• BIST 9079.97
  • Altın 2325.078
  • Dolar 32.3459
  • Euro 34.9427
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Özel hastaneler, kapanma tehdidi ile karşı karşıya

Özel hastaneler, kapanma tehdidi ile karşı karşıya
Özel sağlık kuruluşlarının önce teşvik edilip, daha sonra da 2008 yılında mevzuat değişikliği ile kısıtlanması sıkıntıya yol açtı. Özel hastaneler, kapanma tehdidi ile karşı karşıya

SAĞLIK YATIRIMLARINDA DENGE YOK
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sağlık Meclisi Başkanı ve Özel Selçuklu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Seyit Karaca, 2003 yılından itibaren özel sağlık kuruluşlarının desteklendiğini, 2008 yılına gelindiğinde ise bu teşviklerin yerini engellemeye bıraktığını söyledi. Dr. Seyit Karaca, sağlık yatırımlarında dengenin olmamasından yakındı.

PANSUMANLAR ÖZELE FAYDA ETMEDİ
2003-2005 yılları arasında sürekli teşvik edilen özel kesimin özellikle 2008 yılından sonra yeni bir branş açmasına dahi izin verilmediğini belirten Dr. Seyit Karaca, istisna niteliğindeki bazı tedbirlerin de fayda etmediğini söyledi. Karaca, “Hizmet veren sağlık kuruluşlarının hemen hemen hepsi SGK ile anlaşmalı, yani finansal yönde SGK’ya muhtaç. Ama SGK 2008 yılından bu yana özel hastaneler için bir gelir artışı sağlamadı” dedi.

ÖZEL HASTANELER KAPANMA RİSKİ ALTINDA
2011 yılına ilişkin beklentilerini de anlatan TOBB Sağlık Meclisi Başkanı Dr. Seyit Karaca, “2010’da yapılan bir araştırmada en iyi sağlık hizmetini en ucuz şekliyle veren kurumların özel sağlık kuruluşları olduğu ortaya çıktı. Bunu devlet ve araştırma hastaneleri ile tıp fakülteleri takip etti. Tüm bu iyi yönlerine rağmen yeni yılda bir destekleme olmazsa birçok özel hastane kapanabilir” diye konuştu.

Yapılan mevzuat değişikliklerinin özel hastaneleri olumsuz etkilediğini belirten Dr. Seyit Karaca, birçok özel hastanenin kapanma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sağlık Meclisi Başkanı ve Özel Selçuklu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Seyit Karaca 2008 yılında yapılan mevzuat değişikliğinin ardından birçok özel hastanenin kapanma tehdidi ile karşı karşıya kaldığını belirtti.

SAĞLIK YATIRIMLARI DENGESİZ!
Kamu hastanelerindeki gelişmeye paralel olarak 2003 yılından itibaren özel kesiminde desteklendiğini belirten Dr. Seyit Karaca, “2005 yılına gelindiğinde hızlı yatırımlara yönelme olmuş ve işletmelerini sürekli geliştirmeye çalışan bir özel kesim ortaya çıkmıştır. Bunun ana nedeni sağlığın yatırım yapılacak yükselen trend iş alanları arasında görülmesiydi. Bu dönemde özel kesime ilişkin Sağlık Bakanlığı uygulamalarında tam anlamı ile sürliberalizm yani liberalizm ötesi bir durum hakimdi. Serbest piyasa şartlarının olmazsa olmaz ana kurallarında denetim tam anlamıyla yapılamadığı için bazı suiistimaller yaşanmaya başlanmıştı. Bunların yanında kurum açma izni açısından ipin ucu tam anlamıyla kaçırılmış, kamu kesimi uzman hekim, insan kaynağı sayısı hızla özel kesim lehine gelişmeye başlamıştı. Durumun vahametini anlamak 2008 yılına kadar gecikti. 2008 yılı Şubat ayında hızla alınan kararlarla özel sektöre yeni yatırım imkanı artık verilmez oldu” diye konuştu.

PANSUMANLAR ÖZELİ TEDAVİ EDEMEDİ
2003-2005 yılları arasında sürekli desteklenen sağlık sektöründe özellikle özel kesimin 2008 sonrasında yeni bir branş açmasına dahi izin verilmediğini dile getiren TOBB Sağlık Meclisi Başkanı ve Özel Selçuklu Hastanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Seyit Karaca, istisna niteliğinde alınan bazı ara kararların da sektöre ciddi katkılar sağlamadığını ifade etti. Fiziki yapılara ve finansal yaklaşımlara bakıldığında da sektörün zorda bırakıldığının anlaşılacağını kaydeden Dr. Seyit Karaca, “Şu anda ülkemizde hizmet veren 450 civarındaki özel hastanenin büyük bir çoğunluğu SGK ile anlaşmalı olarak çalışmaktadır. Bu nedenle de hasta portföylerinde SGK mensubu hasta oranı oldukça yüksektir. Özel hasta ve özel sigorta hastaları, oldukça az bir yüzdeye ulaşmaktadır. SGK’ya verilen hizmette ise yıllardır aynı fiyatların uygulandığı bir sistem geçerlidir. Bu fiyatı artırma taleplerimize ise sosyal güvenlik harcamalarına aktarılan ek kaynak gerekçe gösterilerek olumsuz cevap verilmektedir” dedi.


ÖZEL HASTANELER KAPANABİLİR!
Sürecin özel hastaneler için getirdiği yükün ağır olduğunu ve bu nedenle birçok özel hastanenin kapanma tehlikesi ile karşı karşıya bırakıldığını ifade eden TOBB Sağlık Meclisi Başkanı Karaca, “Konuya Konya özelinde baktığımızda, Konya’da faaliyet gösteren 11 tane özel hastane var. Bu hastanelerin bir çoğu belli branşlarda uzmanlaşmış durumdalar. Verilen sağlık hizmetinin kalitesi ve maliyeti açısından birçok hastaneden daha iyi durumda olanlar var. Geçtiğimiz yıl hastaneler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre özel hastaneler en iyi hizmeti en ucuza sunan kurumlar olarak dikkat çekerken, eğitim ve araştırma hastaneleri ve devlet hastaneleri özel hastanelerden sonra geldi. En pahalı hastaneleri ise üniversite hastaneleri oluşturdu. Bu araştırma da özel hastanelerin sektöre nasıl katkı sağladığını gösterir niteliktedir” dedi. Seyit Karaca, özel hastanelerin birçoğunun mevzuattaki değişiklik nedeniyle kapanma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını yineleyerek, bu konuda çalışmalar sürdürdüklerini fakat henüz somut bir adım atılmadığını bildirdi.


MEDİCANA, MEDİKAL PARK OLACAK
Özel Selçuklu Hastanesi’nin Medicana Sağlık Grubu ile işbirliği halinde Konya’ya yeni bir hastane kazandırma fikrinin de yaşanan mali kriz ve Sağlık Bakanlığı’nın özel sağlık kuruluşları ile ilgili mevzuatı değiştirmesi nedeniyle yarım kaldığını söyleyen Dr. Seyit Karaca, Nalçacı Caddesi eski Kunduracılar mevkiinde bulunan hastane inşaatını Medikal Park’a devrettiklerini, hastanenin yarım kalan inşaatına kısa süre içerisinde yeniden başlanacağını sözlerine ekledi.

RASİM ATALAY
Merhaba

Bu haber toplam 25021 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim