• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 14 °C

Özel hastaneler payının iadesi için dava açacak

Özel hastaneler payının iadesi için dava açacak
Özel hastane ve sağlık kurumlarında muayene ücretine ek olarak alınan 10 TL'lik katılım payının Danıştay tarafından durdurulmasının ardından, bu kez yeni bir dava gündeme geldi. Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği (TÜSİDER), şimdiye kadar ödenen katılım pa

Özel hastane ve sağlık kurumlarında muayene ücretine ek olarak alınan 10 TL'lik katılım payının Danıştay tarafından durdurulmasının ardından, bu kez yeni bir dava gündeme geldi. Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği (TÜSİDER), şimdiye kadar ödenen katılım paylarının iadesi için harekete geçmeye hazırlanıyor.

Dernek Avukatı Bülent Özer, Danıştay kararının Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) tebliğinin ardından yapılacak yeni düzenlemeyi beklediklerini belirtirken, bunun ardından şu ana kadar alınan katılım paylarının geri ödenmesi için Kurum'a başvuracaklarını, olumlu sonuç alamazlarsa mahkemeye gideceklerini kaydetti. Devlet memurlarından alınan katılım payları için de Maliye Bakanlığı'na iptal davası açtıklarını söyleyen Özer, durdurma kararı çıkması halinde milyonlarca TL katılım payının geri ödenmesinin gerekeceğini belirtti.

SGK'nın 2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği'nin (SUT) ayakta tedavide hekim ve diş hekimi muayenesi için özel sağlık kurumlarına başvuran hastalardan 10 TL katılım payı alınmasına ilişkin kısmının yürütmesini durduran Danıştay, davayı önümüzdeki günlerde esastan görüşerek karara bağlayacak. Çıkan yürütmeyi durdurma kararında, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 68'inci maddesinde özel sağlık kurum ve kuruluşları ile kamuya ait sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuran hastalardan katılım payının farklı alınmasına olanak sağlayan bir kural bulunmadığı belirtildi. Buna karşın SUT'un 6'ncı maddesiyle özel sağlık kurumlarına başvuran hastadan daha fazla katılım payı alındığının belirtildiği kararda, bu durumu gerektiren nesnel ve somut bir neden gösterilmediği gibi yapılan düzenlemede yasada belirtilen 'önceki basamaklardan sevkli olarak başvurulup başvurulmadığı' kriterinin dikkate alınmadığı kaydedildi. Bu nedenle düzenlemenin bu kısmında hukuka uyarlık bulunmayarak yürütmesi durduruldu. SUT'a göre; katılım payı uygulaması özel sağlık kurum ve kuruluşlarında 10 TL, ikinci basamak resmi sağlık kurumlarında 3 TL, eğitim ve araştırma hastanelerinde 4 TL ve üniversite hastanelerinde 6 TL olarak uygulanıyor.  

Kamuda alınanla eşitlenebilir

TÜSİDER tarafından SUT'un ilgili maddesinin iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle açılan davadan çıkan karar özel sektörün yüzünü güldürdü. Ancak karar, uygulamaya hemen yansımıyor ve 10 TL'lik katılım payı hastalardan alınmaya devam ediliyor. Kararın SGK'ya tebliğinin ardından 1 aylık süre içinde yeni bir düzenleme yapılması gerekiyor. Özer, burada 3 olasılıktan bahsetti. Devlet hastaneleri ve özel sağlık kurumlarından alınacak katılım payının eşitlenebileceğini veya başka bir uygulama getirilebileceğini söyleyen Özer, düşük bir ihtimalle ise katılım payının hem devlet hem de özel sağlık kurumlarından alınmasından vazgeçilebileceğini belirtti.

Referans-Tutku Ayvaz

Bu haber toplam 2121 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim