• BIST 9467.05
  • Altın 2495.93
  • Dolar 32.5946
  • Euro 34.8018
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Özel hastaneler kapılarını SGK'lı hastaya kapatmaya başladı

Özel hastaneler kapılarını SGK'lı hastaya kapatmaya başladı
Özel sağlık kuruluşlarının 1 Temmuz'dan itibaren hastalarından alacakları ücret farkının yüzde 30 ile sınırlandırılmasına tepkiler yükseliyor. Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği (AKSİD) Başkanı Dr. Mehmet Karakayalı, Sağlık Bakanlığı'nın elindeki doktorla

Özel sağlık kuruluşlarının 1 Temmuz'dan itibaren hastalarından alacakları ücret farkının yüzde 30 ile sınırlandırılmasına tepkiler yükseliyor. Akdeniz Sağlık İşletmeleri Derneği (AKSİD) Başkanı Dr. Mehmet Karakayalı, Sağlık Bakanlığı'nın elindeki doktorları tutabilmek için bu düzenlemeyi yaptığını iddia ederek ücretlendirme politikasını eleştirdi.

"İnek doğumu için devletin veterinere ödediği para 120 YTL. Şuan bizdeki normal doğum 250 YTL. İki inek doğumu bir bayan doğumuna eşit. Bu paraya nasıl doğum yaptıracaksınız?"

AKSİD Başkanı bu fiyatlarla ayakta kalmalarının mümkün olmadığını belirterek kendi hastanelerine dünden itibaren SGK'lı hasta almadıklarını ifade etti. Karakayalı, fark ücretinin yüzde 120'ye çıkarılmasını istedi.

AKSİD üyeleri 1 Temmuz'dan itibaren özel hastanelerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastalarından alınan fark ücretinin yüzde 30'la sınırlandırılmasını tepti göstermek için basın toplantısı düzenledi. Antalya, Manavgat ve Alanya'daki özel hastane temsilcilerinin de katıldığı toplantıda konuşan AKSİD Başkanı Mehmet Karakayalı zorunlu tutulan yüzde 30'luk ücret farkı sınırlamasının dengeleri bozduğunu iddia etti.

Sağlıkta dönüşüm projesi ile sektörde ciddi bir büyüme meydana getirildiğini, ancak hekim azlığı ve dengesiz hastane dağılımı nedeniyle ciddi sorun yaşandığını anlatan AKSİD Başkanı, bakanlığın da kendilerinin de yanlışın farkına vardıklarını itiraf etti. Ancak inşaatı devam edenlerle birlikte Türkiye genelindeki özel hastane sayısının 350'ye ulaşacağına dikkat çeken Karakayalı, bu yanlışın üzerine yeni fiyatlandırma ve ücret farkı politikasının eklendiğini savundu. Sağlık Bakanlığı'nın kendilerini 'Özel Devlet Hastanesi' gibi davranmaya zorladığını kaydeden Karakayalı, fark ücretleri konusunda 1 aylık geçiş süreci tanındığını belirterek, "Bazı hastaneler bundan SGK'lı hastalara kapılarını kapatacak. Devam edenlerde hasta yoğunluğu artacak. Her iki durumda da halk fayda görmeyecek. Bakanlığa bunu anlattık. Bazı şeyler zamanla anlaşılacak. Kırılma noktasına gelindi. Çünkü ciddi yatırım yapıldı."

Mevcut uygulama ile yollarına daha fazla devam etmelerinin mümkün olmadığının altını çizen Karakayalı, An-Deva gurubu olarak kendilerinin SGK'lı hastalara kapılarını kapattıklarını söyledi. "Hasta bizim cari fiyatlarımızı ödeyerek muayene olacak. Hesap yaptık olmuyor. Arada bir kırılma noktası koydular. Ya özel devlet hastanesi olacaksınız, ya da özel hastane olacaksınız. Ortası yok." diyen Karakayalı, Antalya merkez, Alanya ve Manavgat'ta 3 hastanenin daha SGK ile anlaşma yapmayacağı bilgisini vererek şöyle devam etti: "İnek doğumu için devletin veterinere ödediği para 120 YTL. Şuan bizdeki normal doğum 250 YTL. İki inek doğumu bir bayan doğumuna eşit. Bu paraya nasıl doğum yaptıracaksınız? Aynı devlet bundan önceki yasada vatandaştan alınacak farkı yüzde 300'e kadar çıkarttı. Biz hiç değilse yüzde 120 olmasından yanayız. Bugün 250 YTL'ye nasıl doğum yaptıracaksınız?"

AKSİD Başkanı Karakayalı, uygulamanın Sağlık Bakanlığı tarafından kamuda görevli doktorların elde tutulabilmesi için zorunlu hale getirildiğini de iddia etti. "Kamu hekimi elinde tutmakta zorlanıyor" diyen Manavgat Bilgi Hastanesi Başhekimi Dr. Yusuf Aydın ise "Bu sistemin nedeni tam gün yasası için. Çünkü kamu, hekimi elinde tutmakta zorlanıyor. Yasanın yürürlüğe girmesi ile birçok hekim özele geçecek." dedi.

Özel sağlık kuruluşlarının devreye girmesi ile birlikte hızlı gelişim içine giren sektörün önünde 2 tane önemli sorun duruyor. Bunlardan en önemlisi hekim sayısındaki yetersizlik olarak gösteriliyor. OECD ülkelerinde 3 bin kişiye bir doktor düşerken, Türkiye'de bu oran 1,35. 100 bin hekimi bulunan Türkiye'de 120 bin doktor açığı var. Açığın kapanması için YÖK'ün tıp fakültelerinin kontenjanlarını 6 bine yükseltmesinin de çözüm olmadığını savunan sektör temsilcileri bu rakamın en az 10 bine çıkarılmasını istiyor.

Bu haber toplam 2076 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim