• BIST 9051.7
  • Altın 2298.322
  • Dolar 32.3144
  • Euro 35.1126
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 26 °C

Özel hastaneler hırsız, SGK polis mi?

Özel hastaneler hırsız, SGK polis mi?
Son zamanlarda bir yazar arkadaşımız tarafından ısrarlı bir şekilde, "vatandaşı bilgilendirme" adı altında özel hastanelere ve SGK'ya yönelik yakışıksız ifadelerle sataşma söz konusu.

Son zamanlarda bir yazar arkadaşımız tarafından ısrarlı bir şekilde, "vatandaşı bilgilendirme" adı altında özel hastanelere ve SGK'ya yönelik yakışıksız ifadelerle sataşma söz konusu.

Yazılan yazılardaki bilgi hatalarının yanı sıra, topyekûn özel sağlık sektörünü 'dolandırıcı, hırsız, fırsatçı' gibi sunan ve SGK'yı da bu ithamlara ortak eden yaklaşımı anlamak mümkün değil.

Evet, her sektörde olduğu gibi özel sağlık sektöründe de çürük elmalar bulunabilir. Nitekim SGK, aldığı farklı tedbirlerle ve yaptığı denetimlerle çürük elmaları tespit etmekte ve gereğini yapmaktadır. Hatta zaman zaman biz de bu köşeden okurlarımızı bazı konularda dikkatli davranmaya çağırıyoruz. Fakat bunu, suistimal örneklerini genelleştirmeden ve sektörü tamamen zan altında bırakmadan yapıyoruz.

Öte yandan SGK'nın sağlık hizmetlerinde şeffaflığı artırma ve vatandaşın hesap sormasını kolaylaştırma yönünde attığı adımları görmemek başka bir haksızlıktır. Hastanelere ayrıntılı fatura zorunluluğunun getirilmesi, avuç içi tanıma sistemine geçilmesi, haksız tahsilâtın vatandaşa geri ödetilmesi bunlardan sadece birkaçı. Yani biraz insaflı olmakta fayda var.

2000 ve sonrasına zam yok

Soru: Sadettin Bey, acaba 2000 yılında emekli olan SSK'lılara da intibak zammı alabilecek mi? Babam 2000 yılı içerisinde emekli oldu. İntibaktan yararlanabilir mi? M. Durmaz

Cevap: Değerli okurum, geçtiğimiz hafta Meclis'te yasalaşan intibak zammından 31.12.1999 ve öncesi bir tarihte emeklilik talebinde bulunmuş olan SSK'lılar yararlanabilecek. Babanız eğer bu tarihten sonra emeklilik talebinde bulunmuşsa intibak zammını alamayacak.

Krediyle emeklilik bitti

Soru: Sadettin Bey, geçtiğimiz yıllarda yapılan bir uygulama ile iş gününü tamamlanmış ama prim borcu olanların, SGK'ya olan borçlarını banka kredisiyle kapatmaları söz konusuydu. Bu uygulama hâlâ geçerli mi, geçerli ise hangi banka aracılığıyla yapabiliriz? S. Yüce

Cevap: Değerli okurum, bahsettiğiniz protokol geçen yıl SGK ile Ziraat Bankası arasında düzenlenmişti. Söz konusu protokolle 6111 Sayılı Torba Kanun kapsamında yapılandırılan borçların banka kredisiyle ödenmesi öngörülmüştü. Bu kapsamda pek çok kişi protokolden yararlandı ancak yapılandırma için tanınan sürenin bitimiyle birlikte protokol de sona erdi. Dolayısıyla protokol çerçevesinde kredi kullanarak borcunuzu ödemeniz mümkün değil.

İşsizlik ödeneği alamazsınız

Soru: Sadettin Bey, ben 29.02.2012 tarihinde işten çıkarıldım. İşsizlik ödeneğine başvuruda bulunacağım ama buna hak kazanıp kazanmadığımı hesaplayamadım. Son üç yıllık prim günlerim şöyle; 2012 yılı 60 gün, 2011 yılı 236 gün, 2010 yılı boş ve 2009 yılı Mart-Aralık arası 260 gün. Bu bilgilere göre son üç yıl hesabı acaba nasıl yapılmaktadır? Yani ben işsizlik ödeneği alabilecek miyim? Ebubekir

Cevap: Ebubekir Bey, işsizlik ödeneğinden yararlanabilmeniz için üç temel şart var. Bunlar;

- Kendi iradeniz dışında işsiz kalmış olmanız gerekiyor.
- İşten ayrıldığınız tarihten geriye doğru son dört ayda (2011/Kasım, Aralık, 2012/Ocak, Şubat) kesintisiz sigortalı çalışmış veya 30 günden eksik günleri kendiniz ödemiş olmanız gerekiyor.
- İşten ayrıldığınız tarihten geriye doğru son üç yılda (01.03.2009 - 29.02.2012) en az 600 gün çalışmış olmanız gerekiyor.
İlk iki şartı yerine getirdiğinizi kabul etsek dahi, son üç yılda 600 gün şartını yerine getirmemişsiniz. Dolayısıyla şu an işsizlik ödeneği almanız mümkün değil.

Sadettin ORHAN
[email protected]
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6652 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim