• BIST 9079.97
  • Altın 2310.536
  • Dolar 32.3369
  • Euro 35.0909
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Özbekistan Sağlık Bakanı: Türkiye ile işbirliği içerisindeyiz

Özbekistan Sağlık Bakanı: Türkiye ile işbirliği içerisindeyiz
Özbekistan Sağlık Bakanı Adham İkramov, sağlık alanında Türkiye ile kayda değer işbirliği içerisinde olduklarını söyledi.

Söz konusu işbirliğinin Türkiye Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın Aralık 2009'da Özbekistan'a yaptığı ziyaretle yeni bir ivme kazandığı dile getiren Bakan İkramov, Türk İşbirliği Kalkınma İdaresi (TİKA)'nın da bu alana ayrı bir katkısı olduğunu ifade etti.

Uzun bir aradan sonra ilk defa bakanlığın faaliyetleriyle ilgili yerli ve yabancı basın mensupları için ortak bir basın toplantısı düzenleyen Bakan İkramov, Cihan Haber Ajansı(Cihan)nın sorularını cevapladı.

Özbekistan'da sağlık alanında ciddi reformların yapılmakta olduğunu dile getiren Sağlık Bakanı, bu alanda işbirliği içerisinde oldukları ülkelerden birinin de Türkiye olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Akdağ'ın son Taşkent ziyaretiyle sağlık alanındaki işbirliğinin yeni bir boyut kazandığını ifade eden İkramov, acil servis ve uzmanlık alanında kayda değer bir işbirliği içerisinde olduklarını kaydetti.

AKDAĞ'A DAVET
12 Haziran seçimlerinde tekrar milletvekili seçilmesi nedeniyle Bakan Akdağ'ı tebrik eden Özbekistan Sağlık Bakanı İkramov, "Sayın Akdağ'ı tekrar ülkemize davet ediyoruz. Doğrusu meslektaşım da beni Türkiye'ye davet etmişti. Bu seçim süreci dinsin belki biz de gideriz. Sağlık alanında tecrübeleri paylaşma adına olan mevcut işbirliğimiz düzenli şekilde devam ediyor." diye konuştu.

Özbekistan'daki sağlık reformlarına TİKA'nın da ayrı bir katkısı olduğunu hatırlatan Bakan İkramov, bununla da kalmayan teşkilatın, tarım, eğitim, insani yardım ve sosyal alanlarda da önemli destekleri olduğunu kaydetti.

YAŞAM SÜRESİ ARTTI
Özbekistan'da iyileştirilen sağlık hizmetlerine paralel aile hekimliği projesinin de giderek yaygınlaştırıldığını dile getiren İkramov, ülkedeki ortalama yaşam süresinin ise arttığına dikkat çekti. Bakan İkramov, son artışla kadınlardaki ortalama yaşam süresinin 74.5, erkelerde ise 70.9' yıla çıktığını belirtti. İkramov, "Görülüyor ki uzun yaşamada kadınlar erkeklerin önünde; erkekleri bir daha dürtmek gerekiyor. Ama şöyle bir gerçek var ki dünya genelinde kadınlar erkeklere göre daha uzun yaşıyor." diye espri yaptı.

Bakan İkramov, sağlık sektöründeki iyileşmelere bağlı olarak anne ve çocuk ölümlerinde ise önemli azalma olduğuna vurgu yaptı.

Halihazırda ülke genelinde 7 bin dolayında aile doktorunun en ücra yerleşim yerlerinde faaliyet gösterdiğini de dile getiren Bakan İkramov, son yıllarda acil servislere yaptıkları yatırımlarla bu servislerin tıbbi cihazlarla donatıldığını ve her tülü hastaları kabul edebilecek hale geldiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1908 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim