• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Özel hastaneleri global bütçe korkusu sardı

Özel hastaneleri global bütçe korkusu sardı
Özel hastaneleri, 2010 yılında devreye girmesi beklenen global bütçe kararı tedirgin etti. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tasarruf gerekçesi ile hayata geçireceği uygulamaya göre özel hastanelerin bütçesi önceden belirlenecek ve bütçe ile hizmet vermele

Özel hastaneleri, 2010 yılında devreye girmesi beklenen global bütçe kararı tedirgin etti. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) tasarruf gerekçesi ile hayata geçireceği uygulamaya göre özel hastanelerin bütçesi önceden belirlenecek ve bütçe ile hizmet vermeleri istenecek.

Bütçenin üzerine çıkan maliyetler özel hastanelerin cebinden çıkacak. Sektör yetkilileri sınırlı bütçenin istihdamdan hizmet kalitesine hatta ameliyat iptallerine kadar birçok konuda sıkıntı yaratacağına dikkat çekiyor.
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, bütçe dahilinde en az 5 milyar TL'nin özel sağlık kuruluşlarına ayrılmasını beklediklerini açıkladı. 2010'da özel hastane sayılarında artışlar yaşanacağına dikkat çeken Şengül, "Yaşanan artışlara paralel olarak bütçeler kısıtlı kalacak. Bu durum sağlık kurumlarını zorlayacak, cirolarda ciddi düşüşler olacak. Hizmet kalitesi düşecek. Finansal sıkıntılardan dolayı birçok hastane hizmet veremeyecek duruma gelecek" dedi.

Maliyeti ağır ameliyatlar yapılamaz
Avicenna Hastaneleri Yönetim Kurulu Üyesi Remzi Doğan, uygulamanın özel hastanelere ağır bir darbe vuracağını söyledi. Sınır nedeniyle bütçe dışındaki hastaları tedavi etmelerinin mümkün olmayacağını belirten Doğan, "Maliyeti ağır olan ameliyatlardan kaçınmak zorunda kalacağız. Bu durum insan sağlığı açısından da sıkıntılı. Ancak kendi bütçemizden bu ameliyatları yapmamız demek, hastaneyi kapatmamız anlamına gelir" dedi. Delta Hospital Yönetim Kurulu Başkanı Derviş Üner ise sınırlı bütçe ile sınırsız hizmet verilemeyeceğini söyledi. Bütçenin 1 yıl dolmadan biteceğini dile getiren Şafak Hastaneleri Yönetim Kurulu Üyesi Nuri Karaöz, "Büyümemiz ve daha çok kişi istihdam etmemiz engellenecek. Hatta personel azaltmaya bile gidebiliriz. Hastalar kapı kapı dolaşır hale gelecek. İnsanlar sağlığa eskisi kadar kolay ulaşamayacak" diye konuştu.
Hayat Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yılmaztürk, global bütçe uygulamasının sağlık sektörüne yapılan çok büyük bir haksızlık olduğunu söyleyerek uygulamanın hastalar açısından da olumlu olmayacağını dile getirdi. Hastane giderlerini azaltmaya çalışacaklarını dile getiren Yılmaztürk, doktor giderlerinden de tasarrufa gideceklerini açıkladı.


Referans

Bu haber toplam 2131 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim