• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Özel hastanelerde katkı payı sıkıntısı

Özel hastanelerde katkı payı sıkıntısı
Son düzenleme ile 10 TL’lik katkı payı uygulamasının özel hastaneler üzerinden yapılması özel hastaneleri sıkıntıya soktu. OHSAD Yönetim Kurulu ve Anadolu temsilcilerinin katıldığı ve ortak olarak gerçekleştirdiği basın toplantısı yapıldı.

Son düzenleme ile 10 TL’lik katkı payı uygulamasının özel hastaneler üzerinden yapılması özel hastaneleri sıkıntıya soktu. OHSAD Yönetim Kurulu ve Anadolu temsilcilerinin katıldığı ve ortak olarak gerçekleştirdiği basın toplantısı yapıldı.

Özel Hastanelerin sorunlarının tartışıldığı ve 10 TL’lik katkı payı uygulamasının özel hastaneler üzerinden yapılmasının tartışıldığı basın toplantısında sektörün yaşadığı tüm sıkıntılar anlatıldı.

İstanbul Titanic City Otel'de gerçekleşen basın toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan OHSAD Başkanı Reşat Bahat sektörün yapılan yanlış uygulamalar sonrasında bugün %10 luk bir daralma yaşadığını ve bunun global krizden kaynaklanmadığını belirtti.

Sağlık uygulamalarının kesintiye asla uğratılamayacağını ve bundan dolayı da sektörel olarak çektikleri sıkıntıları aşmak için eczacıların yaptığı gibi sistemden çıkmak yerine sorunlarına taraflarca birlikte çözüm arayışı içerisinde olduklarını belirttikten sonra sözlerini şöyle sürdürdü: “Bilindiği üzere, son yıllarda yaşanan sağlıkta devrim niteliğindeki uygulamalara ve sağlıkta dönüşüm programına Özel Sağlık Sektörünün büyük katkıları olmuştur. Özel sağlık sektörü, bu süreçte alt yapısını ve imkanlarını devletin hizmetine sunmuş ve kamu hastalarını kabul etmeye başlamıştır. Sırası ile önce memur ve emekliler, sonra da SSK ve Bağ Kur’lu hastalar özel hastanelerle tanışmış ve bu hastalara konforlu-kaliteli sağlık hizmeti sunulmuştur. “

‘’Sigortalı hastalar artık özel hastanelere bile gidebiliyor’’ dedirterek, adeta ülkede bir devrimin gerçekleşmesine ciddi anlamda katkı sağladıklarını belirten Bahat; “ Özel hastaneler devlet hastanelerindeki kuyrukların azalmasına katkıda bulunmuştur. Devlet hastanelerini, rekabete zorlamış ve kamuda da kalitenin artışına katkı sağlamıştır.
Son 5 yılda istihdam kapasitesini %66 büyüme ile en çok artıran ikinci sektör olmayı başardık.

Ancak, şu anda özel sağlık sektörünün ciddi ve kaygı verici sorunları mevcut olup, verilen tüm bu hizmetlerin devam edebilmesi için sorunlarının acilen çözülmesi gerekmektedir. Sektör, özellikle istihdam açısından ciddi daralma ile karşı karşıyadır.

Devlet hastanelerinde 3 TL muayene katılım bedeli alınırken, özel hastanelerde 10 TL alınmaktadır. Bu hali ile katılım bedeli uygulaması, gereksiz ve mükerrer muayeneleri “caydırıcı” değil, özel hastaneleri tercih eden vatandaşı “cezalandırıcı” duruma gelmiştir. Bu durumun düzeltilerek kurumlar arası eşitliğin sağlanmasının ülke menfaatine olduğunu düşünmekteyiz” dedi.

Katılım bedelleri arasında devlet ve özel hastaneler arasındaki fark, eşitlik ve adalet ilkesine ve rekabet kurallarına aykırıdır diyen Reşat Bahat: “ Her ihtilafta eylem yapanların veya bu söylemi kullananların taleplerinin daha hızlı ve onların isteklerine uygun çözüldüğünü görmek, halkın sağlığını tehlikeye atmamak uğruna zararı göğüsleyerek yapıcı diyalog ve iyi niyetli görüşmelerini sürdüren biz OHSAD yönetimini üyelerinin karşısında zor duruma düşürmüştür. Bu tablo kamuoyu ve üyelerimiz tarafından ”eylem yapmadan sonuç alınmıyor” şeklinde algılanmıştır.

Sektöre, SGK’lı hastalara hizmet vermeleri için kamu yetkilileri tarafından bir çok taahhütler yapılmıştır. Hem küresel mali krizin yansımaları hem de sektörel krizin etkileri altında bunalan özel sağlık sektörünün, SGK’lı hastalarına hizmet vermeye devam edebilmesi, kanun gereği yapılması gerekenlerin ve hatta sektöre taahhüt edilenlerin bir an önce yapılmasına bağlıdır.

Bu düzenlemelerin bir an önce yapılması elzem olup gecikme halinde sektörümüzde telafi edilemeyecek kayıplar yaşanacaktır.” dedi.

Basın toplantısından sonra OHSAD yönetimi ve Anadolu Temsilcileri basına kapalı olarak sektörün sorunlarını tartıştı.

Bu haber toplam 2321 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim