• BIST 8727.4
  • Altın 2233.211
  • Dolar 32.3346
  • Euro 35.1091
  • Ankara 6 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 10 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 13 °C

Özel engelli bakım merkezleri sil baştan yenilenecek

Özel engelli bakım merkezleri sil baştan yenilenecek
Türkiye'de bakıma muhtaç durumdaki 13 bin engelliye hizmet veren 179 özel bakım merkezinin fiziki yapılarının yenilenmesi için düğmeye basıldı.

BURCU ÇALIK- Türkiye'de bakıma muhtaç durumdaki 13 bin engelliye hizmet veren 179 özel bakım merkezinin fiziki yapılarının sil baştan yenilenmesi için çalışma başlatıldı.

Özel Engelli Bakım Merkezleri Derneği Genel Başkanı Hüseyin Kahveci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özellikle ağır derecedeki engelli vatandaşlara hizmet veren bakım merkezlerinin fiziki yapılarının değiştirilmesi ve bir sonraki adımda da yurt dışından yaşlı ve engelli kabulüne başlanmasına yönelik yürütülecek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca 4 Kasım 2016'da çıkarılan "Engelli Bireylere Yönelik Özel Bakım Merkezleri Yönetmeliği" ile tüm merkezlere TSE kalite standartlarının getirildiğini anımsatan Kahveci, hali hazırda bu konuda verilen eğitimlerin bittiğini ve merkezlerin tek tip kalite standartlarına kavuştuğunu bildirdi.

Söz konusu düzenleme sonucunda bugün Ağrı'daki bir bakım merkeziyle İzmir'deki bakım merkezinin aynı kalite ve standartta hizmet verdiğini söyleyen Kahveci, "179 kuruluşumuzun tamamı aynı işleyiş ve yönetim standartları içerisinde çalışıyor. Bundan dolayı da çok mutluyuz çünkü tüm merkezlere bir düzen ve disiplin gelmiş oldu." dedi.

- "Yaşam-rehabilitasyon merkezi olarak dönüştürmeyi sağlayacağız"

Kahveci, çalışmalarda ikinci aşamaya geçtiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Amacımız, şu anda faaliyet gösteren 179 özel engelli bakım ve rehabilitasyon merkezini tamamen yenilemek. Bu kuruluşların hepsini insan onuruna yakışır, dünya standartlarında fiziki yapılarla hazırlamak üzerinde çalışıyoruz. Daha geniş, engelli ve yaşlılarımızın yaşamla bütünleşebildiği alanlarda hizmet vermek istiyoruz.

Şu anda odalarımız ortalama 5 metrekare. Bunu minimum 30 metrekare odalara çıkarıp mümkünse tek, gerekirse çift kişilik bir düzene geçmek istiyoruz. Bakım merkezlerinin tamamını her türlü kültür, spor aktivitelerinin gerçekleştirildiği bir 'yaşam-rehabilitasyon merkezi' olarak dönüştürmeyi sağlayacağız."

- Teşvik talebi iletildi, mimari proje çalışmaları başlatıldı

Özel engelli bakım merkezlerinde 13 bin engelliye bakıldığını aktaran Kahveci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile tüm ilgili kuruluşların engellilere yönelik konulara özel bir hassasiyet gösterdiğini ve bundan büyük mutluluk duyduklarını vurguladı.

Kahveci, gerek Maliye Bakanlığı gerekse Ekonomi Bakanlığına bakım merkezlerinin fiziki yapılarının yenilenmesinde bir defaya mahsus "6. Bölge Teşvikleri" gibi uygulamalardan yararlanma talebinde bulunduklarını bildirdi.

Bu talebin olumlu karşılandığını dile getiren Kahveci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şu andaki merkezlerin zaten yüzde 96'sı kira. Kira süresi dolanlar, yatırımını değiştirmek isteyenler var. Biz bu süreçte sektörün biraz daha sahiplenilmesi açısından yer tahsisi, 6. Bölge Teşvikleri gibi desteklerden yararlanabilmek istediğimizi bildirdik. Süreç öyle bir noktaya geldi ki biz artık en kısa zamanda Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığıyla birlikte bölgesel proje çalışmasını yapacağız. Tip proje olacak. Engellilerimizi dünya ölçeğinde bakım merkezleri standartlarına kavuşturacağız."

Kahveci ayrıca, özel bakım merkezlerinin mimari projelerine ilişkin tüm hazırlıkların Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yürütüldüğünü de kaydetti.

- "237 milyon yaşlı ve engelliye ulaşabilecek bir haritada bulunuyoruz"

Hüseyin Kahveci, fiziki yapıların dönüşmesinin ardından projenin Avrupa ayağının da başlayacağını ifade ederek, "Yurt dışında yaşayan 286 bin Türk vatandaşı, Avrupa'da 9 ülkede bakım desteği alıyor. Almanya, İngiltere, Hollanda, Belçika gibi ülkeler bunun içerisinde. 286 bin kişinin bir kısmını olsun ülkemize getirmenin yolları üzerinde çalışıyoruz. Bunun için akademisyenlerin desteğiyle bir tez çalışması yaptık. Örneğin, Türkiye'ye 4 saatlik mesafedeki ülkeleri hesapladığımızda 237 milyon yaşlı ve engelliye ulaşabilecek bir haritada bulunuyoruz." dedi.

Avrupa'daki sigorta firmalarının, maliyetlerin yüksekliği nedeniyle çalışmalarını Filipinler, Tayland gibi ülkelere kaydırdığını anlatan Kahveci, "Türkiye'den 1970'li yıllarda çalışmak için Avrupa ülkelerine giden ve şu an orada emekli olan Türk vatandaşlarımız var. Kimilerinin çocuğu var, kimilerinin yok. Yaklaşık 22 bin çoluğu çocuğu olmayan Türk vatandaşını da Filipin, Tayland ve Hindistan gibi ülkelere götürüp bakım hizmeti aldırıyorlar. Kültürü, dini, her şeyi farklı olan bir ülkede aldıkları hizmetten ne kadar mutlu olabilirler?" şeklinde konuştu.

Kahveci, böylelikle gurbette yaşayan Türk vatandaşlarının doğdukları topraklarda, bildikleri kültürde bakım hizmeti almanın mutluluğunu yaşayabileceğini aktardı.

Özel bakım merkezlerine TSE standartları getirilmeden önce merkezlerde 12 bin 500 engelliye 7 bin 500 çalışanın baktığını aktaran Kahveci, şu anda 13 bin 41 engelliye 9 bin 955 personelle hizmet verildiğini ve bu çalışanların çoğunun da kadın olduğunu kaydetti.

- "Yaklaşık 10 milyar dolar girdi sağlayabileceğiz"

Yurt dışından engelli ve yaşlıların bakımının Türkiye'deki merkezlerde yürütülmesinin sağlık turizmine de önemli katkılar sağlayacağını anlatan Kahveci, "Çalışmaları yaparken iki yıllık bir inşaat süreci öngörüyoruz. Fiziki yapıdaki dönüşümü 2019'da bitirerek, bu çalışmalarımıza 2020 yılında başlamayı planlıyoruz. Çok açık söylüyorum, bunu başarabilirsek 2020'den itibaren engelli ve yaşlı bakım sektörü olarak ülkemize yaklaşık 10 milyar dolar girdi sağlayabileceğiz." diye konuştu.

Kahveci, şu anda bakım standartlarında getirilen yeniliklerle dünyada ilk üçe girecek bir güce sahip olduklarını fakat bunun için her şeyden önce fiziki yapıda değişikliklerin yapılmasının gerektiğini söyledi.

Hüseyin Kahveci, engellilere yönelik yürütülen çalışmalara sağladıkları desteklerden dolayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Bakanlığın Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile tüm yetkililere teşekkürlerini iletti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3250 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim