• BIST 9139.12
  • Altın 2324.276
  • Dolar 32.361
  • Euro 34.9529
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Özel hastanelere gidenler dikkat!

Özel hastanelere gidenler dikkat!
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşması olan bazı hastanelerin yüksek ücret alarak, hastaları dolandırdığı ortaya çıktı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı bazı özel hastanelerin, hastalara 'özel muamele' uyguladığı anlaşıldı. Özel hastanelere giden birçok hasta 'fatura' tuzağı ile karşılaşabiliyor. Muayene ve tetkik ücretlerini şişiren hastaneler, bu şekilde hem hastayı hem de devleti soyuyor. Bu konuda çok fazla şikayet geldiğini anlatan yetkililer, soygunun önüne geçmek için vatandaşları ayrıntılı fatura istemeleri konusunda uyarıyor.

563 TL'LİK HATA!
Yüksek fatura tuzağına düşenler TAKVİM'e şikayet yağdırıyor. Gazetemizi arayan okurlarımızdan biri, SGK anlaşmalı özel hastanede muayene ücreti olarak 30, tahliller için de 595 TL ödeme yaptığı belirtiyor. Kendisine ne fiş, ne fatura verildiğini söyleyen okurumuz başından geçenleri şöyle anlatıyor: "Kredi kartı POS fişi ile hastaneden ayrıldım. Tahlil sonuçlarını almaya gittiğimde ayrıntılı bir fatura-işlem dökümü istedim. Hastanenin muhasebe bölümü çeşitli söylemlerle fatura vermemek için direndi. Görüştüğm müdür de benzer bir tavır sergiledi. Bir gün sonra tekrar fatura talebimi yeniledim. Hastane de, 'özür dileyerek' benden fazla para alındığını söyleyip, parayı iade etti. Meğer 30 TL muayene ücretinin 12 TL'sini SGK, 18 TL'sini ben ödeyecekmişim. 595 TL'lik tahlilin de, 551 TL'sini SGK, sadece 44 TL'sini de ben karşılayacakmışım. Hastane aldığı 563 TL'lik fazla parayı iade etti."

FATURA İSTEYİN
Okurumuz yaşadıklarını bu sözlerle dile getirirken, yetkililer vatandaşları dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyor. Yetkililer, "Özel hastanelerde bir işlem yaptırdığınız zaman mutlaka faturanızı veya işlem dökümünüz alın. Fazladan para ödemeyin" şeklinde konuşuyor.

ÜÇKAĞITÇILARA GEÇİT VERMEYİN
Türk Sağlık-Sen Başkanı Önder Kahveci, bazı özel hastanelerin vatandaştan fazla para alarak, üçkağıtçılık yaptığını söyledi. Vatandaşın özel hastaneye ödediği para karşılığında mutlaka fatura almasını ve detaylarını incelemesini isteyen Kahveci, şöyle devam etti: "Zaten özel hastane ayrıntılı fatura vermek zorunda. Ama vatandaşı dolandırmak isteyen özel hastaneler arada çıkıyor. Hastaneleri ahlaklı davranmaya çağırıyoruz. Vatandaş fahiş bir durum gördüğünde parasının peşine düşsün. Muayene olmadan önce
fiyat listesini incelesin."

KANDIRILMAMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
- Önce, özel hastanenin SGK ile anlaşması olup olmadığını öğrenin.
- Hastanenin SGK ile yapmış olduğu anlaşmaya göre, vatandaştan talep edebileceği yüzdelik payı bilin.
- Muayene olmadan, tahlil yaptırmadan önce, hastanenin fiyat listesini talep edin.
- Ödediğiniz her ücret için ayrıntılı şekilde fatura isteyin.
- Hatalı durum görürseniz Sağlık Bakanlığı'na veya SGK'ya bildirin.

DANIŞMA HATTI GELİYOR
Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Eriş Bilaloğlu, "Sağlık Uygulama Tebliğleri çok sık değişiyor. Vatandaş uygulamaları bilse bile, hastane 'Uygulama değişti' diyerek vatandaşı kolayca kandırabilir" dedi. Bu durumun önüne geçmek için, iller çapında Sağlık Hakkı Meclisleri oluşturmaya başladıklarını kaydeden Bilaloğlu, şöyle konuştu: "Danışma hatları oluşturacağız. Seri bir şekilde vatandaşa bilgi verilecek. Böylece maduriyetlerin önüne geçeceğiz."

ÖZLEM KAMER TERCANLI / TAKVİM

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 10955 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim