• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Özel hastaneler sigortalıdan yüzde 30'dan fazla fark beklemesin

Özel hastaneler sigortalıdan yüzde 30'dan fazla fark beklemesin
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 15’i İstanbul’da olmak üzere, toplam 20 tanınmış özel hastanenin SGK sözleşmelerini feshetmelerine neden olan, sigortalı hastalardan tetkik-tedavi bedelinin en fazla yüzde 30’u oranında fazla bedel alma koşulundan ödün vermeyece

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 15’i İstanbul’da olmak üzere, toplam 20 tanınmış özel hastanenin SGK sözleşmelerini feshetmelerine neden olan, sigortalı hastalardan tetkik-tedavi bedelinin en fazla yüzde 30’u oranında fazla bedel alma koşulundan ödün vermeyeceklerini bildirdi.

Bakan Akdağ, bu hastaneleri "sadece zenginlere hizmet" vermekle suçladı ve "o zaman kapılarına ’Sadece zengin hastalara bakılır’ tabelası assınlar" dedi. Akdağ, bakanlığı bütçesinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmesi sırasında muhalefet milletvekillerinin görüş ve eleştirilerini yanıtladı. Akdağ, özel hastanelerin alacağı farkın yüzde 30’la sınırlandırılmasını ve özeller dahil tüm hastanelerin acil hastalara bakma zorunluluğunu savundu. Akdağ şunları söyledi:

Piyasaya bırakmayız

"Sağlıkta, piyasayı kendi dinamiklerine terk etmek yanlış olur. O zaman para kimin elindeyse düdüğü o çalar. Vatandaşı korumamız lazım. Sadece zenginlere hizmet veren birkaç hastaneyi değil, halkın hizmet aldığı tüm hastaneleri düşünmek zorundayız. Birkaç hastaneyi fonlayacağız diye sistemi alabora edemeyiz. Sistemin dışına çıkan toplam 1350 özel hastanenin sadece 20’si. Akdağ, "Bir özel hastane sahibinin itirazı üzerine dedim ki, "Tüm hastanelerde ’herkes için sağlık’ yazıyor. O zaman bunları indirin, ’Sadece zenginlere, parası olanlara hizmet verilir’ yazın. Özel sektörün sağlık hizmetlerindeki payının yüzde 25-30’u geçmemesi gerek. Yeni hastane izni verirken bu oranı gözetiyoruz. Ayrıca ihtiyaç olan yerlerde açılmasına öncelik veriyoruz. Özel sektör de merkezi planlamaya uyacak."

22 Temmuz 2007 seçimlerinden sonra 5 milyondan fazla kişinin Yeşil Kartı’nın iptal edildiği savları için ise Akdağ, "Seçimden sonra aktifi-pasifi ayıran dijital uygulama nedeniyle iptaller o tarihe denk geldi. Türkiye’de ihtiyacı olup da Yeşil Kart alamayan tek bir vatandaş yok" dedi.

Parti propagandası

Bakan Recep Akdağ’ın yansıya da yansıtılan konuşma kitapçığında yer alan, "Sağlıkta Adalet ve Kalkınma Dönemi" ifadesine tepki gösteren, DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan’ın sert tepkisine neden oldu. Kaplan, kitapçık ve sunum için devlet kaynaklarının kullanıldığını anımsatarak, "Bizim vergilerimizle partinizin propagandasını, reklamını yapamazsınız. Lütfen bu ifadeleri çıkarın" dedi. Bu ibare bir daha üyelere yansıtılmadı. Erzurum milletvekili olan Bakan Akdağ, helikopter ambulansların ilk etapta İstanbul, Ankara ve Erzurum’da hizmete sokulacağını, daha sonra Diyarbakır başta olmak üzere diğer illerde kullanılacağını bildirdi. CHP İzmir Milletvekili Bülent Baratalı, Akdağ’ın "acil hasta bakımı ücretsiz" dediğini, ancak bunun pratikte mümkün olamayacağını savundu. Baratalı, "Vatandaşlara ’hakkınızı arayın’ diyorsunuz. Güvenlik görevlilerinin kapısında beklediği hastanelerde bu nasıl olacak? ’Vatandaş dirensin’ diyorsunuz. Bir vatandaşın yaptığı gibi, vatandaşlar hastanelere kendini korumak için pompalıyla mı gidecek" diye sordu.

Bu haber toplam 1539 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim