• BIST 9717.77
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 29 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 29 °C
  • İzmir 28 °C

Özel hastanelerde değişiklik!

Özel hastanelerde değişiklik!
Özel hastaneler, kullanmadıkları kadroları bakanlığa verip, yerine ihtiyaçları olan uzmanlık dallarını alabilecek

Hastanelere beş yıldır yeni hekim kadrosu vermeyen Sağlık Bakanlığı, bu açığı doldurmak için 'becayiş' yapacak. Özel hastaneler, kullanmadıkları kadroları bakanlığa verip, yerine ihtiyaçları olan uzmanlık dallarını alabilecek.

Özel hastanelere Şubat 2008'den beri yeni kadro açma izni vermeyen Sağlık Bakanlığı, hastanelerin ihtiyacı olan kadro sorununu 'becayiş'le (karşılıklı yer değiştirme) aşacak. Uygulamaya göre, özel hastaneler, kullanmadıkları kadroları bakanlığa devredip, belirlenen uzmanlık dallarından devrettikleri kadar kadro isteyebilecek.

DEVLET GÖZETİLECEK
Bakanlığın, özel hastanelerden alacağı kadroları, devlet hastanelerinde kullanacağı dile getiriliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan “Özel Sağlık Kuruluşları ile İlgili Becayiş ve Yandal Uzmanlığı Konusunda 37. Planlama ve İstihdam Kararı”na göre özel hastaneler, cihaz ve planlamayı gerektirecek kadroları alamayacak. Kentlerde özel ve devlet hastanelerindeki kadro yoğunluğuna da bakılacak. Özel hastane tarafından talep edilen uzmanlık dalının halihazırda özeldeki payı yüzde 40'ın üzerinde ise verilmeyecek. Yine istenen uzmanlık dalında özelin oranı yüzde 30-40 arasında ise özel hastanenin bakanlığa vereceği kadronun aynı ildeki özel oranının yüzde 40'ının üzerinde olup olmadığına bakılacak. Bakanlık kadro verilmemesi nedeniyle hastaneler arasında 'karaborsa' haline gelen satışların da önüne geçmeyi hedefliyor. Buna göre becayiş yapılan kadrolar, bir başka hastaneye devredilemeyecek. Becayiş, ilk etapta özel hastanelerle yapılacak, tıp merkezlerinin durumu sonra değerlendirilecek. Kararın açıklanmasıyla kısa dönemde özel hastanelerin becayiş taleplerinin bakanlık tarafından değerlendirmeye alınacağı belirtiliyor.

UZMANLIK DALLARI İKİYE AYRILDI
Bakanlık, becayiş için iki grup belirledi. İlk grupta çocuk cerrahisi, çocuk hastalıkları, enfeksiyon hastalıkları, genel cerrahi, iç hastalıkları, fizik tedavi, göğüs hastalıkları, göz hastalıkları, kulak burun boğaz, kadın hastalıkları, ortopedi ile üroloji bulunuyor. İkinci grup ise anesteziyoloji, biyokimya, mikrobiyoloji ile radyodiagnostikten oluşuyor. Özel hastaneler, tercihlerini devrettikleri kadronun bulunduğu gruptan yapabilecek.

‘1.500 KADRO EFEKTİF HALE GELECEK’
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri ve Medicine Grup CEO'su Cevat Şengül, becayiş kararıyla kadroların daha efektif hale geleceğini belirterek şunları söyledi: “Yeni kadro açabilmek için alınacak kararı, uzun süredir bekliyorduk. Özel sektörde 20 bin uzman hekim kadrosu bulunuyor. Bunun 5 bini tıp merkezlerinde. Uygulamayla birlikte özel hastanelerdeki 15 bin kadronun yüzde 10'u yani bin 500'ünün daha efektif kullanılabileceğini düşünüyoruz. Her ne kadar bazı kısıtlamalar olsa da yeni açılacak kadrolarla özel sektör bir süreliğine rahat nefes alacak.”

Ebru Erdoğan-Habertürk

Bu haber toplam 7316 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim