• BIST 9524.59
  • Altın 2488.433
  • Dolar 32.5117
  • Euro 34.6556
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 19 °C

Özel hastanelerle tartışma fark ücreti cezalarından çıkıyor

Özel hastanelerle tartışma fark ücreti cezalarından çıkıyor
Özel hastanelerle tartışma fark ücreti cezalarından çıkıyor SGK Başkanı Fatih Acar, özel hastanelerin bir süredir Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yeni sözleşmesiyle ilgili olarak gündeme getirdiği ...

Sosyal Güvenlik Kurumu, kayıtdışılık konusunda tarihi bir adım atmaya hazırlanıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Fatih Acar, yeni modeli Radikal’e “600 denetim elemanımız tüm illere gidecek. Bu illerde ticaret ve sanayi odası başkanları ve diğer meslek örgütleriyle buluşacak. Onlara şu teklifi götüreceğiz: Gelin size şu kadar süre tanıyoruz, bu süre zarfında kayıtaltına girin. Biz kullandığınız elektrikten, ürettiğiniz üründen, çalıştırdığınız işçi sayısını hesaplayabiliriz. Ama bunu yapmak istemiyoruz. Temennimiz verdiğimiz sürede kayıtaltına kendinizin girmesi” sözleriyle anlattı. Acar, bu modelle kayıtaltına girecek işletme sayısı konusunda bir rakam vermezken, “Kayıtdışı bugünden yarına bir günde bitirilmez. Ancak bu önemli bir dönemeç olabilir” diye konuştu.

Adana’da bu modeli denedim
Acar, 2012 yılında kayıtdışılıkla mücadelede önemli bir çalışma başlatacaklarını açıkladı. Kurum bünyesinde 600 denetim elemanı bulunduğunu kaydeden Acar, “Bugüne kadar yapılan çalışmalardan farklı bir modeli uygulamaya koyacağız” dedi. 600 denetim elemanının illere gideceğini söyleyen Acar, “Bir özel ekip şu anda çalışma yapıyor. 81 ildeki organize sanayi bölgeleri, ticaret ve sanayi odaları, esnaf odaları, serbest mali müşavirlerin bağlı bulunduğu odalar... Tüm bunları toplayacağız ve tutanak gibi bir belgeyle onlara bilgilendirme yapacağız” dedi. Acar, “Ama biz ceza kesmek istemiyoruz. Size belli bir süre veriyoruz. Bu süre içinde kayıtdışı çalışanlarınızı kayıtaltına alın’ mesajını net bir şekilde vereceğiz” diye konuştu.

Kendisinin defterdarlığı döneminde Adana’da söz konusu modeli denediğini belirten SGK Başkanı Acar, “Adana’da bir önceki yıla göre tahakkuk eden vergi yüzde 60 oranında arttı. Bu önemli bir durumdur” diye konuştu. Şu anda kayıtdışılığın yüzde 40’lar seviyesinde olduğunu belirten Acar, “Amacımız bu rakamı gelişmiş ülkeler seviyesine çekmek. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 8-15 arasında. Ama tabii bu rakamı bir kalemi düşüremezsiniz. Bugünden yarına bu durum söz konusu olmaz” diye konuştu.

Özel hastanelerle tartışma fark ücreti cezalarından çıkıyor
SGK Başkanı Fatih Acar, özel hastanelerin bir süredir Sosyal Güvenlik Kurumu’nun yeni sözleşmesiyle ilgili olarak gündeme getirdiği rahatsızlıklarla ilgili de açıklamalarda bulundu. Yeni sözleşmede birçok alanda ceza indirimleri olduğunu kaydeden Acar, “Mesela daha önce 30 fiil sözleşme feshine neden oluyordu. Biz bu rakamı 8’e indirdik” dedi. Tartışmanın katılım payından kaynaklandığını ifade eden Acar, “Farklı katılım payı uygulayan hastanelere bir ayda uygulanacak ceza 75 bin lirayı geçemez gibi bir üst sınır vardı. Biz bu üst sınırı kaldırdık. Tartışma da buradan çıkıyor” dedi. Acar, “Katılım paylarıyla ilgili düzenleme olmasa, eminim ‘SGK’nın bu yıl hazırladığı sözleşmeye çok iyi’ tepkileri gelirdi” dedi.

Yeşil kart altın kart olmuş
SGK Başkanı Fatih Acar, “Yeşil kartta değişik bir sisteme geçiş yapıyoruz. 9 milyon 100 bin kişi yeni bir sisteme geçiyor. Kolay değil. Şu ana kadar yeni sistemle ilgili ciddi bir sıkıntı gelmedi. Şöyle düşünün: Yeşil kart altın kart olmuş. Bir yerde yardım yapılacaksa yeşil kartlılara bakılıyor, diğer pek çok durumda da yeşil kart öncelikli oluyor. Bu nedenle de pek çok yerde ihtiyacı olsun veya olmasın insanlar yeşil kart almak için her yolu denemişler” diye konuştu.
 

HACER BOYACIOĞLU

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 8186 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim