• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Özel Sağlık Kuruluşları Bina Durumu - Genelge

Özel Sağlık Kuruluşları Bina Durumu - Genelge
"Sağlık kuruluşu uygunluk belgesi almak üzere müracaat eden ve müracaatları 15.02.2008 tarihli Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi kapsamında değerlendirilen kişilerden, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili diğer mevzuatı ile 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu u

"Sağlık kuruluşu uygunluk belgesi almak üzere müracaat eden ve müracaatları 15.02.2008 tarihli Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi kapsamında değerlendirilen kişilerden, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili diğer mevzuatı ile 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca binanın sağlık kuruluşu olarak kullanılmasının uygun olduğuna dair belge de istenilmiştir."

T.C.

SAĞLIK BAKANLIĞI

Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü

Sayı     :B.10.0.THG.0.79.00.02/


Konu   : Özel Sağlık Kuruluşları Bina Durumu                                                   17.04.2008 * 13359

 

...........................  VALİLİĞİNE

(İl Sağlık Müdürlüğü)

 

GENELGE

2008/.30.

 

Sağlık kuruluşu uygunluk belgesi almak üzere müracaat eden ve müracaatları 15.02.2008 tarihli Yönetmeliğin geçici 1 inci maddesi kapsamında değerlendirilen kişilerden, 3194 sayılı İmar Kanunu ve ilgili diğer mevzuatı ile 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu uyarınca binanın sağlık kuruluşu olarak kullanılmasının uygun olduğuna dair belge de istenilmiştir.

Ancak, sözkonusu mevzuat kapsamında istenen belgeleri vermekle mükellef kurumlar ile bu belgeleri Bakanlığımıza ibraz etmek durumunda bulunan kişiler vasıtasıyla, belgelerin verilmesinde ilgili kurumlar nezdinde sıkıntılar yaşandığı bildirilmiştir. Belgeleri düzenlemeye yetkili bazı kurumlarca konu, sağlık mevzuatını da kapsayacak şekilde belge tanzimi gibi algılanmıştır. Bu nedenle aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur:

Yapı kullanma izni, 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 30 uncu maddesinde düzenlenmiştir. Müracaat sahiplerinin, bu maddenin birinci fıkrasına göre ilgili belediye veya valilikten temin edilmiş yapı kullanma izni belgesini ibraz etmeleri zorunludur.

Aynı maddenin ikinci fıkrasında, “Belediyeler, valilikler mal sahiplerinin müracaatlarını en geç otuz gün içinde neticelendirmek mecburiyetindedir. Aksi halde bu müddetin sonunda yapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmiş sayılır” denilmektedir. Buna göre, herhangi bir nedenle süresi içinde neticelendirilemeyen yapı kullanma izni müracaatlarında, bu fıkra hükmüne göre yapı kullanma izninin verilmiş sayıldığı ve buna dayanarak sözkonusu binalara elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinin sağlandığı bilinmektedir. Dolayısıyla anılan Kanun’un 30 uncu ve 31 inci maddelerinin açık hükmü uyarınca, sağlık kuruluşu olarak kullanılmak istenilen binaya yapı kullanma izni için müracaat edildiği ve 30 gün içerisinde sonuçlandırılmadığına veya binanın elektrik, su, kanalizasyon hizmetinden faydalandırıldığına dair belediye veya valilikten belge getirilmesi halinde sözkonusu bina, yapı kullanma izni alınmış binalardan sayılacaktır.

İmar planı çalışmaları devam eden belediyelerde ise, durumu uygun olan binalar için belediyelerce geçici belge düzenlendiği bilinmektedir. Buna göre, belediyelerden binanın imar mevzuatına göre kullanılabileceğine dair geçici belge getiren müracaat sahiplerinin ibraz ettikleri bu belge de yapı kullanma izni yerine kabul edilecektir.

Diğer taraftan, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 12 nci maddesi uyarınca kat mülkiyeti kurulurken yapı kullanma izni de tapu sicil müdürlüklerine verilmektedir. Dolayısıyla, kat mülkiyetine tabi binanın bağımsız bölümünün sağlık kuruluşu olarak kullanılabileceğine dair ilgili tapu sicil müdürlüğü yazısı getirebilen müracaat sahiplerinden, ayrıca yapı kullanma izin belgesi istenilmeyecektir.

            Bilgilerinizi ve uygunluk belgesi almak üzere yapılan müracaatlara ait iş ve işlemlerin süre ile sınırlı olmaksızın yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde yürütülmesini rica ederim.

 

 

 

Prof. Dr. Recep AKDAĞ

Bakan

DAĞITIM:

81 İl Valiliğine

 

Bu haber toplam 2060 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim