• BIST 9141.98
  • Altın 2324.028
  • Dolar 32.3552
  • Euro 34.973
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Özel hastanelerin hasta sayısında azalma var

Özel hastanelerin hasta sayısında azalma var
Özel hastaneler SGK tarafından her muayene için alınan 10 YTL’lik bedelin hasta sayılarını önemli derecede azalttığına dikkat çekti. Özel hastanelere muayene olan SGK üyelerinden eczanelerin 10 YTL katkı payı alması, sigortalıları yeniden devlet hastanele

Özel hastaneler SGK tarafından her muayene için alınan 10 YTL’lik bedelin hasta sayılarını önemli derecede azalttığına dikkat çekti. Özel hastanelere muayene olan SGK üyelerinden eczanelerin 10 YTL katkı payı alması, sigortalıları yeniden devlet hastanelerine döndürdü.

Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Dr. Feza Şen, 10 YTL katkı payının ilaç alımı sırasında eczaneler tarafından tahsis edilmesinin, reçete olmadığında ise ikinci gidişte 20 YTL alınmasının hastaları rahatsız ettiğini söyledi.
Bu uygulama sebebiyle hastaları azalan özel sağlık kurumları, hasta kaybının etkisiyle yeni Sağlık Uygulama Tebliği ile hizmet fiyatlarının yüzde 25 düşürülmesi konusunu bile tartışamıyor. SGK tarafından her muayene için 10 YTL katkı payı alınması ile tüm sağlık kurumlarının hastalarında ciddi oranlarda azalma oldu. Bu arada bazı sağlık kuruluşlarının da değişik isimler altında sigortalıdan eczanede ödeyeceği 10 YTL'nin haricinde para alması hastaların kafasını iyice karıştırdı.

“Eczacılar iyi anlatamıyor”
Katkı payı meselesine, sistemin uygulanmaya başlamasından 45 gün geçmesine rağmen çözüm üretilemedi. Bu uygulama ile özel sağlık kuruluşlarının hasta kaybetmesi, özel sektör yöneticilerini endişelendiriyor. Bursa Sağlık Kuruluşları Derneği Genel Sekreteri Dr. Feza Şen, katkı payının tahsili esnasında eczanelerin hastalara katkı payının devlet tarafından alındığını iyi anlatamadığını, bu yüzden özel sağlık kurumlarına başvuran hasta sayısında bariz bir azalma meydana geldiğini söyledi.

“Ciddi borç yükü oluşur”
Yürürlüğe konan uygulamalar karşısında özel sağlık kurumlarının ne yapacaklarını göremeden ve çalışma planı yapamadan iş kaybı ile gün geçirdiğine dikkat çeken Şen, "Bakanlık, özel kurumların birkaç ay daha dişlerini sıkmalarını ve elde edilecek verilere göre yeni şartların belirleneceğini ifade ediyor. Özel kurumların 3-4 ay sonrasında ciddi borç yükleri ile karşı karşıya kalmaları kaçınılmaz olacak. Özel sağlık kurumlarını işletenler, dönüşü olmayan yola bu işe başladıkları gün girmiş olsalar bile, yaşadıkları durumun tamamından kendileri sorumlu değildir. Çünkü sağlık, yarı kamusal bir maldır. Dolayısıyla çalışma şartlarını ve oluşan durumları, işletenler değil, sağlık politikalarını belirleyen kanun yapıcı otorite belirlemektedir. İşletenlere düşen, çizilen yolda yürüyebilme kabiliyetleridir. 2009 yılı için yeni uygulama tebliği çalışması yapılacağı da yetkililer tarafından ifade edilmektedir. Sıkıntıları şimdi doğru tarif edersek müzakereler neticesinde çıkacak tebliğ ile belki geç kalmadan çözüme ulaşabiliriz" dedi.

Bakanlığa öneriler
Sağlık Bakanlığı'nın hazırladığı 5510 Sayılı Kanun sonrasında çıkan yönetmelik ve uygulama tebliği sonrası özel kurumları bekleyen başka sıkıntıların ise halen geri planda beklediğine işaret eden Şen, birkaç husustaki önerilerini de şu şekilde sıraladı:
"Mevcut SUT hükümleri 3. maddesi 2. fıkrasındaki, "Acil haller dışında aile hekimliğinden sevk alınmaksızın ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumlarına yapılan müracaatlara ilişkin giderler kurumca ödenmez" cümlesinde, müracaatlara kelimesinden sonra, 'ilaç bedelleri hariç tedavi hizmet giderleri ödenmez' denilerek hastaların özel kurumları seçme özgürlüğü kısıtlanmadan hizmet almalarının önü açılabilir. Sadece fertlerin ilaç giderlerinin ödenmesi ile de anayasa ile verilen sağlık hakları kısıtlanmamış olur. Ödeme gücü olmayanların hizmet alımları da sevk zincirine uymak şartıyla karşılandığı için hakkaniyet sağlanmış olur kanısındayız. Sözleşmesiz sağlık kurumlarında acil haller dışında sunulan hizmetlerin ilaç bedellerinin ödenmesinin yolu açılmalıdır. Hastalarımız, kendi istekleri ile ücretini ödeyerek hizmet aldıklarında, bu tedavi sürecindeki istirahat ve ilaç raporları tanımlandığında, ilaç bedelleri de kamu tarafından karşılandığında, hastalarımızı hem Genel Sağlık Sigortası'ndan faydalandırmış, hem de hekim seçme haklarını kullanarak hizmet almalarını sağlamış oluruz. Bu hastalardan doğan tedavi hizmet giderlerinden de SGK tasarruf etmiş olur. Hastalarımızın daha çok özel kurumdan faydalanmasının yolu açılır."

Bu haber toplam 2032 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim