• BIST 9524.59
  • Altın 2524.96
  • Dolar 32.5773
  • Euro 34.6226
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Özel öğretim kurumları yönetmeliği değişti

Özel öğretim kurumları yönetmeliği değişti
Eğitim ve öğretim desteği verilecek öğrencinin uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç olmak üzere bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olması gerekecek.

Özel eğitim kurumlarına verilecek eğitim ve öğretim desteği için e-okulda o derslikte en az 12 öğrencinin kayıtlı olması gerekecek.

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasını Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Okullarda sınıf mevcutları; okul öncesi eğitimde 20, organize sanayi bölgelerinde açılan mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 30, diğer okullarda ise 24'ten fazla olamayacak.

Eğitim ve öğretim desteği verilebilmesi için e-okulda o derslikte en az 12 öğrencinin kayıtlı olması gerekecek.

Bir eğitim ve öğretim yılı için verilecek eğitim ve öğretim desteğinin yüzde 35'i kasım, yüzde 35'i şubat ve yüzde 30'u da haziran aylarında okula ödenecek.

Her yıl temmuz ayında Maliye Bakanlığı ile müştereken hazırlanacak olan tebliğde, illere göre belirlenen sayıdaki öğrenciler için belirlenen okul türleri ve gruplarına göre eğitim ve öğretim desteği verilebilinecek. Tebliğde, her bir öğrenci için verilebilecek eğitim öğretim desteği tutarı resmi okullarda öğrenim gören bir öğrencinin okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde devlete maliyetinin 1,5 katını geçmemek üzere, bir önceki yılın verileri esas alınarak belirlenecek.

Eğitim ve öğretim desteği, okul öncesi eğitim kurumlarında öğrenim gören öğrencilerden yaşları 48-66 ay arasında olmak üzere en fazla bir eğitim-öğretim yılı süresince, diğer okullarda ise okulun öğretim süresi kadar verilecek. Nakil yoluyla gelen öğrenciler için ise eğitim ve öğretim desteği süresi okulun kalan öğretim süresinden fazla olamayacak.

Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanmak isteyen okullar ve öğrenciler, ağustosun ilk haftası içerisinde, MEBBİS'te oluşturulan modül üzerinden müracaat edecek. Eğitim ve öğretim desteği verilecek okullar ve asil öğrenciler ile bu öğrenci sayısının yüzde onu kadar yedek öğrenci, eylül ayının ilk iş gününe kadar tespit edilecek.

Eğitim ve öğretim desteğinden yararlanacak öğrenciler, MEBBİS'te oluşturulan modül üzerinden tercihlerine uygun okula yerleştirilecek.

Öğrencinin, eğitim ve öğretim desteğinden yararlanabilmesi için, eylül ayının son iş gününe kadar okula kaydının veya naklinin yapılmış olması gerekecek. İle ayrılan eğitim ve öğretim desteği alacak öğrenci sayısının tamamının kullanılmaması durumunda, ailesi sağlık veya zorunlu bir nedenle nakil olan öğrenciler eğitim ve öğretim desteğinden yararlandırılabilecek.

- Sınıf tekrarı yapan öğrenciye destek verilmeyecek

Eğitim ve öğretim desteği verilecek öğrencinin uzun süreli tedavi gördüğünü sağlık raporu ile belgelendirenler hariç olmak üzere bulundukları sınıfta sınıf tekrarı yapmamış olması gerekecek. Eğitim öğretim desteği verilen okullar ile ücretsiz veya burslu okutulan öğrenciler için eğitim ve öğretim desteği verilmeyecek.

Tespit edilen okulların dersliklerine göre eğitim ve öğretim desteği verilebilecek öğrenci sayıları, okulun eylül ayının 3. iş günü dersliklerinde kayıtlı olan öğrenci sayıları esas alınarak belirlenecek.

Destek verilirken, yapılacak değerlendirmede eşitlik olması durumunda, derslik düzeyinde boş kontenjanı fazla olan okullar, öğrencilerde ise öncelikle bir önceki yılın yıl sonu başarı puanı yüksek olan, eşitliğin bozulmaması durumunda özürsüz devamsızlığı az olan, eşitliğin yine bozulmaması halinde ise yaşı küçük olan öğrenci tercih edilecek.

- İnceleme raporu veren denetleyemeyecek

Özel öğretim kurumları, kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı aldıkları tarihten itibaren en geç 1 yıl içerisinde denetlenecek. Bu denetim, kurumun açılışında inceleme raporunu düzenleyen maarif müfettişlerince yapılamayacak.

Özel Okullar Değerlendirme Yönergesine göre yapılan denetimler sonucunda, durumunda değişiklik olduğu tespit edilen okulların grupları durumuna uygun grupla değiştirilecek.

Dönüşüm programına alınan okullar ve diğer özel öğretim kurumları ise maarif müfettişlerince her yıl denetlenecek.

Kurum binalarında, Kanun kapsamına girmeyen eğitim içerikli kültürel faaliyetler kaymakamlıktan veya valilikten izin alınarak yapılacak.

Bakanlıkça sürekli kapatma kararı verilen okullar hakkında, kademeli kapatma uygulanmayacak.

- Genel müdürler TC vatandaşı olacak

Yabancı okullar ve milletlerarası özel öğretim kurumları dışındaki kurumlarda görevlendirilen genel müdür ve genel müdür yardımcılarının Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekecek.

Aynı bina veya kampüste bulunan okullar dışında diğer okullarda isteğe bağlı olarak müdür yardımcısı görevlendirilebil. Özel eğitim okullarında kontenjana bakılmaksızın, ilkokullarda öğrenci sayısı 250 ve daha fazla, ortaokul ve ortaöğretim okullarında öğrenci sayısı 150 ve daha fazla olanlara rehber öğretmen; ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim okullarında öğrenci sayısının 500 ve daha fazla olması halinde ikinci rehber öğretmen; kurumun faaliyet göstereceği sosyal, kültürel, sanatsal veya sportif alanların her biri için ayrı ayrı öğretmen, uzman öğretici ve/veya usta öğretici, görevlendirilecek.

- Öğretmenler en fazla 40 saat ders okutabilecek

Okullarda görevli öğretmenler ile ders saati ücretli görevlendirilen uzman öğreticiler, haftada en fazla aylık karşılığı 20 saat, ders saati ücretli 20 saat olmak üzere 40 saate kadar ders okutabilecek. Mesleki ve teknik liseler ile okul öncesi eğitim kurumlarında ise öğretmenler ile ders saati ücretli olarak görevlendirilen uzman öğreticilerin toplam haftalık ders saati sayısı dengi resmi örgün eğitim kurumunda eğitim personelinin girebileceği aylık karşılığı ve ders saat ücretli girebileceği toplam ders saati sayısını geçemeyecek.

Okullarda görevli yöneticiler haftada 6 saat aylık karşılığı, 6 saat ders saati ücretli olmak üzere 12 saat, diğer kurumlarda görevli yöneticiler ise haftada 12 saat ders okutabilecek.

- Mahkumiyet almış kişilere özel eğitim kurumlarında görevlendirilemeyecek

Kurumlarda, hizmet satın alınması yöntemiyle istihdam edilen personelde, kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık ile cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar gibi suçlardan mahkum edilmemiş olma şartı aranacak.

- Ön izin belgesi için Bakanlıkça kabul edilen belge istenecek

Yabancı uyruklu eğitim personeline ön izin belgesi düzenlenmesinde, kişinin alanında eğitim aldığına ilişkin Bakanlıkça kabul edilen belge veya sertifikası ile lisans mezunu olduğuna ilişkin belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri istenecek.

Yabancı uyruklu öğretmen veya uzman öğreticinin yurt dışından alınmış lisans ve lisansüstü diploma veya diploma yerine geçen belgesinin denkliğine ilişkin Yükseköğretim Kurulu'ndan alınmış belge istenecek. Ancak öğretmenin ülkesinin resmi makamlarından öğretmen olduğuna ilişkin resmi belgenin Türkçe tercümesiyle aslının noter onaylı örnekleri olması halinde Yükseköğretim Kurulu'ndan alınmış denklik belgesi istenmeyecek. Yabancı uyruklu usta öğreticiye ait diploma veya diploma yerine geçen belgeler Genel Müdürlükçe Yükseköğretim Kurulu'na gönderilerek ilgilinin mezun olduğu yükseköğretim kurumuna tanınıp tanınmadığı konusunda bilgi istenecek.

Kurumlarda görev yapan yönetici ve rehber öğretmen dışındaki eğitim personeline, başka kurumlarda da ders saati ücretli olarak görev verilebilinecek. Eğitim personelinin toplam ders saati sayısı kurumlarda 40 saati geçemeyecek.

Çalıştığı iş yerinden ayrılanlar için valiliklerce verilen ayrılış onayı düzenlenenlere altı ay geçmeden aynı kurumda görev verilmeyecek.

Akşam liselerinde cumartesi günü de öğretim yapılması halinde buna ilişkin haftalık çalışma saatlerini gösteren çizelgeler, valilikten izin alınarak uygulanacak.

Bu haber toplam 2587 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim