• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

"Özel hastanelerin fark oyunu"

"Özel hastanelerin fark oyunu"
Vatandaştan alınan fazla fark ücretlerinin tespit edilmesi ve 300 milyon lira ceza kesilmesi üzerine özel hastaneler farklı uygulamaya yöneldi.

Bazı özel hastaneler kredi kartı üzerinden ödeme kabul etmezken bazıları da ücretin bir kısmını nakit alıyor.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), geçen yıl vatandaştan fazla fark ücreti alan özel ve vakıf hastanelerini mercek altına almıştı. Bu doğrultuda Sayıştay, özel hastanelerin geçen yıl vatandaştan aldığı fazla fark ücretlerini inceledi.

Hastaların kimlik numaraları ile Bankalararası Kart Merkezi’nden (BKM) kredi kartı bilgilerini alan denetçiler, bu bilgileri hastanelerin SGK’ya gönderdiği faturalarla karşılaştırdı.

Buna göre 500’den fazla hastaneye, hastalardan fazla katkı payı aldıkları için toplam 300milyon lira ceza kesildi.

Ancak cezaya rağmen özel hastaneler vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Kredi kartı üzerinden denetlemenin yapılmasıyla foyaları ortaya çıkan bazı hastaneleri başka uygulamaya yöneltti.

KANTİN FİŞİ VERİYORLAR

Hasta Hakları Aktivistleri Derneği Başkanı Orhan Demir, kimi hastanelerin alması gerektiği fark ücretini kredi kartı üzerinden çekip geri kalan kısmını vatandaştan nakit tahsil ettiğini belirtti.

Demir, bazı hastanelerin de fazla ücret aldığını gizlemek için pos cihazını tamamen kaldırdığını öne sürdü. Demir, “Nakit almak istemelerinin temel sebebi gayri hukuki olarak aldıkları paranın belgelenmesini istememeleridir. Hatta bazı hastaneler kendi bünyelerinde bulunan kantinlerin fişlerini veriyor” diye konuştu.

EN FAZLA 90 LİRA

Fazla fark ücreti uygulamasının sadece muayene esnasında yaşanmadığını ifade eden Demir, “Bir özel hastanenin yatan hastadan otelcilik hizmeti adı altında günlük alabileceği en yüksek miktar 90 lira artı KDV’dir ki burada da ayakta tedaviler gibi sınırlamalar söz konusu. Hastadan bir gece için 400-500 lira alan hastaneler var” dedi.

HAKKINIZI NASIL ARAYACAKSINIZ?

Fazla fark ücreti ödeyen vatandaşın hakkını araması gerektiğini söyleyen Orhan Demir, bunun için önce özel hastaneye noterden ihtarname çekilmesi gerektiğini kaydetti. İade yapılmazsa elindeki belgeler veya şahitle beraber SGK’nın il müdürlüğüne yazılı olarak müracaatta bulunması gerekiyor.

NESRULLAH SONAY - BUGÜN GAZETESİ

Haber linki: http://gundem.bugun.com.tr/ozel-hastanelerin-fark-oyunu-haberi/220048/

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7228 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim