• BIST 8990.32
  • Altın 2291.731
  • Dolar 32.3264
  • Euro 35.0657
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Özel hastanelerde el değiştirme rüzgarı

Özel hastanelerde el değiştirme rüzgarı
Özel hastane yönetmeliği sonrası satın almalar ikiye katlanırken ilan veren Dünyagöz'e iki günde 200 hastaneden 'bizi alın' talebi geldi.

Sağlık Bakanlıgı'nın 2008 yılında yayımladığı yönetmelikle yeniden yapılanmak zorunda kalan özel hastanecilik sektöründe küçük hastaneler birer birer zora düşerken, büyük zincirler ise büyümenin çaresini zor durumda olan küçükleri satın almakta buldu. Geçen yıldan bu yıla özel sektörde satın almalar ikiye katlanırken, önceki gün gazete ilanına çıkarak, 'hastane arayan' Dünyagöz'e iki günde çoğunluğu Anadolu'dan olmak üzere 200'e yakın küçük hastaneden talep geldi.

Yüzde 25'i el değiştirir

Yeni hastane açmanın önünü tıkayan yönetmeliğe göre Sağlık Bakanlıgı'ndan ön izin almadan özel hastane açılamayacak ve özel hastanenin hangi bölgede, ne kadar insan gücüyle ve teknolojik yatırımla açılacağına da bakanlık karar verecek.
Sadece, özel sektör hastanelerinde 'satın alma' yoluyla mevcut zincirlerin büyümesine olanak sağlayan yönetmelik 100 yataktan az küçük hastanelere ise neredeyse yaşama alanı tanımıyor.

Yeni yönetmeliğin özelden özele lisans satışını mümkün hale getirerek sadece mevcut zincirlerin büyümesine imkân sağladığına dikkat çeken Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı ve Bahat Hastaneleri'nin sahibi Reşat Bahat, uygulamanın özel sektörün büyümesine taş koyduğu görüşünde.

Yönetmelikle beraber tutunamayan 100 yataktan az küçük hastanelerin çareyi zincir hastanelere geçmekte bulduğunu kaydeden Bahat, "Yönetmelik, zincir hastanelerde satın almaları artırdı. Küçük hastaneler daha fazla zarar etmemek için bu zincirlere geçmek zorunda kaldı. Son bir yılda satın almalarda yüzde 100 artış var.
Böyle giderse iki yıl içinde sektörün yüzde 25'i el değiştirecek" dedi.

200 bin kişi özel sektörde

Uygulamanın satın almaları arttırdığını ancak özel sektörü hızla tekelleşmeye ittiğini savunan Reşat Bahat, özel sektörde büyümenin yüzde 5'in altında kaldığını ifade etti.
Bir yılda 10 küçük hastanenin zincir gruplara katıldığını anlatan Bahat, "Şu anda dört hastanemiz var. Biz de bir alım yapabiliriz, görüşmelerimiz sürüyor" dedi. Bahat Hastanelerinde 2 bin kişinin çalıştığını belirten Bahat, özel sektörde 21 bini uzman doktor olmak üzere 200 bine yakın kişiye istihdam sağlandığını söyledi. Reşat Bahat, özel sektörün önünün açılması için bu kısıtlamaların biran önce kaldırılmasını ve hizmette eşitlik sağlanmasının da altını çizdi.
 

'Üç hastaneyle görüşüyoruz'

Memorial Sağlık Grubu Genel Müdürü Uğur Genç de, önünü göremeyen küçük hastanelerin iyi yönetilen ve finansman açısından eli daha rahat olan büyük zincirlere geçerek, iflas etmekten kurtulduğunu söyledi. Genç, kendilerinin de mart ayında Hizmet Hastanesi'nîn yönetimini devraldıklarını hatırlattı. Satın alma anlamında şu anda üç hastaneyle de görüştüklerini anlatan Genç, "2011'in ilk yarısında netleşecek. Böylece büyüme potansiyelimiz artacak" dedi Şu anda Türkiye genelinde dört hastaneyle hizmet verdiklerini söyleyen Genç, 2 bin 100 kişiye istihdam sağladıklarını belirtti. Genç, 2011'de de 700 kişiye istihdam sağlamayı hedeflediklerini vurguladı.
 

Büyümede tek şansımız satın almalar 

Türkiye'nin çeşitli illerinde hali hazırda faaliyette olan satılık veya devren kiralık hastane arayan Dünyagöz'ün İcra Kurulu Üyesi Gülferi Yıldırım Öğün, gazete ilanına çok büyük ilgi olduğunu söyledi.

"Büyümek için tek şansımız küçük hastaneleri satın almak" diyen Öğün, ilana iki günde çoğu Anadolu'dan olmak üzere 200 başvuru geldiğini söyledi.

Özellikle finansal sıkıntı çeken, işletmede çok başarılı olamayan küçük hastanelerden talep geldiğini anlatan Öğün, şu anda İstanbul, Ankara, İzmit va Antalya'da toplam 10 hastaneleri olduğunu Gaziantep ve Adana'da ise satın alma yaptıklarını belirtti. Gazete ilanının da katkısıyla önümüzdeki yıl 10 ilde 10 hastane açmayı hedeflediklerini belirten Öğün, "Yurtdışında da Ukrayna, Rusya ve Almanya'da yeni hastaneler hedefliyoruz" dedi. $u anda 1150 kişiye istihdam sağladıklarını ifade eden Öğün, önümüzdeki yıl bu rakamı ikiye katlayacaklarını ifade etti. Öğün, "Yönetmelik tüm sektörü etkiledi ama biz büyük zincirler bu tip satın almalarla sıkıntıları azaltabiliyoruz. Asıl küçük hastaneler ciddi sıkıntı yaşıyor" dedi.
 

Zincirlerin istihdam defteri

HASTANE                                                KİŞİ

Memorial Sağlık Grubu                            2100

Medical Park Hastaneler Grubu               8000

Acıbadem Sağlık Grubu                            7500

Bahat Hastaneleri                                    2000

Dünyagöz Grubu                                      1150

 

Nuriye Doğu
Radikal

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8367 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim