• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Özel hastanelerde fark ücreti

Özel hastanelerde fark ücreti
Özel hastaneler yüksek fark alma taraftarı değil

Yılbaşından itibaren yürürlüğe girecek ve vakıf üniversiteleri dahil, özel sağlık kuruluşlarının, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen bedelin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabilmesine yönelik uygulamanın birçok sıkıntıya yol açabileceği belirtildi.

Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği Başkanı Opr. Dr. Reşat Bahat, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen sağlık hizmetleri bedeline ek olarak alınabilecek ilave ücretin belirlenmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının 1 Ocak 2010'da uygulamaya konulacağını hatırlattı.

Yeni uygulama kapsamında özel hastane ve sağlık kuruluşlarının bazı standartlara göre sınıflandırılacağını, bu durumun bazı sorunlara yol açabileceğini dile getiren Bahat, şunları söyledi:

''Öncelikle hastanelerin sınıflandırılması vatandaşların da sınıflandırılmasını getirecektir. Daha alt sınıf özel sağlık kuruluşlarına gidecek vatandaşların neden oraya gitmek zorunda kaldıklarının cevabı verilemeyecektir. Hastanelerin sınıflamaları renkle, harflemeyle veya numaralama ile bir şekilde duyurulabilir. Hastane sınıflandırması yatak sayısına, hizmet çeşitliliğine ve karma endeksi denilen SGK'nın elindeki istatistiki bilgilere göre yapılacak. Ancak, geçen yıl 15 Şubat'tan itibaren uygulanan planlama yönetmeliği ile yatak sayısını artıramayan ve doktor alamayan özel hastanelerin bu kıstaslara göre sınıflandırılması da adaletsizliğe yol açacaktır. Ayrıca, bir hastanenin tümüyle A grubu veya B grubu olmasına imkan yoktur. A sınıfındaki bir hastanenin kadın doğum bölümü C sınıfı, ortopedi bölümü B sınıfı olabilir. Özel sağlık kuruluşları olarak daima kalite ile yürütülecek standartlarla yarışmak ve hizmet etmek isteriz. Kalitenin kazananı çok olacak fakat sınıflamanın kazananı olmayacaktır.''

Hastalardan yüzde 70'e kadar fark alma müsaadesini her kurumun kullanmak zorunda olmadığını da ifade eden Bahat, uygulamanın yürürlüğe girdiği yılbaşından sonra özel hastane ve sağlık kuruluşlarında verilen hizmet ücretlerinde ciddi bir artış olmasını beklemediklerini vurguladı.

Yılbaşından sonra da bugüne kadar uygulanan fiyat tablolarına çok yakın fiyatlarla özel sektörün sağlık hizmetinin devam edeceğini belirten Bahat, ''Yılbaşından sonra özel sağlık kuruluşlarının enflasyon oranının üzerinde zam yapmayacağını düşünüyoruz'' dedi.

Vakıf üniversiteleri dahil, özel sağlık kuruluşlarının, Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu'nca belirlenen bedelin en fazla yüzde 70'ine kadar ilave ücret alabilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararı, 1 Ocak 2010'da yürürlüğe girecek.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2492 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim