• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Özel hastanelere fark uyarısı

Özel hastanelere fark uyarısı
İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, özel hastanelerin acil servislerinde yatan hastalardan ücret farkı talep edemeyeceğini, buna uymayan kurumlar hakkında da yasal işlem başlatabileceklerini söyledi.

İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa`daki 10 özel hastanenin yetkilileriyle bir araya gelerek istişarede bulundu. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Op. Dr. Orhan Koç`un da katıldığı toplantıda konuşan Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa`nın sanayi ve turizm kenti olduğunu, sağlık konusunda birçok ihtiyacının bulunduğunu söyledi.

Şehirdeki özel hastanelerde zaman zaman aksaklıklar yaşandığını belirten Akan, bu yüzden kamuyu kontrol edebildikleri gibi özel sektörü de kontrol altına almak istediklerini ifade etti. Bazı özel hastanelerin acil servise gelen vatandaşlardan ücret farkı aldığını dile getiren Akan, "Başbakanlık ve Sağlık Bakanlığı`nın bu konudaki genelgesi çok açık. Genelgede, acil servislerde vatandaştan ücret farkı alınamayacağı açıkça belirtiliyor. Bu doğrultuda özel hastaneleri uyarıyoruz. Sağlık Bakanlığımız özellikle bu konuyu çok önemsemektedir ve hassasiyetle üzerinde durmaktadır. Acilden başvuran hastalardan böyle bir talepte bulunulamaz. 112 ekipleri tarafından özel hastane acillerine getirilen hastalarımızı bu konuda bilinçlendirmeye yönelik çalışmalara başladık. Bu genelgeye uymayan özel hastaneler hakkında yasal işlem başlatacağız" dedi.


Diğer bir önemli konunun da özel hastanelerdeki doğumlarda sezaryan oranlarının yüksekliği olduğunu anlatan Dr. Akan, bu oranların makul seviyelere düşmesi gerektiğini söyledi. Hastanelerin bu konuda bilinçli hareket etmesini isteyen Akan, vatandaşların da normal doğum konusunda bilgilendirilebileceğini belirtti.


HASTANIN İLK MÜDAHALESİNDE SOSYAL GÜVENCESİNE BAKILMAZ


Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Op. Dr. Orhan Koç ise, hastanelerin yaşadığı sıkıntıları net olarak görebildiklerini ifade etti. Sağlık hizmetlerinin özel, kamu veya üniversite diye bölünemeyeceğini kaydeden Koç, konuya bir bütün olarak bakılması gerektiğini söyledi. Bakanlık tarafından yapılan çalışmalar ve düzenlemeler hakkında bilgi veren Koç, kendilerine ulaşan şikayetlere de değindi.


112 ekipleri tarafından acil servise getirilen hastaların kabul edilmemesi gibi birşeyin söz konusu olamayacağını dile getiren Koç, "112 ekibi vakayı alır. Vakanın tanımlamasını yapar. Özel veya kamu olduğuna bakmadan gerekli donanıma sahip en yakın hastaneye vakayı ulaştırır. Hastanenin `almıyoruz` deme lüksü yok. Hastanın ilk müdahalesinde sosyal güvencesine bakılmaz. Acilde hastaya `Şikayetin ne?` sorusundan başka birşey sorulmaz. Hastayı almamak, ücret farkı talep etmek kabul edilir birşey değildir" diye konuştu.


Hastaya ilk müdahalenin yapılmasından sonra sosyal güvencesinin sorgulanabileceğini kaydeden Koç, masrafı imkanı varsa vatandaşın, maddi durumu yeterli değilse de belediye veya kaymakamlığın ödeyeceğini belirtti. Yoğun bakımlarda ücret farkı alanlara para cezası uygulanması için mevzuat değişikliklerinin yapılacağını hatırlatan Koç, özel hastanelere de gerekli desteğin verileceğini ifade etti.


Sezaryan konusuna da değinen Op. Dr. Orhan Koç, Türkiye`nin doğusu ve batısı arasındaki sezaryan doğumlarda ciddi farklar olduğunu kaydetti. Sezaryanın genelde doğumun zamanını kontrol altına aldığı için tercih edildiğini söyleyen Koç, "Normal doğum bu açıdan risklidir. Sürekli takip edilmesi gerekir. Birçok hastanemizde 24 saat boyunca kadın doğum uzmanı bulunmuyor. Bu yüzden hamile bayanların sezaryana yönlendirilmesi de söz konusu olabiliyor. Sezaryen ancak anormal doğumlarda uygulanmalıdır. İnsanımızı normal doğuma özendirmeliyiz. Bursa`daki özel hastanelerde sezaryan oranı ortalamanın çok üstünde bulunuyor. Batıda sezaryanla mücadele etmenin kolay olmadığını biliyoruz. Ancak bu yönde bilgilendirmek toplantıları yapmalı, kadın doğum uzmanlarımız halkı normal doğum konusunda bilinçlendirmelidir" şeklinde konuştu.


Toplantıya katılan özel hastane yetkilileri ise, ücret farkı konusunda caydırıcı tedbirlerin alınmasını isterken, alanların da cezalandırılmasını tavsiye etti. Sezaryan konusunda da mevzuatlardaki sıkıntıları dile getiren yetkililer, normal doğum ücretinin teşvik amacıyla yükseltilmesini önerdi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 6524 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim