• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Özel hastanelerin 'muayene kotası'na günlük kontrol geliyor!

Özel hastanelerin 'muayene kotası'na günlük kontrol geliyor!
Özel hastaneler artık doktorların kaç hastayı muayene ettikleri günlük olarak SGK'ya bildirilecek.

Okan Güray Bülbül

SGK 1 Nisan tarihinden itibaren, özel hastanelere resmi tatil günlerinde, dini ve milli bayramlarda ve pazar günleri provizyon verme uygulamasına son vermişti. Ancak daha önce de bu köşeden ifade ettiğimiz gibi provizyon vermemek, özel hastanedeki hekimlerin uzun sürelerle çalıştırılmasını çözmeyeceği gibi sigortalıları da mağdur edebilecek bir düzenleme.

ARTIK GÜNLÜK OLARAK VERİLECEK

Bu yüzden SGK bir adım daha attı ve hekim başına verilen provizyon sayısının haftalık değil, günlük olarak belirlenmesine karar verdi. Yani artık hekim başına SGK'nın ödeme yapacağı muayene sayısı günlük olarak belirlenecek. Böyle olunca da, hangi hekimin kaç gün ve kaç saat çalıştığı açık ve net bir şekilde görülecek.

SON TARİH 30 MAYIS 2014

Hastaneler 30 Mayıs'a kadar bünyelerinde görev yapan hekimlere ilişkin günlük çalışma sürelerini MEDULA sistemine girmek zorundalar. Bu süre aslında 1 Mayıs olarak belirlenmişti. Ancak geçtiğimiz haftaki bir duyuruyla 30 Mayıs'a uzatıldı.

KURUM MEDULA'YA GİRİŞ YAPMALI

30 Mayıs'a kadar gerekli bilgileri MEDULA sistemine girmeyen ve hekimlerin sözleşmelerinin bir örneğini SGK'ya göndermeyen özel hastane, SGK'dan fatura bedellerini tahsil edemeyecek.

ÖZEL HASTANE PARASINI ALAMAYACAK

Yeni düzenlemeyle özel hastaneler hekimlerini günlük çalışma sürelerinin üzerinde çalıştıramayacaklar. Sigortalı hastalara hekimin günlük kotasının üzerinde verdiği hizmeti SGK'ya fatura da edemeyecek. Yani sigortalının muayenesi gerçekleşse bile özel hastane SGK'dan bu muayene için de para alamayacak.

HANGİ DOKTORUN KOTASI NE KADAR?

Özel hastanelerde SGK bir hekimin günlük çalışma süresinin toplam altı katı kadar muayenesine ödeme yapabiliyor. Yani eğer bir hekim günde 6 saat çalışmış ise SGK bu hekimin gerçekleştirdiği 36 muayenenin faturasını ödüyor. Her halükarda en fazla 60 hastanın muayenesi için ödeme yapılabiliyor. Yani SGK bir hekimin günde en fazla 10 saat çalışabileceğini öngörüyor. Aynı günde bir hekim için 60'tan fazla muayenesi için ödeme yapılmıyor. Bu sayı göz hekimleri için 45, fiziksel tıp ve rehabilitasyon için ise 48.

ASGARİ ÜCRETTEN GÖSTERİYORLAR

Özel hastaneler rekabet koşullarının çetinliği nedeniyle doktorları asgari ücretten göstermek gibi illegal yolları kullanabiliyorlar. Diğer yandan, doktorların da uzun sürelerle ve fazla mesai ücretleri ödenmeden çalıştırıldığını da sıklıkla görüyoruz. SGK önce provizyon sınırlaması, sonra çalışma sürelerinin bildirilmesiyle bu konuda hassas olduğunu gösterdi. İlerleyen günlerde özel hastanelerde görev yapan hekimlerin daha insani çalışma koşullarına sahip olmasını bekleyebiliriz.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 7207 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim