• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Özel hastaneler küresel ve bürokratik kriz arasında sıkıştı

Özel hastaneler küresel ve bürokratik kriz arasında sıkıştı
Özel hastane yöneticileri, sektörde son düzenlemelerin yol açtığı sorunlarına bir de küresel krizin eklenmesiyle sıkıntılı günler geçirdiklerini belirtiyor.

Özel hastane yöneticileri, sektörde son düzenlemelerin yol açtığı sorunlarına bir de küresel krizin eklenmesiyle sıkıntılı günler geçirdiklerini belirtiyor.

Özel Hastane ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkan Yardımcısı Sema Akgün, planlama, fark ücrette yüzde 30 sınırı ve 10 TL'lik katılım payı uygulamalarının sektörde yol açtığı "bürokratik kriz"e küresel krizin eklendiğini kaydetti. Sektörün yaşadıklarını iki şiddetli fırtına arasında kalan geminin hikâyesine benzeten Akgün, "O gemi gibi biz de ekonomik ve bürokratik krizin arasından geçmeye çalışıyoruz. Ancak gemi artık su alıyor" dedi. Akgün, kamu ve özel sektör için farklı düzenlenen katılım payı uygulamasıyla hastalarının yüzde 40 azaldığını da kaydetti. Akgün, "Düzenlemenin asimetrik olması sıkıntı oluşturdu. Bu durum krizimizi büyüttü" dedi.
7'ncisi Kıbrıs'ta düzenlenen "Ulusal Sağlık Kuruluşları Yönetimi Kongresi"nde konuşan Akgün, 2009 yılı itibariyle Türkiye'de 400 özel hastanenin bulunduğunu ve 100 hastanenin de açılmayı beklediğini bildirdi. Bir tek küresel krizle değil son düzenlemelerden doğan sorunlarla da uğraştıklarını söyleyen Akgün, sektörde ciddi bir finansman sorunu yaşandığını, 3 milyar dolarlık kredi borcundan bahsedildiğini belirtti. Bireysel sağlık sigortası yaptıranlarda azalma yaşandığını söyleyen Akgün, ayrıca aynı zamanda müşterileri olan çalışanlarının da maaşlarında artış sağlayamamaları nedeniyle hizmet alımını azalttığını belirtti. Akgün, "Hekim gelirleri göze batmaya başladı. Ancak hekimimiz az ve verimliliğimizi doğrudan etkiliyor" dedi.

Hastalar kontrollerini erteliyor
Birleşik Sağlık Kuruluşları (BSK) Genel Direktörü Murat Dayanıklı da, dünyada krizin etkisiyle zincir hastanelerin yüzde 33'lere varan oranlarda değer kaybettiğini kaydetti. Türkiye'de ise sektörün "katmerli kriz" yaşadığını söyleyen Dayanıklı, büyük bir özel hastane zincirinin yüzde 4 değer kaybettiğini ve sağlık sektörü için krizde büyümenin söz konusu olmadığını belirtti. Dayanıklı, krizin etkisiyle hastaların koruyucu hekimlik hizmet alımlarıyla rutin kontrollerini ertelediğini söyledi.

Yeni sigortalı azalırken, sağlık gideri artıyor
Yapı Kredi Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Banu Darcan ise sisteme yeni sigortalı girişinin azaldığını söylerken, mevcut olanların da yenilemesinde sorun yaşandığını ve özel sigortalıların daha dar kapsamlı ucuz poliçelere yöneldiğini kaydetti. Darcan, "Prim üretiminde hedeflerimizin çok altına düşüyoruz. Bunun tersine sağlık giderlerinde sağlık kurumlarındaki maliyet artışı nedeniyle yükselme yaşanıyor" dedi. Darcan en fazla ödeme yaptıkları sağlık kurumlarına geçen yıla oranla yüzde 30 daha fazla sağlık gideri ödemesi yaptıklarını da kaydetti. Darcan, kriz ortamının haksız kullanımları artırdığını da belirtti. "Tablo olumsuz ama henüz krizin başındayız. Önlemlerle krizi daha rahat kontrol altına almamız mümkün olacaktır" diyen Darcan, önümüzdeki günlerde internet ile telefon kanalıyla ve daha ucuz ürünlerin satışına başlayacaklarını sözlerine ekledi.

Referans

Bu haber toplam 1625 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim