• BIST 9079.97
  • Altın 2306.942
  • Dolar 32.3164
  • Euro 35.0238
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 19 °C

Özel Hastaneler Yönetmeliğine "Yürütmeyi Durdurma"

Özel Hastaneler Yönetmeliğine "Yürütmeyi Durdurma"
21.10.2006 tarihinde yayınlanan "Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hakkında Danıştay tarafından verilen Yürütmeyi Durdurma kararının tam metni için...

21.10.2006 tarihinde yayınlanan "Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" hakkında Danıştay tarafından verilen Yürütmeyi Durdurma kararının tam metni için...

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi tarafından 21.10.2006 tarih ve 26326 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Özel Hastaneler Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali ve yürütmesinin durdurulması istemi ile dava açılmıştır. Danıştay 10. Dairesi tarafından 2006/7703 E. sayılı karar ile istemimiz kısmen kabul edilerek kimi maddelerin yürütmesi durdurulmuştur. Bu maddeler ve yürütmenin durdurulmasına ilişkin gerekçeler şöyledir:

  • Özel hastanelerin laboratuar hizmetlerini satın almasına olanak sağlayan düzenlemeler:

Hususi Hastaneler Kanunu ve Özel Hastaneler Tüzüğü'ne göre, özel hastane türü olan genel hastanelerin radyoloji, biyokimya ve/veya mikrobiyoloji laboratuarlarını, dal hastanelerinin ise hizmet sunduğu uzmanlık dallarının gerektirdiği laboratuarları bünyesinde bulundurması gerektiği, bunlar dışındaki laboratuar hizmetlerinin satın alınabileceği, aksi yöndeki düzenlemenin hizmet gereklerine ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesi ile hizmet satın alımına ilişkin ibarelerin yürütmesi durdurulmuştur.

-Yönetmeliğin "Özel Hastanelerde Asgari Bulundurulacak Sağlık Personeli"nin gösterildiği Ek 1'de laboratuar uzmanlarının hastane bünyesinde laboratuar kurulması durumunda istihdam edileceğine ilişkin düzenlemeler yönünden ise, laboratuar hizmetlerinin satın alınabileceğine ilişkin ibarelerin yürütmesi durdurulduğundan bu ibarelerin uygulanabilirliğinin kalmadığı belirtilmekle yetinilmiştir.

-Göz dal hastanelerinde radyoloji ve diğer laboratuarların kurulmayabileceğine ilişkin düzenleme yönünden, idarenin yönetmelik ile koyduğu kurallarda netlik olması gerektiği, inisiyatifin herhangi bir kurala bağlı olmaksızın özel hastane yönetimine bırakıldığı, bu düzenlemenin hukuka, hizmet gereklerine ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesi ile yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir.

  • Hastane bünyesinde kurulacak olan laboratuarların hastanenin faaliyet izin belgesinde yer alacağına ve ayrıca ruhsatlandırılmayacağına ilişkin düzenlemeler:

Bu alandaki özel Yasalarda konuya ilişkin düzenlemeler bulunduğu, amaçları etkin, verimli ve kaliteli sağlık hizmeti sunmak olan özel hastanelerin, bu amaçlarını gerçekleştirmekte önemli bir yeri olan laboratuarların hasta tedavilerinde yüklendiği görevler göz önüne alındığında, laboratuarların ilgili uzman hekim adına ruhsatlandırılarak hekim sorumluluğunda hizmet sunulmasının kamu yararına, hizmetin gereklerine ve amaçlanan hedefe uygun düşeceği gerekçesi ile yürütmesi durdurulmuştur.

  • Yönetmelik ile düzenlenmesi gereken bazı hususların daha sonra düzenleneceğine ilişkin hükümler:

- Yönetmelikte belirlenmeyen ünitelerin, hizmetlerin ve dal hastanelerinin taşıması gereken asgarî standartların Özel Hastaneler Teknik Komisyonunun görüşü alınarak belirleneceğine ve bakanlıkça ayrıca yayınlanacağına,

-Özel hastanelerin sınıflandırma esaslarının, puanlama kriterlerinin ve diğer hususların Bakanlıkça belirleneceğine ilişkin düzenlemelerin yürütmesi durdurulmuştur.

Kararın gerekçesinde; Sağlık Bakanlığı'na verilen alanı düzenleme yetkisinin, çıkarılan yönetmeliklerde kuralların açıkça ortaya konularak kullanılmasının kanun koyucunun amacına, sağlık hizmetlerinin gereklerine ve kamu yararına uygun olacağı ve Bakanlığın bu yetkiyi devredemeyeceği belirtilerek, yapılan düzenlemelerin hukuka, kamu yararına ve hizmetin gereklerine uygun olmadığı belirtilmiştir.

  • Özel hastane olarak kullanılacak bina koşulları yönünden:

Yeterli yeşil alana sahip, otopark yeri ayrılan ve afet şarlarına uygun yerlerde özel hastane kurulabileceğine ilişkin düzenlemeyi kaldıran ve yapı kullanma izni bulunmayan binalarda bazı şartlarla özel hastane faaliyetinin devam etmesine olanak sağlayan düzenlemelerin TMMOB tarafından açılan dava sonucu, Danıştay 10. Dairesi'nin 2006/7700 E. sayılı kararı ile yürütmenin durdurulmasına karar verildiğinden bu konudaki istemimiz hakkında karar verilmesine yer olmadığı belirtilmiştir.

TTB HUKUK BÜROSU

Bu haber toplam 3769 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim