oturulmamasına, kalça ve dizlerin yaklaşık aynı hizada olmasına dikkat etmelidir" dedi.

Şahabettinoğlu, "Gün içinde hareketsizlikten, çok ayakta kalmaktan ve sürekli aynı pozisyonda oturmaktan kaynaklanan ağrılarınız belden bacağa yayılıyorsa bel fıtığı, boyundan kola-ele yayılan ağrınız mevcutsa boyun fıtığı olabileceğiniz ihtimalini göz önüne alarak hemen bir fizik tedavi uzman doktoruna muayene olmanızda fayda var. Yapılan tetkik ve iyi bir muayene sonucunda teşhis ve tedaviye başlanması gerekir. Manipülasyon (elle tedavi) ile yüzde 98 hastanın iyileşme olasılığı var. Sadece yüzde 1-2 hastada ameliyat gerekebilir. Ameliyat ise bel fıtığında ayaklarda ilerleyen kas gücü kaybı, idrar-büyük abdest kaçırma şikayeti olan ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen hastalarda, boyun fıtığında ise ellerde-kollarda ilerleyen kas gücü kaybı olanlarda ya da ameliyatsız tedaviye cevap vermeyen çok az sayıdaki hastada gerekir. Tıbbi olarak gerekmedikçe ameliyat uygulanmaması gerekir" diye konuştu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6773 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim