• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Özel hastaneler: Hizmet kalitesi düştü, halkımızdan özür diliyoruz

Özel hastaneler: Hizmet kalitesi düştü, halkımızdan özür diliyoruz
Muayene ücretlerindeki fark sınırlaması ve katılım paylarından sonra hasta potansiyeli yüzde 40 azalan özel hastaneler çıkış yolu arıyor.

Muayene ücretlerindeki fark sınırlaması ve katılım paylarından sonra hasta potansiyeli yüzde 40 azalan özel hastaneler çıkış yolu arıyor.

Aralık ayında yapılan seçimlerde Türkiye'deki 400 özel hastaneyi çatısı altında toplayan Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği'nin (OHSAD) yeni genel başkanı Reşat Bahat, 2009'dan umutlu olduklarını söylüyor.

Yaşadıkları ekonomik sıkıntı yüzünden hizmet kalitelerinin düştüğünü kabul eden Bahat, vatandaştan özür diliyor. Eski dönemin aksine Sağlık Bakanı Recep Akdağ ile yakın bir çalışma içine giren OHSAD, bakanlık ile birlikte hastaneleri rahatlatacak bir yönetmelik üzerinde çalışıyor. Yeni yılda 10 TL'lik muayene katılım payının 5 liranın altına indirilmesi, fark ücretlerinin yüzde 30'dan yüzde 100'e çıkarılması ve Sağlıkta Uygulama Tebliği'nin revize edilmesi, derneğin en önemli hedefleri arasında.

Özel hastanelerin durumunu Zaman'a değerlendiren OHSAD Başkanı Bahat, son bir yılda özel sağlık sektörü lehine çıkmış tek bir yasa ya da yönetmeliğin bulunmadığına dikkat çekiyor. Türk Eczacıları Birliği ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasındaki ilaç krizine atıfta bulunarak, "Biz buna rağmen 'Sokağa çıkarız, kepenk kapatırız' tehdidinde bulunmadık. Amacımız, halkımızın sağlıklı bir şekilde hizmet alması. Bunun için de büyük bir fedakârlık yapıyoruz. İnşallah yeni dönem hem bizim hem halkımız için daha faydalı olacak." diyor. Muayene katılım paylarında devlet ile özel arasında haksızlık yapıldığını düşünen Bahat, içinde bulundukları sıkıntılı durumu şöyle açıklıyor: "Temmuz 2008'de uygulamaya sokulan muayenelerde yüzde 30 fark sınırlamasının vatandaşın yararına olduğu söylendi. 'Halk özel hastaneye gitsin' dendi. Fakat bir yandan da katılım bedeli uygulaması altında 10 TL alınmaya başlandı. Bu hali ile muayene katılım payları, özel hastaneleri tercih eden vatandaşı 'rahatlatıcı' değil 'cezalandırıcı' bir ortam oluşmasına neden oldu." Reşat Bahat'a göre, Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nda SGK'ya katılım bedeli için kamu ve özel ayrımı yapma yetkisi verilmedi. Bu sebeple özelden alınan 10 liranın bir an önce 5 liranın altına çekilmesi gerekiyor. Dernek Başkanı, şu andaki devletin sağlık hizmetleri için hastanelere ödediği paket fiyatların da gerçekten uzak olduğunu savunuyor. "Dünyanın hiçbir yerinde 659 TL'ye kornea nakli, 350 TL'ye katarakt, 450 TL'ye sezaryen ameliyatı yapılmaz." diyerek, rakamların revize edilmesini istiyor. Ayrıca yüzde 30 olan fark ücretlerinin yüzde 100'e çıkarılmasını talep ediyor.

Bahat, bazı özel hastanelerin usulsüz bir şekilde vatandaşa ekstra fatura çıkarmasına da değiniyor. Bunu önlemek için dernek bünyesinde etik bir kurul oluşturacaklarını ve çeşitli yaptırımlar uygulayacağını duyuruyor. Aralık 2008'de yapılan seçimlerde OHSAD'ın başkanlığına Bahat, başkan yardımcılıklarına Dr. Hüseyin Urlu ve Dr. Fahrettin Koca, genel sekreterliğine ise Dr. Cevat Şengül getirildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2242 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim