• BIST 9693.46
  • Altın 2508.517
  • Dolar 32.5733
  • Euro 34.7678
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 18 °C

Özel Hastaneler Kapanır mı?

Özel Hastaneler Kapanır mı?
Ramazan AYDIN-CAN DOSTU/SABAH Ankara Eki Evet. Sosyal Güvenlik Reform Yasası, Meclis Alt Komisyonu'ndan geçtiği gibi çıkarsa, Türkiye'deki 356 özel hastane­nin yüzde 80'i hemen kapanır. Gerisi, kalitesiz hizmete ya da Sos­yal Güvenlik Kurumuyla anlaşması­

Ramazan AYDIN-CAN DOSTU/SABAH Ankara Eki Evet. Sosyal Güvenlik Reform Yasası, Meclis Alt Komisyonu'ndan geçtiği gibi çıkarsa, Türkiye'deki 356 özel hastane­nin yüzde 80'i hemen kapanır. Gerisi, kalitesiz hizmete ya da Sos­yal Güvenlik Kurumuyla anlaşması­nı iptal ederek, gerçek özel hastaneciliğe döner.

Çünkü, Sosyal Güvenlik Kuru­mu (SGK); SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hastaları için, hastalıkları paket fiyat üzerinden hesaplayıp (BUT, SUT gibi), özel hastanelerle de bu fiyatları dikkate alması kay­dıyla anlaşma yapmıştı.
 
Bunu biraz daha açacak olur­sak: SGK, herhangi bir özel hasta­neye müracaat eden bir hastanın muayenesi, bir başka branşa kon­sültasyonu, kan, idrar tetkikleri, film, ultrason dahil olmak şartıyla ve ilk on gün içerisinde kontrolünü de yapmak kaydıyla ortalama sadece 28 YTL para ödüyor. Gerçekçi olursak, 28-30 YTL'ye bunları yaparım diyen sağlık kuruluşu olamaz. Yaparım diye ısrar eden de yalan söylemiş olur. Şu andaki uygulamada SGK'nın, bu fi­yatlarına ilave olarak hasta ile ko­nuşularak katkı payı alınıyor.
 
Sözgelimi kamu, bir hastaya teş­his koyabilmek için 28 YTL ödüyorsa, hastadan da 15-20 YTL katkı pa­yı talep edilip, mesele halledilmeye çalışılıyordu. Ameliyatlar ve diğer müdahaleler de böyle idi. Ancak, TBMM'de Alt Komisyondan geçen yasa taslağında hastadan alınan katkı payı yüzde 20'yi geçemez denilmektedir. Böyle olduğu taktirde de bir hastanın muayene, konsültas­yon, kan, idrar tahlili, ultrason ve film dahil yani kısaca teşhis için 28-30 YTL’yi geçmeyen kamu ödemesine yüzde 20 ilaveyle toplam 30-36 YTL'yi geçmeyecektir. Bu du­rumda kaliteli sağlık hizmeti vermek imkansız hale gelecek­tir. Geliriyle giderini denge­lemeyen özel hastaneler, teker teker kapanacaktır.
 
En küçük bir özel hastane 15-20 milyon doların altına mal olmamıştır. Türkiye'de maliyeti 75 milyon doların üstünde olan hastanelerin olduğunu düşü­nüp, ortalama 356 hastanenin 25 milyon dolar olduğu varsayılırsa, sanırım 10 milyar dolar­lık bir yatırımın olduğu anlaşılır. Bunlar, 58. ve 59. hükümetin, 6 ay öncesine kadar "Özel sağlık kuruluşları açın" sözlerine güve­nerek açılmış olan kurumlardı. Bu yatırımların büyük kısmı, krediler­le yapılmıştır. Sık sık değişen tebliğ ve yönetmeliklerle özel sağlık kuruluşları şu anda ne yapacağını bilemez hale gelmiştir.
 
Halen, TBMM'deki Genel Sağlık Sigortasını da kapsayan kanun tasla­ğında son derece çarpıcı adaletsizlikle­rin olduğunu da sanıyorum. Sözgeli­mi; SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve Emekli San­dığı mensubu vatandaşlar ile Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay baş­kan, üye ve çalışanları; emekli Genel Kurmay başkanları ve kuvvet komutanları bir özel hastaneye gittikleri tak­dirde BUT ve SUT'a katkı payı olarak yüzde 20 ödeyecekler. Yani sağlık hizmetini, örneğin muayenesini 36 YTL'ye yaptıracaklardır. Ama millet­vekilleri ve yakınları ise ucu açık ve katkı payı ödemeksizin, sağlık hizmeti satın alacaklar. Bunun nasıl bir adalet olduğunu merak ediyorum.
 
1 Temmuz 2006 tarihinde de bir tebliğ yayımlanmıştı. Orada da bilgi­sayarlı tomografi için sadece 0,70 YTL, magnetik rezonans (MR) hiz­meti için 0,80 YTL özel sağlık kurulu­şuna ödenir deniyordu. Bu tebliğ kar­şısında tüm sağdık çalışanları ve ku­rumlar şaşkına dönmüştü. Neticede, sağlık alanındaki tüm sivil toplum ku­ruluşu demekler, yargıya gitmiş ve yürütmeyi durdurma kararı almıştı.
 
Sonuç olarak: Serbest piyasa ekonomisinde kamunun, bir hasta için ödeyeceği rakam za­ten BUT ve SUT'ta belirtilmiştir. Hastadan istenen katkı payı miktarını da hastayla kuruma bı­rakmak daha doğru olur.
Bu haber toplam 2235 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim