• BIST 9530.47
  • Altın 2485.456
  • Dolar 32.5061
  • Euro 34.8527
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 19 °C

Özel hastanelerde '31 Aralık' paniği yaşanıyor!

Özel hastanelerde '31 Aralık' paniği yaşanıyor!
Özel hastaneler arasında şu sıralar çok yoğun bir alışveriş trafiği yaşanıyor. Şayet bakanlığın aldığı son karar hayata geçirilirse 1 Ocak itibari ile sektörde hiçbir şey eskisi gibi olmayacak!

Özel hastanelerde ''31 Aralık'' paniği yaşıyor... Sağlık Bakanlığı tarafından alınan son karar ile özel hastaneler artık 31 Aralık 2013 tarihinden itibaren hiçbir şekilde aralarında kadro değişimi yapamayacak, ekip transfer edemeyecek ve bünyelerinde yer alan merkezleri birleştiremeyecek.

Bakanlık tarafından alınan son kararın şaşkınlığını henüz üzerlerinden atamayıp ne yapacaklarını bilemeyen özel hastaneler arasında ise kararın uygulanmasına sayılı günler kala çok ciddi bir alışveriş trafiği yaşanıyor. Söz konusu tarihten önce bünyelerindeki eksik kadroları gidermek için piyasadan kadro satın alma telaşına düşen onlarca hastanenin yanı sıra birçok özel sağlık kurumunun da yasa öncesi ruhsatları ile birlikte hastanelerini tümden satılığa çıkardığı gözlemleniyor.

İLAN PATLAMASI YAŞANIYOR!

Bakanlığın aldığı karar sonrası yaşanan olağanüstü hareketlilik sağlıkçıların yakından takip ettiği bir siteye verilen ilanlara da yansıyor. Yurdun hemen hemen tüm bölgelerinden verilen, ''Satılık kadro'', ''satılık hastane ve tıp merkezi'' ile ''x kadrosu aranıyor'', ''satılık hastane ve tıp merkezi aranıyor'' şeklindeki ilanlarla bünyelerindeki kadroları, hastaneleri ve ekipmanları ellerinden çıkarmaya çalışan kurumlar, ilan metinlerinde de değişik pazarlama ifadeleri kullanarak devir sürecini hızlandırmaya çalışıyor.

HASTANELER DEĞERİNDEN ÇOK UCUZA SATILIYOR

Sitede yer alan yüzlerce ilana bakıldığında doktor kadrolarının branşına göre 50 ile 200 bin TL arasında değiştiği görülürken, birçok kurumun ise yasa sonrası para yapmayacağını düşündükleri hastanelerini, değerinden yüzde 30 ile yüzde 40 daha ucuza satılığa çıkarttığı görülüyor. Satılığa çıkartılan hastanelerin yerli yatırımcıların yanı sıra yabancı büyük gruplar tarafından da takip edildiği belirtiliyor.

8 MİLYON DOLARA AYDA 12 BİN HASTALI HASTANE!

Siteye verilen ilanlarda değişik ifadelerin de kullanıldığı görülüyor. Söz konusu ilanlarda satılık kadrolar, ''Hastanemizin kardiyoloji, göz hastalıkları, KBB ve üroloji kadroları satılıktır'' şeklinde ifade edilirken, elden çıkarılmaya çalışılan hastaneler için ise ''3500 m2 kapalı alanlı, 27 uzman hekim çalışan, ayda 12 bin civarı poliklinik yapan, aylık 30.000 TL kirası olan satılık hastane, Satış Fiyatı: 8.000.000 dolar'' şeklinde ifadeler kullanılarak, satılan kurumun bünyesinde yer alan tüm demirbaşlar, doktor kadrosu ve bina kirası belirtiliyor. İlanlarda yapılan açıklamalarda en ilginç olanı ise herhangi bir devirli işletmede verilen müşteri sayısı gibi aylık hasta sayısının dahi belirtiliyor olması olarak göze çarpıyor.

OHSAD BAŞKANI BAHAT: KÖTÜ DURUMLAR OLUŞABİLİR

15 Şubat 2008 tarihinde çıkartılan 'Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik' 'ile özel hastanelerin 5.5 yıldır, yatak arttıramadığını, doktor ve branş ilave edemediğini ve belli cihazları satın alıp hastanelerinde bulunduramadığını o yüzden de yasa çıkmadan önce bünyelerinde ne varsa onla idare etmek zorunda kaldığını, ancak bakanlığın olası doktor ve ekipman ihtiyacı için hastanelerin kendi aralarında transfer yapmalarına izin verdiğini ifade eden Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Dr. Reşat Bahat, bakanlığın aldığı son karar ile bu transferlerin de önüne geçileceğini belirterek yeni formül üretilip, hastanelere kadro verilmez ve büyümeleri de özendirilmezse çok kötü durumların oluşacabileceğini söyledi.

BÜYÜK HASTANELER PUSUDA BEKLİYOR!

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun özel sektörün sorunlarını çok iyi bildiğini, o yüzden de özel hastaneler için sonun başlangıcı olan bu sorunu farklı bir formül ile çözeceklerine inandıklarını ifade eden Bahat, inşallah bakanlık bu sorunu tamamen yasaklayarak çözmeye kalkmaz, yoksa öyle bir durumda özel hastanelerin yüzde 50'sinden fazlasının kapanacağını ya da düşük bedelle pusuda bekleyen büyük hastane gruplarının eline geçebileceğini söyledi.

31 ARALIKTAN SONRA HASTANELER PARA ETMEYECEK

Hastanelerde kadroların 5 yıl önce bedava olduğunu ancak kadro ve ruhsat verilmemesi ile birlikte özel hastanelerin kadro ve ruhsatlarının son 5 yıldır değerli hale geldiğini de söyleyen OHSAD Başkanı Bahat, 31 Aralık'tan sonra bu işlemlerin artık parasıyla olsa dahi yapılamayacağını, hastanelerin de hiçbir şekilde mevcut şartlar ortadayken para etmeyeceğini dile getirerek, bu durumda küçük hastanelerin asla ayakta kalamayacağına dikkat çekti.

PARAYLA KADRO ALMAK ÇOK İNCİTİCİ!

Bu sorunun çözümünün bakanlığın kadroları bedava vermesinden veya hali hazırda devam eden kadro alışverişinin planlı bir şekilde sürdürülmesinden geçtiğini aktaran Bahat, ''Yoksa hastaneler vatandaşa hizmet vermek için bünyelerine aldıkları doktor kadrosuna neden para versin. Bunu hiç düşündünüz mü? Parayla satın alıyor olmak zorunda kalmak çok incitici değil mi? Kadroları sağlık bakanlığı parayla satın almıyor, üniversite hastaneleri parayla satın almıyor, özel hastaneler 5,5 yıldır bunu ya parayla alıyor yâda kendi aralarında gerçekleştirdikleri devir işlemleri ile gerçekleştiriyor. Bunu birbirimize kayıt dışı satıp ta ''Birbirimize bağışlıyoruz mu'' diyelim. Kayıt dışı mı çalışalım.'' şeklindeki sözleri ile yaşananlara sitem etti.

belge1.1.jpg

 

belge1.2.jpg

Kenan BİTER

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 11176 defa okunmuştur
Etiketler: , , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim