• BIST 9096.05
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Özel hastanelerden hükümete 'bu gidişle batarız' raporu

Özel hastanelerden hükümete 'bu gidişle batarız' raporu
Özel sağlık kuruluşları, kamuya verdikleri hizmetin karşılığında alınan ücretin çok düşük olduğunu belirterek, bir ücret farkının da devletçe kendilerine ödenmemesi durumunda küçük ve orta büyüklükteki kuruluşların zora gireceğini bildirdi.

Özel sağlık kuruluşları, kamuya verdikleri hizmetin karşılığında alınan ücretin çok düşük olduğunu belirterek, bir ücret farkının da devletçe kendilerine ödenmemesi durumunda küçük ve orta büyüklükteki kuruluşların zora gireceğini bildirdi.

Özel Hastaneler Platformu, sorunlarını ve taleplerini bir rapor haline getirdi. İnsan kaynağı ve kira giderlerinin yüksekliği ile özel sektöre zorunlu olan standartların maliyetinin yüksem olması nedeniyle fark ücretin gerekliliğinin vurgulandığı raporda, kamunun kendine sunulan hizmetin ücretini belirlerken özel sektörü yok sayması da eleştirildi.
Meclis Plan ve Bütçe Alt Komisyonu'nda Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı görüşmeleri sürerken, özel sağlık kuruluşları katkı payı (ücret farkı) talebi için hükümetten çözüm bekliyor.
 
Özel kuruluşların payı yüzde 25'i buldu
Özel Hastaneler Platformu bu çerçevede "Fark Ücret Raporu" hazırlayarak cumhurbaşkanlığı, Meclis başkanlığı, başbakanlık ve sağlık bakanlığına sundu. Raporda, özel kuruluşların sektör payının yüzde 25'e ulaştığı ve toplumda özel ile kamu sağlık hizmetlerinin tamamlayıcı olarak görüldüğü yeni bir "sağlık kültürü" oluştuğu hatırlatılarak, özel sağlık sektörünün "çözüm ortağı" kabul edilip politika üretilmesi istendi.
2007 yılından bu yana kamunun kendine sunulan hizmette ücret belirlemede özel sektörü yok saydığına işaret eden çalışmada, bu durumun kısa sürede küçük ve orta ölçekli özel sağlık kuruluşlarını yok olma tehdidi karşısında bıraktığı savunuldu.
Raporda özel sağlık kuruluşlarının kaygıları şöyle dile getirildi: "Özel sağlık sektörünü ilgilendiren politikalardaki dalgalanmalar ve belirsizlikler ile sosyal güvenlik sistemine bağlı geri ödeme yöntemlerinin özel sektörü zora sokması nedeniyle yılda 300 milyon dolar düzeyindeki sağlık yatırımının boşa gidebilecek olması sağlık sektörü temsilcileri olarak bizleri düşündürüyor" denildi.
 
Maliyetler çok yüksek personel gideri fazla
Platform sunduğu raporda, "Neden fark ücretine izin verilmelidir" sorusunu 14 başlık altında yanıtladı. Kamu hastanelerinin finansman, personel ve altyapı standardıyla tabi oldukları düzenlemeler gereği ciddi avantajlara sahip oldukları ve bu yüzden fark ücreti almadan hizmet sundukları vurgulanan raporda, daha uzun muayene süresi veya teşhis ile tedavi sürecinde farklı hizmet talep eden hastalara da bu hakkın verilmesi gerektiği ifade edildi.
Şu an alınan fark ücrtelerinin çoğunun insan kaynakları giderinden kaynaklandığı kaydedilen raporda şöyle denildi: "Tüm giderlerini karşılayan sağlık işletmelerinin insan kaynağı giderleri genel giderlerinin yüzde 45-60'ı arasındadır. İnsan kaynakları giderlerinin yüzde 60-70'i ise hekim giderleridir."
Özel sağlık kurumlarının diğer giderleri olarak ruhsat veya faaliyet izin belgelerine işaret edilen raporda, "Kamu sağlık kurumlarında anestezi uzmanı, biyokimya uzmanı, radyoloji uzmanı, mikrobiyoloji uzmanı, odiometrist, yoğun bakım sertifikalı hemşire gibi personelin olmaması faaliyetin durudurulmasına neden olmaz. Ancak özel kuruluşlarda zorunlu olan bu standartlar hem maliyetleri artırmakta hem de bunların noksanlığı o kuruluşun kapanması anlamına gelmekte" denildi.
 
SAĞLIK KURULUŞU SAYISI (2006)
 
Ayaktan teşhis
Yataklı tedavi
 
/tedavi kuruluşları
kurumları
Kamu
10.572
807
Özel
38.476
332
Toplam
49.048
1.139
Kaynak: Özel Hastaneler Platformu

 

Bu haber toplam 1252 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim