• BIST 9089.58
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Özel hastanelere habersiz denetim

Özel hastanelere habersiz denetim
Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin işleyişlerini ve verilen sağlık hizmetlerinin standartlara uygunluğunu habersiz denetleyecek. İhbar ve şikayet üzerine gerçekleştirilen olağandışı denetimler de ansızın yapılacak.

Sağlık Bakanlığı, özel hastanelerin hizmet kalitelerini ansızın gerçekleştireceği denetimlerle kontrol edecek.

Ruhsata esas denetimler ile seviyelendirme ve tescil denetimi dışındaki denetimler, önceden bildirilmeyecek.

Sağlık Bakanlığı, Özel Sağlık Kurum ve Kuruluşlarının İl Sağlık Müdürlüklerince Denetimine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönerge yayımladı.

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarının denetim usul ve esaslarını, denetim birimleri ile denetleyicilerin görev, yetki ve sorumluluklarını, idari yaptırımların uygulanmasında uyulacak usul ve esasları belirleyen yönerge kapsamında, denetimler için il sağlık müdürlüklerinde birimler kurulacak.

Gerek duyulması halinde Bakanlıkça, iller arasında çapraz denetim yapılabilecek.

Denetleyiciler, sağlık kurum ve kuruluşlarının olağan ve olağandışı denetimlerini yapacak, ayrıca denetim sonunda formlar düzenleyecek.

-Öz denetim

Denetçiler, denetimin yapılacağı sağlık kurum ve kuruluşlarının ismini açıklayamayacak, yaptıkları görevle ilgili işlemler hakkında üçüncü şahıslara bilgi veremeyecek, ihbar ya da şikayetler üzerine yapılan olağandışı denetimlerde ihbar ve şikayette bulunanların kimliklerini açıklayamayacak, görevleri sırasında nezaket kurallarına uygun hareket edecek.

Sağlık kurum ve kuruluşların sorumlu müdürleri veya yardımcıları, 6 ayda bir öz denetimini yaparak sağlık müdürlüğüne bildirecek.

-Amacına göre denetimler

Yönergeye göre, ruhsata esas denetim, hizmete esas denetim, seviyelendirme ve tescil denetimi olmak üzere amacına göre 3 türlü denetim yapılacak.

Ruhsata esas denetimde, Bakanlıkça ruhsatlandırılan özel sağlık kurum ve kuruluşlarının, ruhsata esas şartları taşıyıp taşımadıklarına bakılacak.

Hizmete esas denetimde, özel sağlık kurum ve kuruluşlarının hizmet sunumlarının Bakanlık mevzuat ve düzenlemelerine uygunluğu değerlendirilecek.

Seviyelendirme ve tescil denetimi ise özellikli birimlerin seviyelendirme ve tescil sürecinde yerinde yapılacak.

-Gerekçesine göre denetimler

Olağan, olağandışı ve süre sonu denetimi olmak üzere gerekçesine göre de 3 türlü denetim gerçekleştirilecek.

Olağan denetimler, ruhsata esas, hizmete esas ve seviyelendirme-tescil denetimlerinin belirlenen sürelerde yapıldığı rutin denetimler olacak.

Olağandışı denetim ise ihbara, şikayete binaen veya resen yapılacak. Bu denetimler, ihbar ve şikayetin il sağlık müdürlüğü kayıtlarına girdiği tarihten itibaren en çok 1 ay içerisinde tamamlanacak.

Süre sonu denetimi, olağan ve olağandışı denetimlerde tespit edilen eksiklik ve uygunsuzlukların giderilmesi için verilen süre bitiminde yapılacak. Süre sonu denetiminde sadece uygunsuzluğun giderilip giderilmediğine yönelik denetim yapılacak ve denetim tutanağında bu belirtilecek.

-Cezalar

Denetim sonunda, özel hastanede eksiklik tespit edilmesi halinde, süre verilmesi, uyarı, idari para cezası, faaliyet durdurma cezası, ruhsat iptali, ruhsatın geri alınması şeklinde müeyyideler uygulanacak. Süre verilmesi dışındaki müeyyideler uygulanmadan önce özel sağlık kuruluşlarının savunmaları alınacak.

Denetimler, Bakanlıkça yayımlanan mevzuata, politika ve düzenlemelere uygunluğun saptanmasıyla sınırlı olacak. Ayrım gözetmeme ve gizlilik ilkelerine uyulacak.

Ruhsata esas denetimler ile seviyelendirme ve tescil denetimi dışındaki denetimler, denetimi yapılacak özel sağlık kuruluşuna önceden bildirilmeden (habersiz) yapılacak.

İhbar ve şikayet üzerine yapılan olağandışı denetimler de sağlık kuruluşları açısından ansızın olacak.

Bu yıl içinde yapılan denetimler sonucu faaliyet durdurma müeyyidesi öngörülenlerden henüz uygulanmamış olanlar için lehteki müeyyide uygulanacak.

SELMA BIYIKLI ADABAŞ

Bu haber toplam 13213 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim