• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Özel hastanelerle ilgili ortaya atılan iddialara SGK açıklık getirdi

Özel hastanelerle ilgili ortaya atılan iddialara SGK açıklık getirdi
Sosyal Güvenlik Kurumu son yapılan düzenlemelerle kademeli cezalandırma kaldırılarak fazla alınan ilave ücretin 10 katı şeklinde cezai şart getirildiğine dikkat çekerek, fazla alınan ilave ücret miktarı ne kadar yüksek olursa...

Sosyal Güvenlik Kurumu son yapılan düzenlemelerle kademeli cezalandırma kaldırılarak fazla alınan ilave ücretin 10 katı şeklinde cezai şart getirildiğine dikkat çekerek, fazla alınan ilave ücret miktarı ne kadar yüksek olursa, cezai şartın da o kadar yüksek olacağını vurguladı.

SGK, kurum tarafından kesilen cezaların iade edilmesinin kesinlikle söz konusu olmadığını dile getirdi. Sosyal Güvenlik Kurumu, fazla fark ücreti alan hastanelere uygulanan cezalara ilişkin yazılı açıklama yaptı. Bazı basın-yayın organlarında SGK’nın hastalardan fazla fark ücreti alan özel hastanelere aylık ciro ortalamasının yüzde 20’sine kadar kestiği ceza tutarını yüzde 5’e indirdiği, ayrıca fazla fark ücreti nedeniyle ceza kesilen hastanelere ödedikleri miktarın yüzde 75’inin iade edileceğine ilişkin iddia ve yanıltıcı haberler yapıldığının belirtildiği açıklamada, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi amacıyla açıklama yapılması ihtiyacı duyulduğu vurgulandı.

HABERE KONU OLAN DEĞİŞİKLİK

Sağlık hizmet sunucuları tarafından verilen hizmetlere ilişkin bilgi ve belgelerin, verilen hizmetin sözleşme kapsamına uygunluğununun kontrol edildiği ve gereğinin yapıldığının ifade edildiği açıklamada “Kurum uygulamada birliktelik, sağlık hizmetinin devamlılığı ve sürdürülebilir olması açısından sözleşme şartlarında değişiklik yapabilmektedir. Haberlere konu olan değişiklik ise 21 Haziran 2013 tarihinde yayımlanan Zeyilname-2 ile yapılmıştır. 2012 yılında Özel Sağlık Hizmeti Sunucuları ile yapılan sözleşmenin 11.1.8. numaralı maddesine göre; fazla ilave ücret alan sağlık hizmeti sunucularına, son 1 yıllık fatura ortalamalarına göre bin TL ile 6 bin TL arasında değişen tutarlardan az olmamak üzere her bir kişi için fazla alınan ilave ücret bedelinin 5 katı ceza uygulanacak. Ayrıca Kurum mevzuatına aykırı olarak alınan ilave ücretin ilgili kişiye iadesi durumunda uygulanacak olan cezanın yarısı tahsil edilecek.

iLAVE ÜCRET BEDELİNİN İADESİ DURUMUNDA
Bir fatura döneminde gerçekleşmiş işlemlerle ilgili uygulanacak cezai şartların toplamının ilgili fatura döneminden önceki son 1 yıllık fatura tutarı ortalamasının yüzde 20’sini geçemeyeceğine ilişkin hükümler yer almaktaydı. Zeyilname-2 ile sözleşmenin ilgili maddesi; ilave ücret alınan her bir hasta için fazla alınan ilave ücret bedelinin 10 katı, ancak Kurum mevzuatına aykırı olarak alınan ilave ücret bedelinin ilgili kişiye iadesi durumunda uygulanacak olan cezanın yarısı uygulanır şeklinde düzenlenmiştir.

TOPLAM TUTARIN YÜZDE 20'Sİ

Yine 11.3.6 numaralı maddesi de; bir fatura döneminde gerçekleşmiş işlemlerle ilgili uygulanacak cezai şart toplamının ilgili fatura döneminden önceki son 1 yıl içerisinde Kuruma Medula üzerinden iletilen toplam tahakkuk tutarına göre hesaplanacak aylık ortalama tutarın yüzde 5’ini geçemeyeceği hükmü, fiilin gerçekleştiği tarihten sonraki bir fatura döneminde tespit edilmesi halinde fatura dönemi dikkate alınmaksızın cezai şartların toplamının, tebliğ edildiği tarihten bir önceki fatura dönemine ilişkin Kuruma MEDULA üzerinden iletilen toplam tahakkuk tutarının yüzde 20’sini geçemeyeceği şeklinde düzenlenmiştir” denildi.

KADEMELİ CEZALANDIRMA KALDIRILDI
Son yapılan düzenlemelerle kademeli cezalandırma kaldırılarak fazla alınan ilave ücretin 10 katı şeklinde cezai şart getirildiğine dikkat çeken SGK, şu bilgileri verdi: “Örneğin, son 1 yıllık fatura ortalaması 100 bin TL’ye kadar olan sağlık hizmeti sunucusu için, fazla alınan ilave ücret miktarı 500 TL olarak düşünüldüğünde, düzenleme öncesi cezai şart bin TL’den az olmamak kaydıyla 5 katı, yani 2 bin 500 TL iken, yeni düzenleme ile kademeye bakılmaksızın 10 katı 5 bin TL olarak cezai şart getirilmiştir. Görüldüğü üzere fazla alınan ilave ücret miktarı ne kadar yüksek ise, cezai şart da o kadar yüksek olacaktır."

Haberlerde yer alan “geriye dönük olarak SGK'nın kestiği cezaların yüzde 75'ine kadarı özel hastanelere iade edilecek” şeklindeki ifadeler gerçeği yansıtmadığını dile getiren SGK, "Bu durumda Kurumumuzca kesilen cezaların iade edilmesi kesinlikle söz konusu değildir. Sağlık hizmeti sunucuları tarafından fazla alınan ilave ücretin vatandaşa iade edilmesi durumunda cezai şartın yarısı uygulanmaktadır” şeklinde açıklamada bulundu.

Bu haber toplam 8585 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim