• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Özel hastanelere ceza

Özel hastanelere ceza
Hastalardan fazla 'fark ücreti' aldılar!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Antalya İl Müdürü Selim Erol, hastalardan fazla ''fark ücreti'' alan özel sağlık kuruluşlarına 650 bin TL ceza verildiğini bildirdi.

SGK İl Müdürü Erol AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2009 yılında doktor, eczacı ve sosyal güvenlik kontrol memurundan oluşan 36 kişilik ekiple, sağlık sunucularının daha kaliteli hizmet vermelerini sağlamak amacıyla Antalya, Burdur ve Isparta illerinde 64'ü hastane olmak üzere toplam bin 200 özel sağlık kuruluşu, optikçi ve eczanede denetim yapıldığını söyledi.

Denetimlerde, özel hastanelerin hastalardan fazla fark ücreti alması veya ''İlave ücret alınmayacak'', ''Yüzde 30 fark ücreti alınır'' gibi levhaları asmamalarından dolayı idari para cezası verildiğini belirten Erol, şunları kaydetti:

''Antalya, Isparta ve Burdur illerinde toplam 64 sağlık hizmet sunucusu ve yaklaşık bin 200 eczane ve optik kuruluşu denetimi gerçekleştirilmesi sonucunda, 2009 yılı içerisinde toplam 64 merkeze yapılan denetimler sonucunda yaşanan fiil ihlali tespiti sonucu 650 bin TL cezai işlem tahakkuk ettirilmiştir. Cezai işlemler tabelaların olmaması ve fark ücretinin tespit edilen orandan fazla alınmasından kaynaklanmıştır.

Sağlık hizmet sunucularının, sigortalılarımıza daha iyi hizmet sunmaları, kurumumuzca yapılan sözleşmelere riayet etmeleri, vasıfsız eleman çalıştırmamaları, verdikleri sağlık hizmetine uygun branşta doktor ve sağlık elemanı çalıştırmalarının sağlanması amacıyla denetimler belli aralıklarla devam edecek.

Hastalarımız fazla ücret alan hastaneleri bildirsin.''

-ECZANE KALFALARININ ÜCRETLERİ-

Eczanelerde yapılan denetimlerde çırak ve kalfaların ücretlerinin asgari ücret üzerinden ödendiğini belirlediklerini ifade eden Erol, şöyle devam etti:

''Antalya'da faaliyet gösteren bütün eczaneler denetim programında bulunuyor. Eczane denetimlerinde Kurumun kontrol memurları ve eczacı personel tarafından iki ayrı denetim yapıldı. Bu denetimlerde biri sigortalılık ve ücret, diğeri de Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) uygulamaları ve eczane hizmet sözleşmelerine göre yapıldı. Denetimler bu yıl da devam edecek. Denetimlerde eczanelerde çırak ile kalfanın, aynı ücret üzerinden SGK'ya bildirildiği belirlendi. Eczanelere, sigortalıları gerçek ücretleri bildirmeleri konusunda uyarıyoruz. Denetimler sonucunda birçok eczanenin sigortalıları, asgari ücretten bildirdiğini saptadık. Kurumca yapılan tespitler sonucunda kalfaların daha yüksek ücret almakta oldukları tespit edildi. Denetimlerde sıkıntı yaşanmaması için eczacı işverenlerin ücret bildirimlerine dikkat etmesi gerekmektedir.''

İşverenlerin yükümlülüğünün sadece sigortalılığı sağlamakla kalmadığını anlatan Erol, şu bilgileri verdi:

''İşverenin yükümlülüğü kişiyi aldığı gerçek ücret üzerinden Kuruma bildirmekle devam ediyor. Bu konuda geçen yıl yapılan denetimler sayesinde otellerde istenilen hedefe yaklaşıldı. Sigortalıların emeklilikte maaşlarının yüksek olması için mutlaka aldıkları ücret üzerinden kuruma bildirilip bildirilmediğini kontrol etmeleri gerekmektedir. Bu sigortalılarımızın menfaatine olacaktır. Örneğin bin TL net maaş alan bir sigortalının, sigortalı hizmet cetvelinde brüt ücretinin bin 400 TL. olması gerekmektedir.''

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2841 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim